Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η εταιρεία SpaceX του Ίλον Μασκ θα στείλει δύο πολίτες για τουρισμό γύρω από το φεγγάρι μέσα στο 2018. Για αυτούς τους δύο, για εκείνους που θα ακολουθήσουν, αλλά και για τους πολλούς που θέλουν αλλά δεν έχουν τα χρήματα, ο Ρίτσαρντ Γκάριοτ έχει μία συμβουλή: να κάνουν διαλογισμό, πολύ διαλογισμό και να προετοιμαστούν για τη λιγότερο άνετη εμπειρία της ζωής τους.

Ο σχεδιαστής ηλεκτρονικών παιχνιδιών και επενδυτής πλήρωσε 30 εκατ. δολάρια στη ρωσική Space Adventures για να περάσει 12 μέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Και έχει πολλά να πει για την εμπειρία του, ξεκινώντας από τη μικροβαρύτητα και τις επιδράσεις της στον ανθρώπινο οργανισμό. «Αυτή η υπέροχη αίσθηση του να αιωρείσαι στο κενό έχει σοβαρό κόστος για το σώμα. Τα σωματικά υγρά επηρεάζονται και δεν ρέουν ως συνήθως. Γι αυτό τα πρόσωπα πρήζονται και αρχίζουν οι πονοκέφαλοι, οι οποίοι πάντως αντιμετωπίζονται με κοινά φάρμακα όπως η ασπιρίνη».

«Δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα σε αυτό που βλέπεις ότι κάνεις και σε αυτό που το σώμα σου νομίζει ότι κάνει, γεγονός που συχνά προκαλεί ναυτία», συνεχίζει. Για να συνηθίσει ο εγκέφαλος στις νέες συνθήκες χρειάζονται τουλάχιστον τρεις μέρες. Το ίδιο διάστημα χρειάζεται για την προσαρμογή μετά από την επιστροφή στη Γη. Αλλά και αυτά τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται με φάρμακα.
AdTech Ad

Άλλα, όπως η συρρίκνωση των μυών – ένας άνθρωπος ουσιαστικά δεν χρησιμοποιεί τους μύες σε συνθήκες μικροβαρύτητας – και η μείωση της πυκνότητας των οστών είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν και απαιτούν καθημερινή γυμναστική.

H προετοιμασία
Η προετοιμασία για το ταξίδι ήταν δύσκολη, και η έμφαση δεν δόθηκε μόνο στη φυσική κατάσταση. «Για να κάνεις μια βόλτα στο διάστημα χρειάζεται δύναμη, καθώς μια φουσκωμένη στολή αστροναύτη δεν λυγίζει εύκολα. Αλλά και να μην είσαι πολύ δυνατός, πρέπει οπωσδήποτε να είσαι απόλυτα υγιής». Οι τουρίστες της SpaceX θα εξεταστούν από την κορυφή ως τα νύχια και θα περάσουν από εξετάσεις που δεν θα έχουν ξανακούσει ποτέ στη ζωή τους. «Στη δική μου περίπτωση βρήκαν ότι μου έλειπε μία φλέβα σε έναν λοβό του συκωτιού. Στη Γη κάτι τέτοιο είναι ασήμαντο, αλλά στο διάστημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε εσωτερική αιμορραγία. Γι αυτό και έκανα εγχείρηση για να αφαιρέσω τον λοβό», λέει ο Γκάριοτ.

Η εκπαίδευση ήταν εξίσου ζόρικη. «Δεν είναι όπως στα αεροπλάνα που οι πιλότοι κάθονται μπροστά και οι επιβάτες πίνουν καφέ στην καμπίνα. Χρειάστηκε να κάνω τα ίδια μαθήματα με όλους τους άλλους αστροναύτες». Τα μαθήματα αυτά περιλάμβαναν το χειρισμό κάθε τμήματος του εξοπλισμού στο σκάφος, συμπεριλαμβανόμενων του ασύρματου και των συστημάτων ασφαλείας, και μελέτη όλων πιθανών βλαβών που μπορούσαν να προκύψουν.

Η ομάδα του Γκάριοτ είχε προετοιμαστεί εντατικά και για πιθανά σενάρια καταστροφής, όπως η επιβίωση στην ανοιχτή θάλασσα. «Αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα και χρειαστεί να επιστρέψεις στη Γη μέσα σε κάψουλα, είναι πολύ πιθανό να προσγειωθείς σε κάποιον ωκεανό», εξηγεί ο ίδιος. «Μπορεί να κάτσεις απλά και να περιμένεις να σε μαζέψουν. Μπορεί όμως η κάψουλα να αρχίσει να βυθίζεται». Τα μέλη της ομάδας έμαθαν να βγάζουν τη στολή του αστροναύτη και να φοράνε θερμική στολή κατάδυσης στριμωγμένοι σε έναν χώρο όσο τα δύο μπροστινά καθίσματα ενός Σκαραβαίου.

Για όλα τα παραπάνω απαιτείται μεγάλος βαθμός πνευματικής και ψυχολογικής ετοιμότητας. «Αρχίστε να διαλογίζεστε νωρίς και συχνά» είναι η συμβουλή του Γκάριοτ. Κάθε μέλος του πληρώματος έχει τον δικό του ψυχολόγο από την πρώτη μέρα της προετοιμασίας μέχρι την ώρα της εκτόξευσης, που τον παρακολουθεί για να βεβαιώσει ότι θα είναι ένα ασφαλές μέλος πληρώματος.

Πηγή : www.insider.gr