Η AirAsia σχεδιάζει να μισθώσει έως και 100 αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης για την εκτέλεση πτήσεων εξαιρετικά μικρών αποστάσεων στη νοτιοανατολική Ασία.

Το ηλεκτροκίνητο σκάφος VX4 eVOTL έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει έναν πιλότο και τέσσερις επιβάτες σε εμβέλεια περίπου 100 μιλίων.

Τα επαναστατικά αεροταξί πρόκειται να προμηθεύονται από την εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης Avolon, η οποία έκανε μια παραγγελία αξίας 2 εκατ. Δολ. Για 500 αεροσκάφη το περασμένο καλοκαίρι.

Άλλες αεροπορικές εταιρείες που λαμβάνουν το eVOTL είναι ηJapan Airlines και η Gol στη Νότια Αμερική.

Η Avolon θα συνεργαστεί επίσης με την AirAsia για την «εμπορευματοποίηση» αεροσκαφών eVTOL μηδενικών εκπομπών και την ανάπτυξη μιας πλατφόρμας αστικής αεροπορικής κινητικότητας στη νοτιοανατολική Ασία.

Οι δύο εταιρείες θα σχηματίσουν μια ομάδα εργασίας για την επιδίωξη τοπικής πιστοποίησης, έρευνας πιθανών ευκαιριών αγοράς και απαιτήσεων υποδομής.

Ο αερομεταφορέας χαμηλού κόστους της Μαλαισίας θα χρησιμοποιήσει επίσης την «σούπερ εφαρμογή» της AirAsia για κινητά για ταξίδια και τρόπο ζωής για να βοηθήσει στην υποστήριξη και τη δημιουργία μιας πλατφόρμας κοινής χρήσης διαδρομής eVTOL με την Avolon.