Οι τουρίστες έρχονται στις Βρυξέλλες για να απολαύσουν την ιστορική τους κληρονομιά, να δοκιμάσουν τη θρυλική βελγική μπύρα ή να ανακαλύψουν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
Ωστόσο, η πόλη δεν φαίνεται να προσελκύει τουρισμό μακράς διάρκειας: οι περισσότεροι επισκέπτες μένουν για μία ή δύο μέρες, ή ακόμα και ένα πρωί, με τις αρχές να αναζητούν μια νέα στρατηγική προκειμένου να καταπολεμήσουν αυτό το φαινόμενο.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι Βρυξέλλες είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Αντιπροσωπεύει ένα ταξίδι στην πόλη μέσα στο μέσο μήκος της διαμονής. Ωστόσο, μεγάλες τουριστικές πρωτεύουσες όπως η Ρώμη, το Άμστερνταμ ή το Παρίσι, λαμβάνουν μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών: το 2017, 16 εκατομμύρια επισκέπτες επισκέφθηκαν στο Άμστερνταμ, 27 εκατομμύρια τη Ρώμη και 31 εκατομμύρια το Παρίσι. Στις Βρυξέλλες, 3,6 εκατομμύρια επισκέπτες παρέμειναν στην πόλη το 2017, για συνολικά 6,6 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.
Όσον αφορά στη μέση διάρκεια διαμονής, οι Βρυξέλλες είναι πιο κοντά στο Άμστερνταμ, με 1,8 νύχτες. Οι διαμονές στις Βρυξέλλες διαρκούν κατά μέσο όρο 1,8 νύχτες. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η διάρκεια διαμονής δεν είναι η ίδια και διαφοροποιείται ανάλογα με τις χώρα προέλευσης των τουριστών. Συγκεκριμένα, οι Κινέζοι ή οι Ιάπωνες ταξιδιώτες τείνουν να παραμένουν μόνο μία νύχτα, ενώ οι Ισπανοί περίπου τρεις νύχτες
Ο Patrick Bontinck, Διευθύνων Σύμβουλος της Visit Brussels, συνεργάζεται με τις αρχές της πόλης για να υιοθετήσει μια συνεκτική και προσαρμοσμένη επικοινωνιακή εκστρατεία για την καταπολέμηση του τουρισμού διέλευσης. Ο οργανισμός τονίζει την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών το 2017, μετά την εγκατάλειψη των τουριστών το 2016 μετά τις επιθέσεις της 22ας Μαρτίου. Οι μεγαλύτερες διαμονές δεν αποτελούν προτεραιότητα, σύμφωνα με τον ίδιο.
Το μέγεθος της πόλης αποτελεί επίσης αιτία αυτού του τουρισμού μικρής διάρκειας. Οι Βρυξέλλες είναι μικρότερες από το Παρίσι, για παράδειγμα, και περιέχουν λιγότερες περιοχές ενδιαφέροντος. “Η διάρκεια διαμονής στις Βρυξέλλες είναι φυσιολογική για μια πόλη αυτού του μεγέθους, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε με το Παρίσι, το Παρίσι έχει πληθυσμό δέκα εκατομμυρίων”, λέει η Karine Lalieu, βουλευτής και υπήκοος για τον τουρισμό το 2017.
Από την άλλη πλευρά, o οργανισμός Visit Brussels θέλει να αποφύγει τον τουρισμό της μιας ημέρες, ο οποίος περνάει από την πόλη χωρίς να μένει εκεί. “Δεν έχει σχεδόν καμία οικονομική συμβολή και δεν είναι το είδος του τουρισμού που θέλουμε εδώ. Μακροπρόθεσμα, ο οργανισμός στοχεύει σε δέκα εκατομμύρια διανυκτερεύσεις μέχρι το 2020.
Οι διανυκτερεύσεις, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις είτε για αναψυχή, έχουν σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο. Με αυτό το πνεύμα, η Τουριστική Αρχή των Βρυξελλών έχει θεσπίσει μια στρατηγική για τη διανομή και τη διαφοροποίηση των τουριστικών κέντρων.
Στόχος είναι να ενισχυθεί το ελκυστικό δυναμικό ορισμένων απομακρυσμένων περιοχών, προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι τουρίστες να εγκαταλείψουν το ιστορικό κέντρο και να ανακαλύψουν άλλους θησαυρούς της Πρωτεύουσας των Βρυξελλών.