
Στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης για την ρωσική ξενοδοχειακή βιομηχανία, τα ξενοδοχεία με ιατρικές άδειες φαίνεται ότι θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν. Οι ειδικοί εξηγούν τις προδιαγραφές, πόσα από αυτά βρίσκονται στη χώρα και τι σημαίνει αυτό για τους τουρίστες και τον κλάδο.
Ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Τουρισμού της Ρωσίας Rostourism προτείνει, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιορισμών καραντίνας στον ξενοδοχειακό κλάδο, πρώτα απ ‘όλα, να ανοίξουν εγκαταστάσεις διαμονής με ιατρική άδεια,όπως είπε η επικεφαλής κα. Ζαρίνα Ντογκουζόβα.
Ο Rostourism συμφώνησε με την Υπηρεσία Εποπτείας για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Καταναλωτών και την Ανθρώπινη Ευημερία (Rospotrebnadzor) ότι θα εκπονήσει το σχέδιό της για την αποκατάσταση της βιομηχανίας, καθώς αυτή «αισθάνεται την αγορά, γνωρίζει τι συμβαίνει εκεί και επικοινωνεί καθημερινά με εστιάτορες και ξενοδόχους».
«Κατά την εκπόνηση του σχεδίου, ο Rostourism λαμβάνει υπόψη τόσο τα συμφέροντα των επιχειρήσεων όσο και την ασφάλεια των τουριστών», τόνισε η κα. Ντογκουζόβα. Σύμφωνα με αυτήν, οι συγκεκριμένες ημερομηνίες έναρξης των ξενοδοχείων θα εξαρτηθούν από την υγειονομική και επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα.
Οι ειδικοί της τουριστικής βιομηχανίας αξιολόγησαν την επιστροφή του ξενοδοχειακού τομέα και μίλησαν για τις μορφές των ξενοδοχείων που διαθέτουν ιατρική άδεια.
Σύμφωνα με τον Μικαΐλ Νταλίνοβ, ιατρικό διευθυντή της Ένωσης Υγείας Τουρισμού, αυτά είναι πρώτον τα ξενοδοχεία που λαμβάνουν ιατρική άδεια για την αίθουσα πρώτων βοηθειών.
«Επισήμως, πρόκειται για ιατρική άδεια, αλλά το πεδίο των υπηρεσιών είναι απλώς αντιμετώπιση ορισμένων περιπτώσεων αρρώστιας των παραθεριστών», εξηγεί ο ειδικός.
Δεύτερον, λιγότερο συχνά, τα ξενοδοχεία οργανώνουν πολυτομεακά ιατρικά κέντρα που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες διαφόρων ειδών και διαβουλεύσεις με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.
Ταυτόχρονα, τμήματα φυσικοθεραπείας συχνά αναπτύσσονται σε τέτοια ιδρύματα, τα οποία από την άποψη των υπηρεσιών δεν διαφέρουν πολύ από το σύγχρονο σανατόριο – λουτρά, θεραπεία με λάσπη, μασάζ, ηλεκτροφυσιοθεραπεία κλπ.
Όπως εξήγησε ο κ. Νταλίνοβ, το medlicensing (ιατρική άδεια) δίνει στο ξενοδοχείο αυξημένη ελκυστικότητα όσον αφορά τις ιατρικές και υγειονομικές υπηρεσίες, αλλά μια τέτοια υπηρεσία είναι διαθέσιμη μόνο σε μεγάλες εγκαταστάσεις.
«Η ανάπτυξη της κλινικής μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της πληρότητας ενός ξενοδοχείου κατά τη χαμηλή περίοδο. Δηλαδή, εάν στην υψηλή περίοδο σε ένα τέτοιο ξενοδοχείο η κύρια ζήτηση είναι διακοπές στην παραλία, χαλάρωση, η ιατρική υπηρεσία θεωρείται από τους επισκέπτες ως δευτερεύουσα και αγοράζεται από έναν συγκεκριμένο τύπο πελάτη. Στη χαμηλή σεζόν ωστόσο αυτό προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες λόγω της διαφοροποίησης – την προσφορά ιατρικών υπηρεσιών και υπηρεσιών ευεξίας», λέει ο ίδιος.
