Την παραγγελία 300 νέων αεροσκαφών Boeing 737 MAX, ανακοίνωσε η  αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair.

Η αξία της συμφωνίας, η οποία συνίσταται σε σταθερή παραγγελία για 150 αεροπλάνα και οψιόν για άλλα 150, ξεπερνά τα 40 δισ. δολ και είναι η μεγαλύτερη από ιρλανδική εταιρία για αεροσκάφη αμερικανικής προέλευσης.

Η παράδοση των αεροσκαφών μεταξύ 2027 και 2033 θα επιτρέψει στην ιρλανδική αεροπορική εταιρεία να δημιουργήσει περισσότερες από 10.000 θέσεις εργασίας για πιλότους, πλήρωμα καμπίνας και μηχανικούς, δήλωσε η Ryanair.

Η προσθήκη των νέων αεροσκαφών θα οδηγήσει τον ετήσιο αριθμό επιβατών σε αύξηση κατά 80%, από 168 εκατομμύρια στο τέλος του Μαρτίου 2023 σε 300 εκατομμύρια έως τον Μάρτιο του 2034.

Η Ryanair αναμένει ότι το 50% αυτών των παραδόσεων θα αντικαταστήσει τα παλαιότερα B737NG, τα οποία θα επιτρέψουν στην αεροπορική εταιρεία να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται έναν από τους νεότερους στόλους της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου.

Ο κ. Michael O’Leary, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ryanair, δήλωσε: «Αυτά τα νέα, οικονομικά αεροσκάφη πιο πράσινης τεχνολογίας προσφέρουν 21% περισσότερες θέσεις, καίνε 20% λιγότερα καύσιμα και είναι 50% πιο αθόρυβα από τα B737-NG μας.

«Αυτή η παραγγελία, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες παραδόσεις μας στο Gamechanger, θα δημιουργήσει 10.000 νέες θέσεις εργασίας για υψηλά αμειβόμενους επαγγελματίες της αεροπορίας την επόμενη δεκαετία και αυτές οι θέσεις εργασίας θα βρίσκονται σε όλες τις κύριες οικονομίες της Ευρώπης όπου η Ryanair είναι αυτή τη στιγμή η νούμερο ένα ή η νούμερο δύο αερογραμμή.

«Εκτός από την παροχή σημαντικών εσόδων και αύξησης της κυκλοφορίας σε όλη την Ευρώπη, αναμένουμε από αυτά τα νέα, μεγαλύτερα, πιο αποτελεσματικά, πιο οικολογικά αεροσκάφη να οδηγήσουν σε περαιτέρω εξοικονόμηση κόστους ανά μονάδα, η οποία θα μετακυλίεται στους επιβάτες με χαμηλότερους ναύλους”.

Ο Dave Calhoun, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Boeing, πρόσθεσε: «Η συνεργασία Boeing-Ryanair είναι μια από τις πιο παραγωγικές στην ιστορία της εμπορικής αεροπορίας, δίνοντας τη δυνατότητα και στις δύο εταιρείες να επιτύχουν και να επεκτείνουν οικονομικά ταξίδια σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους.