Στην επιβολή πλαφόν 180 ευρώ η μεγαβατώρα στο φυσικό αέριο συμφώνησαν οι υπουργοί Ενέργειας, το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες θα ξεκινήσει στις 15 Φεβρουαρίου.

Σε πρώτη φάση δεν θα περιλαμβάνει τις συναλλαγές που γίνονται εξωχρηματιστηριακά (OTC).

Ο λεγόμενος «μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς» φυσικού αερίου έχει σχεδιαστεί για να αποτρέπει τις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών. Το όριο που αποφασίστηκε σήμερα (180 ευρώ η μεγαβατώρα) είναι σημαντικά χαμηλότερο από  προηγούμενη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 275 ευρώ η μεγαβατώρα.

Το νέο ανώτατο όριο, όμως, θα τεθεί σε ισχύ μόνο εάν η διαφορά τιμής με τις παγκόσμιες τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι μεγαλύτερη από 35 ευρώ. Οι τιμές στο συμβόλαιο TTF επόμενου μήνα θα πρέπει να παραμείνουν πάνω από τα δύο ανώτατα όρια (180 ευρώ και 35 ευρώ) για τρεις ημέρες ώστε να ενεργοποιηθεί.

Πρακτικά δεν μιλούμε για ένα σταθερό πλαφόν αλλά για ένα «δυναμικό». Στηρίζεται σε μια ημερήσια τιμή αναφοράς συν ένα premium. Θα καλύπτει όλα τα hubs στην ΕΕ αλλά η Κομισιόν θα μπορεί να εξαιρέσει κάποια.

Την ικανοποίηση του για την απόφαση του Συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κάνοντας λόγο για “μια ιστορική απόφαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης”.

Πρόκειται για “μια απόφαση υπέρ των πολιτών της. Χρειάστηκαν εννέα μήνες από τη μέρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε πρώτος την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την Ε.Ε.

Το σημερινό αποτέλεσμα δεν ήρθε τυχαία και χωρίς κόπο”, ανέφερε μετά το πέρας της Συνόδου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρόσθεσε: “Αποτελεί προϊόν συστηματικής προσπάθειας που καταβάλλαμε όλο αυτόν τον καιρό αλλά και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης που – για μια ακόμη φορά – επέδειξαν τα κράτη- μέλη, προκειμένου η Ενωμένη Ευρώπη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση.