Υπόμνημα με τα προβλήματα της Ζακύνθου και τις ενέργειες που έχει κάνει η Δημοτική Αρχή για την επίλυσή τους, παρέδωσε στην Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού,  Έλενα Κουντουρά, ο Δήμαρχος Ζακύνθου,  Παύλος Κολοκοτσάς.

Η Υπουργός ενημερώθηκε για όλα τα σοβαρά θέματα του τόπου, όπως είναι η ολοκληρωμένη επεξεργασία των απορριμμάτων, η υδροδότηση και η πλατεία Σολωμού.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε όλες τις προσπάθειες που έχει κάνει ο Δήμος για την παγκόσμια προβολή του νησιού , σημειώνοντας ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού φιλοξενήθηκαν στη Ζάκυνθο πολλές δημοσιογραφικές αποστολές.

Η κ. Κουντουρά τόνισε πως το Υπουργείο έχει στρατηγικό σχέδιο για την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών το 2016, κυρίως από τις αγορές της Κίνας και της Ιαπωνίας.

Ο κ. Κολοκοτσάς ενημέρωσε την Υπουργό και για άλλα ζητήματα, όπως την πλαζ του ΕΟΤ, καθώς και το “Ναυάγιο”, που αποτελεί ένα από τα πολυδιαφημισμένα αξιοθέατα ανά τον κόσμο. Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκος Τσίπηρας, η πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών, Μαρία Μουζάκη, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού, κ. Αντώνης Νικολουδάκης, καθώς και η υπεύθυνη του γραφείου τουρισμού, Αθηνά Κάρδαρη.

Στο υπόμνημα που παραδόθηκε στην κ. Κουντουρά αναφέρονται τα παρακάτω:

κ. Υπουργέ,

Ο Δήμος Ζακύνθου είναι δημιούργημα της ένωσης των πρώην δήμων της Ζακύνθου σύμφωνα με την εντολή του νόμου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ».
Είναι αυτονόητο ότι με την συγχώνευση αυτή ο νέος Δήμος ανέλαβε ΟΛΕΣ τις υποχρεώσεις και προβλήματα που είχαν οι πρώην Δήμοι (πλην ΑΡΤΕΜΙΣΙΩΝ).
Η σημερινή Δημοτική αρχή είναι η δεύτερη. Έκλεισε ένα έτος από την εκλογή μας και δεκατέσσερις περίπου μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων μας.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην παρούσα φάση είναι η τεράστια μείωση εσόδων, η οποία αφενός οφείλεται στην περικοπή πόρων προς εμάς από την κεντρική διοίκηση και, αφετέρου, στη μη βεβαίωση εσόδων τα προηγούμενα χρόνια.
Με την ανάληψη των καθηκόντων μας διαπιστώσαμε ότι ΔΕΝ είχαν βεβαιωθεί έσοδα από το 2009 και έγινε αγώνας να τα βεβαιώσουμε ώστε να μην παραγραφούν. Έχουν ήδη συνταχθεί οι νέοι κατάλογοι και το συνολικό ποσόν που βεβαιώνουμεν ανέρχεται σε 13.500.000 €.
Σε προμηθευτές ο δήμος όφειλε την 31/8/2014 το ποσόν των 8.758.100,00 Ευρώ. Παρ΄ ότι το τελευταίο διάστημα δεχόμαστε πάμπολλες δικαστικές αποφάσεις για αναγκαστική καταβολή οφειλομένων σε διάφορους, το τελικό ποσόν που οφείλουμε σήμερα στους προμηθευτές μειώθηκε. Να σημειωθεί ότι εκκρεμούν ακόμη πολλές δικαστικές αποφάσεις κατά του δήμου για τις οποίες δεν έχουμε σαφή εικόνα. Κατά την άποψή μας οι τόσες καταδίκες του Δήμου για οφειλόμενα είναι αποτέλεσμα της κακής έως ανύπαρκτης εκπροσώπησης του Δήμου κατά τη συζήτηση των αγωγών.
Στην Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ ο Δήμος οφείλει σήμερα περίπου 5.600.000 €. για ένα αμφισβητούμενο δάνειο. Από αυτό το δάνειο αρχικού ποσού 9.600.000 €, εκταμιεύτηκαν 4.685.082,18 €. Εξ αυτών το 1.500.000 € εξόφλησε ένα δάνειο του συνδέσμου καθαριότητας, το 1.453.413,29 € εξόφλησε παλαιότερο δάνειο του Δήμου και 58.855,5 € καταβλήθηκαν στην Δ.Ο.Υ. Ζακύνθου. Το υπόλοιπο ποσόν 1.672.813,39 € κατέληξε σε χέρια διαφόρων με άγνωστο προορισμό. Σήμερα, παρ΄ ότι έχουν καταβληθεί σημαντικά ποσά στην τράπεζα, οφείλουμε το παραπάνω ποσόν το οποίο κάθε εξάμηνο αυξάνεται σημαντικά, λόγω των τόκων υπερημερίας. Να σημειωθεί ότι το ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑθΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ παρακρατά κάθε μήνα από τους ΚΑΠ 50.000 € έναντι του δανείου. Το παρακρατούμενο ποσό ανέρχεται περίπου σε 3.600.000 € και είναι ΑΤΟΚΟ.
Στην ΑΛΦΑ Τράπεζα (πρώην ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ) οφείλουμε σήμερα το ποσόν των 7.100.000 € για δάνειο ύψους 5.100.000 €. Και αυτό το δάνειο έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο και επιβαρυνόμαστε με τόκους υπερημερίας. Για την εξόφληση του δανείου αυτού, ο Δήμος έχει εκχωρήσει τα δημοτικά τέλη και έσοδα από 13 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Ο δήμος παράνομα ανάγκασε τους παραπάνω επιχειρηματίες να καταβάλουν τα χρήματα στο Δήμο και όχι στην τράπεζα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα αφενός η τράπεζα να απαιτεί τα χρήματα που οι ξενοδόχοι κατέβαλαν στο Δήμο, αφετέρου ο Δήμος να πρέπει να επιστρέψει το ποσόν των 560.000 € περίπου που παράνομα εισέπραξε.

1. ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΟΛΩΜΟΥ
Ένα σημαντικό ζήτημα επίσης για εμάς είναι η πλατεία Σολωμού. Σας ενημερώνουμε ότι μετά από ενέργειες που κάναμε, το συγκεκριμένο έργο από «έργο προς απένταξη», επανεντάχθη τον Δεκέμβριο του 2014 και χρηματοδοτείται. Ο αρχικός προυπολογισμός ήταν 2.925.000 ευρώ, όμως υπήρξε έκπτωση 46,59% και το ποσό της σύμβασης κατέληξε να είναι 1.562.214,36 ευρώ. Η δημοπράτησή του έγινε στις 25 Φεβρουαρίου 2014 με δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το ΠΕΠ ΔΕΠΙΝ 2007-13 (ΣΑ: 2014ΣΕ25580216 – ΚΩΔ. ΟΠΣ: 457023).
Σας πληροφορούμε ότι αυτή τη στιγμή η πλατεία είναι εργοτάξιο, με συνέπεια να υπάρχει δυσφήμιση του τόπου μας τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Να γνωρίζετε ότι αυτό το έργο σχεδιάστηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, η οποία υπέγραψε τη σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο 10 ημέρες πριν εκπνεύσει η θητεία της, ενέργεια που είχε σαν αποτέλεσμα να βρεθούμε προ τετελεσμένου γεγονότος.
Κυρία Υπουργέ, θα θέλαμε το έργο αυτό να χρηματοδοτείται απρόσκοπτα.

2. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Έγινε μετά από 8 χρόνια η προσωρινή παραλαβή του πρώτου έργου για την κατασκευή του θεάτρου. Ακολουθεί το δεύτερο έργο που αφορά τον μηχανολογικό εξοπλισμό. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί το έργο έως 31/12/2015, διαφορετικά θα απενταχθεί από το ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο των χρημάτων που θα χρειαστεί για την αποπεράτωσή του θα πέσει στα κεφάλια των Ζακυνθινών. Έχουν γίνει τραγικά λάθη και παραλείψεις στο θέμα αυτό, ενώ έχουμε αποστείλει και σχετικό φάκελο στη Δικαιοσύνη, ούτως ώστε να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες.

