Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της πανευρωπαϊκής ομάδας για τη δημιουργική οικονομία, κατά τη διάρκεια του 24ου EBN Congress 2015 στις Βρυξέλλες στην ενότητα με θέμα «Creative Digital Frontiers», με τη συμμετοχή του gi-Cluster.

Αναδεικνύοντας την εξωστρέφεια του οικοσυστήματος, το gi-Cluster συμμετείχε στις εργασίες του συνεδρίου, συνεισφέροντας στη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη δημιουργική οικονομία. Ο Δρ. Νίκος Βογιατζής, Chief Development & Operations Officer του Corallia και μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου του gi-Cluster στην τοποθέτησή του, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ χωρών, επιχειρηματικής και επιστημονικής κοινότητας, υποστηρίζοντας ότι ψηφιακά σύνορα δεν υφίστανται, εφόσον η δημιουργικότητα και το ταλέντο αποτελούν μοχλό ανάπτυξης της εν λόγω οικονομίας.

Σημειώνεται ότι το Corallia ως Φορέας Αρωγός του gi-Cluster, συμμετέχει ενεργά στο EBN Creative SIG, μια πρωτοβουλία του EBN (European Business and Innovation Centers Network), του διεθνώς αναγνωρισμένου Δικτύου Ευρωπαϊκών Επιχειρηματικών Κέντρων Καινοτομίας, το οποίο αποσκοπεί στη χάραξη κοινής στρατηγικής και την υποστήριξη πρακτικών για την ανταλλαγή ιδεών, εμπειριών και τεχνογνωσίας μεταξύ Ευρωπαϊκών φορέων. Στο φετινό EBN Congress με τίτλο “New Frontiers for Innovative Entrepreneurs”, βασικό αντικείμενο συζήτησης αποτελούσε η αντιμετώπιση πιθανών εμποδίων που αντιμετωπίζει η καινοτόμος επιχειρηματικότητα σε τεχνολογικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Την εκδήλωση χαιρέτισε με μήνυμά του ο Επίτροπος για την Έρευνα, Επιστήμη και Καινοτομία της ΕΕ κ. Carlos Moedas ενώ συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.κ. Mikel Landabaso, DG Regio, Antti Peltomäki, DG Grow, και Yves Paindaveine, DG Connect. Στο προσκήνιο των συζητήσεων βρέθηκε η σημασία της πρόσβασης σε χρηματοδότηση καθώς και οι δράσεις διεθνοποίησης για νεοφυείς επιχειρήσεις και καινοτόμες ΜμΕ, με κύριο στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στα Ευρωπαϊκά Κράτη-Μέλη. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αξιοποίηση ψηφιακών τεχνολογιών και δημιουργικού περιεχομένου ως πλαίσιο εξέλιξης παραδοσιακών ισχυρών κλάδων της Ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως ο Τουρισμός, σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που θα βασίζεται σε βιωματικές πλατφόρμες και τεχνολογίες (Experience Industries).

Το gi-Cluster, μέσα από τη συμμετοχή του στο 24ο EBN Congress, συνεχίζει τις δράσεις ενεργού συμμετοχής σε ομάδες διαμόρφωσης πολιτικής για την καινοτομία και επιχειρηματικότητα στον συγκεκριμένο τομέα. Μέσα από τέτοιες στοχευμένες δράσεις, διευκολύνεται η πρόσβαση σε νέες αγορές για τα μέλη του cluster, επιτυγχάνεται διεθνής προβολή και διοργανώνονται επιχειρηματικές αποστολές, που προσελκύουν το ενδιαφέρον μελλοντικών συνεργατών και επενδυτών.