Περισσότερα από 300.000 γαλόνια βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF) συμφώνησε να αγοράσει η Emirates από τη Shell Aviation.

Η συμφωνία θα επιτρέψει τη χρήση του SAF στον κόμβο της αεροπορικής εταιρείας στο Ντουμπάι για πρώτη φορά, με τις αρχικές παραδόσεις του καυσίμου να αναμένονται πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η Emirates θα παρακολουθεί επίσης την παράδοση και τα δεδομένα της SAF μέσω της Avelia, της πλατφόρμας που δημιουργήθηκε από τη Shell Aviation, την Accenture και την American Express Global Business Travel πέρυσι.

Ο Tim Clark, πρόεδρος της Emirates Airline, δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι που συνεργαζόμαστε με τη Shell για να διαθέσουμε για πρώτη φορά μια προμήθεια SAF για την Emirates στο Ντουμπάι και να χρησιμοποιήσουμε την πλατφόρμα Avelia που παρέχει στους επαγγελματίες ταξιδιώτες την ευελιξία να ευθυγραμμίσουν στόχους αειφορίας και να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα όταν ταξιδεύουν.

«Ελπίζουμε ότι αυτή η συνεργασία θα αναπτυχθεί περαιτέρω για να παρέχει μια συνεχή μελλοντική προμήθεια SAF στον κόμβο μας, καθώς δεν υπάρχουν επί του παρόντος εγκαταστάσεις παραγωγής για SAF στα ΗΑΕ».

Έως και 80% μείωση στις εκπομπές άνθρακα

Η χρήση του SAF μπορεί να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα από τα αεροπορικά ταξίδια έως και 80% σε σύγκριση με τα παραδοσιακά καύσιμα αεριωθουμένων.

Νωρίτερα φέτος, η Emirates ολοκλήρωσε την πρώτη πτήση επίδειξης στη Μέση Ανατολή χρησιμοποιώντας 100% καύσιμα SAF. Η αεροπορική εταιρεία χρησιμοποιεί ήδη μικτό SAF για πτήσεις που αναχωρούν από Στοκχόλμη, Παρίσι, Λυών και Όσλο.

Το SAF θα είναι επίσης ένα από τα κύρια θέματα στο πρώτο Παγκόσμιο Συμπόσιο Αειφορίας (WSS) της ένωσης αεροπορικών εταιρειών IATA στη Μαδρίτη αυτή την εβδομάδα, το οποίο θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο η βιομηχανία μπορεί να επιτύχει τον στόχο της για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050.

Η IATA αναμένει ότι τα καύσιμα SAF θα έχουν τη «μεγαλύτερη συνεισφορά» στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες αερομεταφορές έως το 2050, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 62% αυτής της διαδικασίας.