της Εύας Οικονομάκη

Η ανάδειξη της Ελλάδας ως βασικού τουριστικού προορισμού της Μεσογείου για αυτό το καλοκαίρι βρίσκεται στο επίκεντρο των ζυμώσεων που πραγματοποιούνται μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και μεγάλων tour operators της Ευρώπης, με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, να επισημαίνει, στο πλαίσιο της διαδικτυακής συζήτησης που πραγματοποίησε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με θέμα «COVID-19: Οι επιχειρήσεις απέναντι στην αβεβαιότητα», ότι μέσα στις επόμενες ημέρες επίκειται συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Γεωργιάδης: «Η Ελλάδα από αυτή την κρίση θα βγει κερδισμένη»

Στο πλαίσιο αυτό, αμέσως μετά το Πάσχα, θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη στο υπουργείο Τουρισμού με τη συμμετοχή των επικεφαλής ισχυρών tour operators για τη σύναψη της σχετικής συμφωνίας, έτσι ώστε η Ελλάδα να καταφέρει να «αποσπάσει ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μία πολύ μικρότερη τουριστικά πίτα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

«Μεγάλοι ταξιδιωτικοί πράκτορες θέλουν να φέρουν στην Ελλάδα τους τουρίστες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στη Μεσόγειο, καθώς θεωρούν αδύνατο να ταξιδέψουν οπουδήποτε σε κάποια άλλη μεσογειακή χώρα, δηλαδή την Ισπανία, την Ιταλία και την Τουρκία», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Δεν θα πετύχουμε ρεκόρ φέτος στον τουρισμό, αλλά μπορούμε από μία πολύ μικρότερη πίτα να πάρουμε ένα πολύ μεγαλύτερο κομμάτι όχι μόνο για φέτος, αλλά και για το 2021. Δεν είναι τα πράγματα τόσο μελανά. Το γεγονός ότι η Ελλάδα απέκτησε καλό όνομα θα έχει επίδραση στην οικονομία μεσομακροπρόθεσμα. Η Ελλάδα από αυτή την κρίση θα βγει κερδισμένη», επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Νέο πακέτο στήριξης του τουρισμού

Αναφερόμενος στον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη στήριξη του τουρισμού, ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι «αναμένεται να πραγματοποιηθούν πολύ σοβαρές παρεμβάσεις για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, για να μείνουν υγιείς και όρθιες την επόμενη ημέρα και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση που θα υπάρχει», προαναγγέλλοντας την ανακοίνωση ενός νέου πακέτου μέτρων μέσα στον Μάιο, το οποίο θα κατευθύνεται στον τουρισμό.

«Στο πακέτο στήριξης του τουρισμού θα υπάρξουν φοροελαφρύνσεις για το σύνολο του τουριστικού πακέτου. Άλλωστε, υπάρχουν και οι δεσμεύσεις του ίδιου του πρωθυπουργού σε αυτόν τον τομέα και ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για να εφαρμοστούν.

Ωστόσο, όλα αυτά θα τα δούμε υπό το πρίσμα μιας συνολικής κυβερνητικής πρότασης για τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού», είπε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης και συμπλήρωσε: «Θέλουμε να καταστήσουμε την Ελλάδα περισσότερο ανταγωνιστική και να αδράξουμε την ευκαιρία για να έχουμε μία καλύτερη θέση εκκίνησης όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Δεν θα είναι μια καλή τουριστικά χρονιά, αλλά δεν θα είναι μηδέν όπως προβλέπει στην Έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ελπίζουμε σε πολύ καλύτερες χρονιές και για το 2021 και για το 2022.