Της Εύας Οικονομάκη

Με στόχο να πετύχουν το 30% του περσινού τζίρου μπήκαν χθες στο παιχνίδι της επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού οι ξενοδόχοι, οι οποίοι ποντάρουν στο δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου για να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις απώλειες που ήδη καταγράφουν, ως απόρροια της υγειονομικής κρίσης.

«Υπήρξαν κάποιες δυσκολίες κατά την επανεκκίνηση του τουρισμού χθες, ωστόσο, εκτιμώ ότι θα εξομαλυνθεί η κατάσταση και τα μέτρα που λαμβάνονται, αν και αρχικά μπορεί να προξένησαν αντιδράσεις, στο τέλος θα λειτουργήσουν θετικά. Θα λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση να νιώσουν ασφαλείς και να ταξιδέψουν οι τουρίστες. Ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος, να επιτύχουμε έσοδα 4-5 δισ. ευρώ. Θα μπορούμε να μιλήσουμε με βάση πραγματικά δεδομένα στο τέλος του μήνα», επισημαίνει στο tourismtoday ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος.

Η ρευστότητα που κυριαρχεί φέτος στην τουριστική αγορά κρατά μέχρι στιγμής κλειστά πολλά ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα, με εκείνα που λειτουργούν να καταγράφουν πληρότητα που δεν ξεπερνά το 20%. Την ίδια στιγμή, οι επιχειρηματίες κάνουν λόγο για μία χρονιά της τελευταίας στιγμής, με τα ξενοδοχεία που βρίσκονται στα αστικά κέντρα να δέχονται μεγαλύτερη πίεση.

«Εάν καταφέρουμε να πιάσουμε το 25%-30% των περσινών εσόδων θα είναι επιτυχία», επισημαίνει στο tourismtoday ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, Αντώνης Ηλιόπουλος, λέγοντας ότι χθες έφτασαν στο κυκλαδίτικο νησί 4 πτήσεις τη στιγμή που πέρυσι αντίστοιχη περίοδο στη Σαντορίνη προσγειώνοντας περισσότερα από 40 αεροπλάνα.

«Φέτος δεν μπορεί κανένας να κάνει προγραμματισμό. Η πληρότητα είναι χαμηλή και κινείται γύρω στο 10%-15%. Στόχος μας είναι να έχουμε ικανοποιημένους πελάτες έτσι ώστε να διατηρήσουμε τη φήμη του προορισμού», επισημαίνει η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού, Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς, τονίζοντας ότι αρκετά ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά στην ελληνική πρωτεύουσα.

Σε τροχιά επαναλειτουργίας

Σε ρυθμούς επανεκκίνησης μπήκαν χθες ορισμένα από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία της Αθήνας, όπως το εμβληματικό Hilton και το Polis Grand, ενώ σε επαναλειτουργία έχουν τεθεί επίσης το Titania και το Novotel Athens.

Στις 11 Ιουλίου θα ξεκινήσει και πάλι τη δραστηριότητά του το Divani Palace Acropolis, ενώ από χθες λειτουργεί ξανά το ξενοδοχείο του ομίλου Διβάνη στην Κέρκυρα, το Divani Corfu Palace. Υπενθυμίζεται ότι το πολυτελές Divani Apollon Palace & Thalasso στη Γλυφάδα λειτουργεί ήδη από την 1η Ιουνίου.

Τα ξενοδοχεία Electra Metropolis και Electra Athens Hotel του ομίλου Electra Hotels λειτουργούν ήδη κανονικά, με το Electra Palace στην Πλάκα να έχει προγραμματιστεί ότι θα επαναλειτουργήσει την τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου. Μέσα στο επόμενο 10ήμερο θα λειτουργήσει ξανά το ξενοδοχείο του ομίλου στη Θεσσαλονίκη, το Electra Palace, ενώ εκείνο της Ρόδου, το Electra Palace Rhodes, θα υποδεχτεί τους πρώτους του επισκέπτες για το καλοκαίρι στις 18 Ιουλίου.

Για την επόμενη εβδομάδα, στις 9 ή 10 Ιουλίου, έχει προγραμματιστεί από τον όμιλο Λάμψα η επαναλειτουργία των δύο πιο εμβληματικών ξενοδοχείων της πλατείας Συντάγματος, της Μεγάλης Βρετανίας και του King George, ενώ η πρεμιέρα του νέου MGallery έχει τοποθετηθεί για την 1η Σεπτεμβρίου.

Μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου θα μπει σε επανεκκίνηση το ξενοδοχείο του ομίλου Χανδρή στη λεωφόρο Συγγρού, το Athens Marriott Hotel, ενώ η μονάδα του ομίλου στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί ήδη από τις 30 Ιουνίου. Σημειώνεται ότι το ιστορικό ξενοδοχείο Chios Chandris, δυναμικότητας 148 δωματίων, στο νησί της Χίου λειτουργεί κανονικά καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown.

Χθες μπήκε σε τροχιά επανεκκίνησης και το πολυτελές Cape Sounio της μεγαλύτερης ελληνικής αλυσίδας ξενοδοχείων, της Grecotel, ενώ αύριο αναμένεται να υποδεχτούν και πάλι τους επισκέπτες τους το Riviera Olympia & Aqua Park, το Casa Marron και το Filoxenia στην Καλαμάτα, ενώ αύριο πρόκειται να ανοίξει και το ξενοδοχείο του ομίλου στη Μύκονο, το Mykonos Blu.

Στη Θεσσαλονίκη, το Macedonia Palace άνοιξε τις πόρτες του για να υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες του, ενώ αύριο αναμένεται να επαναλειτουργήσει το πολυτελές The Met.

Από χθες, 1η Ιουλίου, άνοιξαν τις πόρτες τους το πλήρως ανακαινισμένο Porto Sani και το Sani Asterias στο πολυτελές Sani Resort, όπως και το Ikos Olivia στη Χαλκιδική, με τα υπόλοιπα ξενοδοχεία του ομίλου Sani/Ikos να ανοίγουν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ανάλογα με τη ζήτηση. Η πρώτη μονάδα του ομίλου εκτός Ελλάδας, το Ikos Andalusia στην Costa Del Sol της Ισπανίας, θα υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες την 1η Σεπτεμβρίου.