Άνοδο καταγράφει ο πολιτιστικός τουρισμός και ο τουρισμός κληρονομιάς στην Κούβα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους σημειώθηκε αύξηση 7,2% στον αριθμό των τουριστών σε σύγκριση με πέρυσι. Πρόκειται για ένα ποσοστό ελαφρώς υψηλότερο από το προβλεπόμενο – 5,1 εκατ. επισκέπτες μέχρι το τέλος του έτους.

Η τουριστική βιομηχανία της χώρας αλλάζει σταδιακά τον προσανατολισμό της. Το συνηθισμένο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν αναφέρεται η Κούβα είναι ο ήλιος και οι παραλίες. Ωστόσο η κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει τον τουρισμό έναν κινητήρα της οικονομίας ακόμη και με τον πλούσιο πολιτιστικό τουρισμό.

“Έχουμε επτά πόλεις ηλικίας άνω των 500 ετών”, αναφέρει η Sonia Beltran, εκπρόσωπος της τουριστικής βιομηχανίας.

Ωστόσο πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της διατήρησης του πληθυσμού στις παλαιές συνοικίες και των ανακατασκευών που απαιτούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες του τουρισμού.

“Έχουμε 70 ξενοδοχεία στην Αβάνα. Το 30% αυτών είναι 5 αστέρια και 20% 4 αστέρια. Όμως πρέπει να προχωρήσουμε προς ακόμη υψηλότερα πρότυπα, τα οποία να ανταποκρίνονται στα διεθνή πρόσθεσε η κυρία Beltran.