Tα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στη λειτουργία των Δημοτικών Επιχειρήσεων Εκμετάλλευσης Ιαματικών Πηγών, καθώς και τρόπους επίλυσης συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου στα γραφεία της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας.
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος κ.Γιάννης Καραγιάννης και τα μέλη της ΕΕ του ΣΔΙΠΕ είχαν καταρχήν την ευκαιρία, σε μια κοινή σύσκεψη, να συζητήσουν με τον πρόεδρο κ.Πατούλη Γιώργο και τα μέλη της ΕΕ της ΚΕΔΕ καθώς και με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας κ.Κυρίζογλου Λάζαρο.Στη συνέχεια αναλύθηκε ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στον Ιαματικό τουρισμό τόσο σε σχέση με το παρελθόν αλλά κυρίως ο σχεδιασμός για το μέλλον.
Κοινή θέση και των δύο επιτροπών ήταν πως, παρ’ όλες τις δυσκολίες της Ελληνικής δημόσιας διοίκησης η τοπική αυτοδιοίκηση μέσα από τον ΣΔΙΠΕ είναι αυτή που συντήρησε το όραμα του ιαματικού τουρισμού στη χώρα εδώ και 35 χρόνια.
Όσον αφορά τον σχεδιασμό για το μέλλον αποφασίστηκε η συνέχιση της εφαρμογής του στρατηγικού σχεδιασμού του ΣΔΙΠΕ.
-Συνεργασία με όσους ΟΤΑ έχουν στα διοικητικά τους όρια ιαματικές πηγές και δεν έχουν τελειώσει μέχρι σήμερα την σύνταξη των φακέλων αναγνώρισης
-Συνέχιση της ουσιαστικής εκπροσώπησης των Δήμων-μελών του ΣΔΙΠΕ μέσα στην Επιτροπή Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων του Υπ.Τουρισμού η οποία δίνει τις θετικές γνωμοδοτήσεις για την αναγνώριση των φυσικών πόρων ως ιαματικών
-Συνέχιση της ουσιαστικής εκπροσώπησης των Δήμων-μελών σε υπηρεσίες όπως Υπ. Τουρισμού, ΕΟΤ, ΕΤΑΔ, ΤΑΙΠΕΔ δεδομένης της κατά περίπτωση προσέγγισης που χρειάζεται για τα θέματα που απασχολούν τους Δήμους-μέλη του ΣΔΙΠΕ.
-Συνέχιση της συνεργασίας με στελέχη του Υπ.Τουρισμού στο θέμα των τριών ουσιαστικών νομοθετικών ρυθμίσεων που χρειάζονται α)Τεχνικές προδιαγραφές για την κατηγοριοποίηση των υδροθεραπευτηρίων β)Υπουργική απόφαση για την διανομή των ιαματικών φυσικών πόρων γ)Προεδρικά διατάγματα για τις ζώνες προστασίας, αλλά και στο ζήτημα της Ευρωπαϊκής οδηγίας 24/2011 που αφορά την διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη.
-Εντατικοποίηση της συνεργασίας με τους Δήμους-μέλη και την Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων του Υπ.Τουρισμού για την αδειοδότηση των εγκαταστάσεων των επιχειρήσεων εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών, την παροχή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας.
-Εντατικοποίηση της συνεργασίας με το Υπ.Ανάπτυξης και τις κατά τόπους Διαχειριστικές αρχές προκειμένου να υπάρχουν προσκλήσεις στο νέο ΕΣΠΑ που θα αφορούν την αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών.
-Συνέχιση της προσπάθειας αναβάθμισης του management στις Ελληνικές ιαματικές πηγές μέσα από την επαφή με την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα και τον Σύνδεσμο των Ευρωπαϊκών Ιστορικών Λουτροπόλεων (EHTTA) αλλά και την διοργάνωση σεμιναρίων σε όλη την Ελλάδα.
-Εντατικοποίηση της συνεργασίας με το ΙΓΜΕ και το Π.Πατρών για την επιστημονική κάλυψη των Δήμων-μελών σε ζητήματα γεωλογικής και ιατρικής φύσεως που προκύπτουν τόσο κατά την λειτουργία των επιχειρήσεων εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών όσο και στην διαχείριση των φυσικών πόρων.
-Εντατικοποίηση της συνεργασίας με τους Δήμους-μέλη και με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FedHATTA) και τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους ταξιδιωτικούς πράκτορες να δημιουργήσουν ταξιδιωτικά πακέτα που θα περιλαμβάνουν και τις Ιαματικές πηγές όλης της χώρας.