Τέλος στο φαινόμενο του υπερτουρισμού επιχειρεί να βάλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (ΠΟΤ), με μέτρα που παρουσίασε στην 7η Παγκόσμια Διάσκεψη Κορυφή για τον αστικό τουρισμό που πραγματοποιήθηκε στη Σεούλ.
Ήδη σε πολλούς δημοφιλής προορισμούς – ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Άμστερνταμ, τη Βαρκελώνη και τη Βενετία – ο θόρυβος και οι δημόσιες διαμαρτυρίες κάνουν επιτακτική την ανάγκη να δημιουργηθούν τρόποι διατήρησης της ποιότητας ζωής στις περιοχές χωρίς να θυσιάζεται η τουριστική ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα.
Ο ΠΟΤ για την πάταξη του φαινομένου προτείνει 11 στρατηγικές και 68 μέτρα για την κατανόηση και τη διαχείριση της αύξησης των επισκεπτών.
- Προώθηση της διασποράς των επισκεπτών μέσα στην πόλη και πέραν αυτής
- Προώθηση της χρονικής διασποράς των επισκεπτών
- Προσθήκη νέων δρομολογίων για τους επισκέπτες και τα αξιοθέατα
- Αναθεώρηση και προσαρμογή των κανονισμών
- Ενίσχυση του κατακερματισμού των επισκεπτών
- Διασφάλιση ότι οι τοπικές κοινότητες θα επωφεληθούν από τον τουρισμό
- Δημιουργία εμπειριών στην πόλη που ωφελούν τόσο τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες
- Υποστήριξη της υποδομής και των εγκαταστάσεων της πόλης
- Επικοινωνία με τους τοπικούς ενδιαφερόμενους
- Επικοινωνία και συνεργασία με τους επισκέπτες
- Παρακολούθηση και δημιουργία μέτρων αντιμετώπισης
“Η διακυβέρνηση είναι το κλειδί για τον αστικό τουρισμό”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO), Ζουράμπ Πολολικασβίλι, από το βήμα της Παγκόσμιας Διάσκεψης Κορυφής.
Στην Σεούλ, 900 εκπρόσωποι από πόλεις σε όλον τον κόσμο συναντήθηκαν προκειμένου να καταρτίσουν συμφωνίες για τον τρόπο διαχείρισης του φαινομένου του υπερτουρισμού τα επόμενα χρόνια.
Η αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα ο αστικός τουρισμός είναι ένα πολύ πιο περίπλοκο ζήτημα από αυτό που αναγνωρίζεται από κοινού.
Οπως επεσήμαναν οι ομιλητές πρέπει να τεθεί ένας βιώσιμος οδικός χάρτη ςγια τον αστικό τουρισμό και να τοποθετηθεί ο τουρισμός στην ευρύτερη αστική ατζέντα, διασφαλίζοντας ότι οι τοπικές κοινότητες βλέπουν και επωφελούνται από τις θετικές πτυχές του τουρισμού.
Ο παγκόσμιος τουρισμός, ένας ταχέως αναπτυσσόμενος κλάδος που αντιπροσωπεύει το 10,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ και αναμένεται να αυξηθεί από 1,3 δισεκατομμύρια σήμερα σε 1,8 δισεκατομμύρια το 2030.
Πρόκειται για αριθμούς που πολλοί από τους εκπροσώπους του τουρισμού ανησυχούν ότι θα επηρεάσουν αρνητικά τις τοπικές υποδομές και γειτονιές σε μέρη όπου η τουριστική ανάπτυξη είναι ένα ταχέως μετακινούμενο τρένο.