Ο πιο δημοφιλής και πολυτελής προορισμός του Αιγαίου βρίσκεται στους τοπ προορισμούς της Airbnb με βάση τις μέχρι σήμερα κρατήσεις για το 2018 και την αύξηση που παρουσιάζουν σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Ετσι, η Μύκονος έχει αυτή την περίοδο σχεδόν τριπλάσιες κρατήσεις σε σχέση με πέρυσι, με μία αύξηση της τάξεως του 173% σε σχέση με πέρυσι, αποτελώντας μάλιστα έναν από τους λίγους ευρωπαϊκούς προορισμούς στη συνολική 20αδα των προορισμών με τη μεγαλύτερη αύξηση παγκοσμίως.

Το δημοφιλές ελληνικό νησί βρίσκεται στην 19η θέση της συνολικής κατάταξης, ενώ στην πρώτη θέση με μία αύξηση 2.175% βρίσκεται η περιοχή Γκάνγουον στην Κορέα, εκεί όπου θα πραγματοποιηθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.

Από ευρωπαϊκούς προορισμούς, στην ίδια λίστα με τη μεγαλύτερη άνοδο στις κρατήσεις βρίσκονται το διάσημο τουριστικό θέρετρο της Βρετανίας, το Μπόρνμουθ στη δεύτερη θέση με μία αύξηση κατά 353%, η Πάφος και η περιοχή γύρω από την Αμμόχωστο (+234%), το Κάρντιφ επίσης στη Μεγάλη Βρετανία (+206%) και το Ζάγκρεμπ στην Κροατία με μία αύξηση κατά 175%.

Μία ενδιαφέρουσα καινούρια παράμετρος στο ελληνικό site της Αirbnb είναι το γεγονός ότι πλέον έχει προστεθεί η φράση ότι «ισχύουν πρόσθετες χρεώσεις.

Ενδέχεται να προστεθούν φόροι», δεδομένων των αλλαγών που επίκεινται στη φορολογία αλλά και το νέο φόρο διαμονής, αφού πλέον είναι αρκετά τα καταλύματα που έχουν ενταχθεί στη δημοφιλή πλατφόρμα.

Σημειωτέον ως προς το τελευταίο ότι από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, σε επιστολή της προς τον κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο υπουργό Οικονομικών και τον κ. Γεώργιο Πιτσιλή διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (με κοινοποίηση στην υπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά) επισημαίνουν ότι η πρόσφατη εγκύκλιος που δημιεύθηκε στις 4 Δεκεμβρίου με την οποία ρυθμίζεται η φορολογική μεταχείριση της συγκεκριμένης δραστηριότητας περιέχει κενά:

«Αδυνατούμε να αντιληφθούμε πως είναι δυνατόν να προβλέπεται πως «Οι «Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής» (αρχικές, τροποποιητικές) υποβάλλονται μέχρι την 12η ώρα βραδινή της επομένης εργάσιμης ημέρας από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το «Ακίνητο» (άρθρο 5), πρόβλεψη η οποία καθιστά τον οποιονδήποτε έλεγχο αδύνατο, καθιστά την όλη ρύθμιση κενό γράμμα. Επειδή, λοιπόν, είμαστε βέβαιοι πως είστε υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής από όπου και αν προέρχεται, αναμένουμε τις επόμενες ημέρες τη δημοσίευση και της προβλεπόμενης από την παράγραφο 9 του άρθρου 84 του Ν.4472/2017 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Τουρισμού και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., με την οποία ορίζονται οι όροι συνεργασίας του Ελληνικού Δημοσίου με την εκάστοτε ψηφιακή πλατφόρμα», αναφέρεται στην επιστολή της ΠΟΞ.

Οι δημοφιλέστερες πόλεις

Παγκοσμίως πάντως, οι δημοφιλέστερες πόλεις για την πλατφόρμα με βάση τον αριθμό των κρατήσεων είναι για το 2018 το Τόκυο, το Παρίσι, Οσάκα, Νέα Υόρκη και Λονδίνο που αποτελούν και το τοπ 5. Ρώμη, Ορλάντο, Μαϊάμι, Συδνεϋ και Λισαβώνα συμπληρώνουν τη λίστα με βάση τις κρατήσεις για το 2018.

Οσον αφορά τις πιο δημοφιλείς εμπειρίες που προσφέρονται μέσα από την πλατφόρμα το φαγητό και το ποτό βρίσκονται στην πρώτη θέση των επιμέρους κατηγοριών και αντιστοιχούν στο 29% επί των συνολικών κρατήσεων.

Airbnb-trends

Εργαστήρια μαγειρικής, σπιτικό φαγητό, δοκιμές κοκτέιλ αποτελούν τις εμπειρίες με τις περισσότερες κρατήσεις, ωστόσο ανεβαίνουν και οι κατηγορίες «φύση» με 9% και μουσική με επίσης 9%, με πρόβλεψη από τους αναλυτές της Airbnb για περαιτέρω άνοδο την επόμενη χρονιά στις εκδρομές και live μουσικές εκδηλώσεις και συναυλίες.