Σε συμφωνία-ορόσημο για την προστασία του ενός τρίτου του πλανήτη έως το 2030, κατέληξαν εκπρόσωποι των εθνών, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα COP15 στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Θα υπάρξουν επίσης στόχοι για την προστασία ζωτικών οικοσυστημάτων όπως τα τροπικά δάση και οι υγρότοποι και τα δικαιώματα των αυτόχθονων πληθυσμών.

Έπειτα από τέσσερα χρόνια δύσκολων διαπραγματεύσεων, δέκα ημέρες και έναν ολονύχτιο διπλωματικό μαραθώνιο, περισσότερες από 190 χώρες κατέληξαν σε συμφωνία υπό την αιγίδα της Κίνας, της χώρας που προεδρεύει της COP15, παρά την αντίθεση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Αυτό το “σύμφωνο ειρήνης με τη φύση”, η λεγόμενη “συμφωνία του Κουνμίνγκ-Μόντρεαλ” αποσκοπεί στην προστασία των χερσαίων εκτάσεων, των ωκεανών και των ειδών της φύσης από την μόλυνση, την υποβάθμιση και την κλιματική κρίση.

Τα κύρια σημεία περιλαμβάνουν:

  • Διατήρηση, ενίσχυση και αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ανάσχεσης της εξαφάνισης των ειδών και της διατήρησης της γενετικής ποικιλότητας
  • «Αειφόρος χρήση» της βιοποικιλότητας
  • Διασφάλιση ότι τα οφέλη των πόρων από τη φύση, όπως τα φάρμακα που προέρχονται από φυτά, μοιράζονται δίκαια και ισότιμα και ότι προστατεύονται τα δικαιώματα των αυτόχθονων πληθυσμών.
  • Πληρωμή και διάθεση πόρων στη βιοποικιλότητα: Διασφάλιση ότι τα χρήματα και οι προσπάθειες διατήρησης φτάνουν εκεί που χρειάζονται.

«Είναι πραγματικά μια στιγμή που θα σημαδέψει την ιστορία όπως έκανε το Παρίσι για το κλίμα», είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του Καναδά Στίβεν Γκιλμπό.

Η σύνοδος κορυφής στο Μόντρεαλ είχε θεωρηθεί ως μια «τελευταία ευκαιρία» για να βάλουμε τη φύση σε μια πορεία ανάκαμψης. Καθ’ όλη τη διάρκεια των συνομιλιών υπήρχε διχασμός σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης των σχεδίων,

Στο πλαίσιο αυτό η Κίνα πρότεινε, άλλωστε, να φτάσει σε τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια δολάρια η ετήσια διεθνής βοήθεια για τη βιοποικιλότητα ως το 2025 και σε τουλάχιστον 30 δισεκατομμύρια ως το 2030.