Η διαφορές από υπηρεσίες ευεξίας
Ο κ. Νταλίνοβ εφιστά την προσοχή στη θεμελιώδη διαφορά μεταξύ ενός ξενοδοχείου με ιατρική άδεια από ένα σανατόριο. Έτσι, το ξενοδοχείο πωλεί ξεχωριστά ξενοδοχειακές υπηρεσίες, δηλαδή διαμονή, και ένας επισκέπτης μπορεί επιπλέον να αγοράσει ιατρικές υπηρεσίες σε μια κλινική που βρίσκεται στην περιοχή του ξενοδοχείου.
Το σανατόριο προσφέρει επίσης μια υπηρεσία περιποίησης σπα και ευεξίας, η οποία όμως παρέχεται σε ένα πακέτο και κλείνει με ειδική συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει θεραπεία, διατροφή και διαμονή σε δωμάτια της αντίστοιχης κατηγορίας.
Αυτό δημιουργεί μια διαφορά στη φορολογία. Οι υπηρεσίες του ξενοδοχείου υπόκεινται σε ΦΠΑ, ενώ οι ιατρικές υπηρεσίες όχι. Αλλά όταν πωλείται ένα πακέτο για θεραπεία σε σανατόριο, τότε ολόκληρο το φάσμα των υπηρεσιών δεν υπόκειται σε ΦΠΑ: θεραπεία, διατροφή και διαμονή», σημειώνει.
Μικρός αριθμός εγκαταστάσεων με την ειδική άδεια
Σύμφωνα με τον κ. Νταλίνοβ, δεν υπάρχουν τόσα πολλά υψηλής ποιότητας ξενοδοχεία με ιατρική άδεια στη Ρωσική Ομοσπονδία (όχι περισσότερο από 2-3%). Υπάρχουν παρόμοιες εγκαταστάσεις διαμονής στην επικράτεια του Κρασνοντάρ και στην Κριμαία.
Στην πράξη
Σύμφωνα με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, η πλειοψηφία των ξενοδοχείων στα θέρετρα της επικράτειας του Κρασνοντάρ ή της Κριμαίας, ως μέρος των προγραμμάτων ιατρικής αδειοδότησης, ανοίγουν συχνά ένα δωμάτιο προ-ιατρικής, οδοντιατρικής ή κοσμετολογίας ή ένα συγκρότημα SPA με την παροχή καλλυντικών υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τον Σέργκει Ρομάσκιν, γενικό διευθυντή του ταξιδιωτικού πράκτορα Dolphin, τα ξενοδοχεία δεν θα υπερβαίνουν το προκαθορισμένο εύρος υπηρεσιών και το ιατρικό προσωπικό δεν θα είναι σε θέση να είναι υπεύθυνο για τη διασφάλιση της επιδημιολογικής ευεξίας ολόκληρου του ξενοδοχείου.
«Βασικά, η ισχύς αυτών των αδειών περιορίζεται στη λειτουργία για παράδειγμα ενόος οδοντιατρικού γραφείου ή γραφείου κοσμετολογίας. Κατά συνέπεια, η ικανότητα του ιατρικού προσωπικού που εργάζεται σε τέτοια δωμάτια είναι κάπως περιορισμένη», λέει.
«Όσον αφορά την τακτική, η επανεκκίνηση της ξενοδοχειακής βιομηχανίας από εγκαταστάσεις που έχουν ιατρική άδεια είναι κατανοητή αν και όχι διευρημένη, πρέπει να ξεκινήσουμε κάπου τη διαδικασία ανοίγματος ξενοδοχείων».
Οι ειδικοί του ταξιδιωτικού πράκτορα Multitour συμφωνούν με αυτήν την εκτίμηση.
«Η παροχή πρώτων βοηθειών σε τέτοια ξενοδοχεία αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, έως ότου φτάσει ένα ασθενοφόρο, αλλά όχι κάτι περισσότερο. Διευρύνει το φάσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και αυξάνει το εισόδημα των ξενοδοχείων σε μία δύσκολη περίοδο.»