3. ΑΓΩΓΟΣ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ-ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
Ολοκληρώνεται σύντομα η κατασκευή του νέου αγωγού ύδρευσης, ο οποίος θα λύσει το σημαντικό πρόβλημα της παροχής πόσιμου ύδατος τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.
Στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι η άμεση ολοκλήρωση των έργων ύδρευσης και αποχέτευσης για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών όλου του νησιού, λόγω και της αναμενόμενης σημαντικής αύξησης του τουρισμού τα επόμενα χρόνια. Δέσμευσή μας η εξεύρεση λύσης για την εξασφάλιση και την αποθήκευση πόσιμου νερού σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και την επιστημονική ομάδα του κ. Λαμπράκη.
Και το έργο του κεντρικού αγωγού πρέπει να ολοκληρωθεί έως 31-12-2015, διαφορετικά θα χαθεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

4. ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΗ
Σας ενημερώνουμε επίσης ότι παρατηρήσαμε μία άρνηση των προηγουμένων διοικήσεων του Συνδέσμου Καθαριότητας να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές, ακόμη και αυτές που είχαν παρακρατήσει από τους εργαζομένους, προφασιζόμενοι ταμειακές δυσκολίες και έλλειψη ρευστότητας. Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι το διάστημα Ιανουάριος 2009 έως Σεπτέμβριος 2014 ο σύνδεσμος εισέπραξε δεκατρία εκατομ. ενενήντα χιλιάδες διακόσια τριάντα Ευρώ και εξήντα λεπτά (13.090.230,60 €) και περίπου τέσσερα εκατομ. διακόσιες χιλιάδες Ευρώ (4.200.000 €) τα έτη 2007 και 2008. Συνολικά εισέρευσαν στο ταμείο 17.100.000 €. Επιπλέον να ληφθεί υπόψιν ότι ο σύνδεσμος είναι ο κατ΄ εξοχήν μέτοχος της εταιρείας «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ν. ΖΑΚΥΝΘΟΥ Α.Ε.». Η εταιρεία τέθηκε σε εκκαθάριση το 2009. Από έλεγχο που πραγματοποιήσαμε διαπιστώσαμε ότι οι προηγούμενες διοικήσεις δεν είχαν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές που μαζί με τα πρόσθετα τέλη υπερβαίνουν τα έντεκα εκατομ. τετρακόσιες χιλιάδες Ευρώ,(11.4000.000 €) ποσόν που θα βαρύνει τον σύνδεσμο όταν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση. Η οφειλή την 1/1/2011 ανερχόταν σε 7.788.025 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το χρέος της ΔΕΥΑΖ προς τη ΔΕΗ αυτό ξεπερνά τα 7.000.000 ευρώ. Ζητάμε από εσάς να παρέμβετε στα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες, προκειμένου οι οφειλές να διακανονιστούν σε πολλές δόσεις, δεδομένου ότι λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε δεν έχουμε τη δυνατότητα να καταβάλλουμε εφάπαξ αυτά τα ποσά.

5. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Ο Δήμος Ζακύνθου και ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν τη λύση της ολοκληρωμένης επεξεργασίας των απορριμμάτων και στην παρούσα φάση είμαστε στη διαδικασία αναζήτησης χώρου, προκειμένου να εγκατασταθεί, ενώ έχουμε εξασφαλίσει και την πίστωση των 2,5 εκ. ευρώ που απαιτούνται για την αγορά του εξοπλισμού, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το νησί μας απειλείται με ημερήσιο πρόστιμο 80.000 ευρώ αν τα σκουπίδια συνεχίσουν να πηγαίνουν στον ΧΥΤΑ του Σκοπού. Από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας ασχοληθήκαμε με το θέμα αυτό και βρισκόμαστε κοντά στο να το επιλύσουμε.
Παρόλα αυτά, υπάρχει έλλειψη προσωπικού και οδηγών στην καθαριότητα. Είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να επιλυθεί μόνο με τη βοήθεια του κράτους, αφού θα πρέπει να γίνει διαδικασία για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

6. ΣΧΟΛΕΙΑ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Στόχος μας, κ. Υπουργέ, είναι η αναδιάρθρωση των σχολικών κτηρίων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο εξορθολογισμός της στέγασής τους και η δημιουργία νέων παιδικών σταθμών.
Φυσικά, για να γίνουν όλα αυτά απαιτούνται χρήματα, τα οποία θα πρέπει να πάρουμε είτε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, είτε από ευρωπαϊκά προγράμματα. Και εδώ απαιτείται η συμβολή σας, ούτως ώστε να πετύχουμε τον σκοπό μας.

7. ΕΘΠΖ
Είναι απαραίτητη η αναθεώρηση του Προεδρικού Διατάγματος 906/1999, που αφορά την προστασία της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα, σε συνεργασία με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (ΕΘΠΖ).
Πρέπει να υλοποιηθεί η υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου προς τους θιγόμενους ιδιοκτήτες των περιοχών του ΕΘΠΖ, για αποζημίωση με τα προβλεπόμενα από το Προεδρικό Διάταγμα αντισταθμιστικά οφέλη. Είναι άδικο να δεσμεύονται επί δεκαετίες οι περιουσίες πολιτών.

8. ΠΡΟΒΛΗΤΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΩΝ-ΜΑΡΙΝΑ
Είναι απαραίτητη για τη Ζάκυνθο η κατασκευή και λειτουργία προβλήτας κρουαζιεροπλοίων, αλλά και μαρίνας για τον ελλιμενισμό των σκαφών και την προσαρμογή των υποδομών του λιμανιού στις σημερινές ανάγκες.
Είναι απαραίτητο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη σύνταξη του μάστερ πλαν των λιμενικών εγκαταστάσεων της Ζακύνθου και βεβαίως στη συνέχεια το κράτος να εξασφαλίσει την ένταξη των προαναφερόμενων έργων πνοής σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Ευελπιστούμε στη δική σας βοήθεια.

9. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ
Σας γνωστοποιούμε ότι απαίτηση της Ζακυνθινής κοινωνίας είναι η αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου και του παλιού αεροδρομίου, κτήρια που παραμένουν εγκαταλελειμμένα και έχουν γίνει καταφύγιο τοξικομανών.
Το κράτος μας πρέπει να φροντίσει για τη μεταστέγαση δημοσίων υπηρεσιών στους συγκεκριμένους χώρους, ούτως ώστε να εξοικονομηθούν τα χρήματα που δίνει η Πολιτεία για ενοίκια σε ιδιώτες.
Σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, όπως είναι αυτή που διανύουμε, θεωρούμε απαραίτητο το νοικοκύρεμα και το συμμάζεμα των δημόσιων εξόδων.

10. ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Θα ήταν παράλειψή μας αν δεν σας γνωστοποιούσαμε τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού τόσο στο Νοσοκομείο της Ζακύνθου, όσο και στα Κέντρα Υγείας Κατασταρίου και Βολιμών, που εξυπηρετούν τους ορεινούς κατοίκους του νησιού. Έχει καταρρεύσει, στην κυριολεξία, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Παράλληλα, θα πρέπει να στελεχωθεί με προσωπικό και η Αστυνομική Διεύθυνση Ζακύνθου, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα της αντιμετώπισης των προβλημάτων παραβατικότητας, που εντοπίζονται την καλοκαιρινή περίοδο, ιδιαίτερα στην περιοχή του Λαγανά.

11. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Για το τέλος άφησα το ζήτημα της αρμοδιότητάς σας, που είναι ο τουρισμός και ο οποίος αποτελεί τη βαριά “βιομηχανία” της χώρας μας.
Θα πρέπει να γνωρίζετε πως η Ζάκυνθος, παρά τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει με τις υποδομές της, προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο και βρισκόμαστε σε ανοδική τροχιά.
Η παρούσα Δημοτική Αρχή, και εγώ προσωπικά ως Δήμαρχος του νησιού, έχουμε δώσει μεγάλη βαρύτητα στην προβολή του τόπου μας στο εξωτερικό και κατά γενική ομολογία έχουμε πετύχει θετικά αποτελέσματα.
Φιλοξενήσαμε ξένους δημοσιογράφους. Φροντίσαμε να τους παρέχουμε δωρεάν διαμονή και μετακίνηση, γεγονός που βοήθησε στο να διαφημιστεί η Ζάκυνθος σε όλες τις χώρες του εξωτερικού. Το “Ναυάγιο” προβλήθηκε μέχρι και στο Χόνγκ Κόνγκ.
Σε συνεργασία με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο έχουμε δώσει βαρύτητα και στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως είναι ο περιπατητικός, ο οικολογικός, ο ιαματικός, ο συνεδριακός, ο ιατρικός, ο θρησκευτικός και ο αγροτουρισμός.
Οι προσπάθειές μας δεν σταματούν εδώ, αφού πάντοτε εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Στόχος μας είναι η προσέλκυση ακόμη περισσότερων επισκεπτών, που θα έχει σαν συνέπεια να αυξηθούν τα έσοδα του νησιού.
Κυρία Υπουργέ, είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε συνεργασία. Ευελπιστούμε ότι με τη δική σας παρουσία στο Υπουργείο Τουρισμού, η χώρα μας θα αποκτήσει και πάλι την αίγλη της. Η οικονομική κρίση μπορεί να αποτελέσει παρελθόν, εφόσον αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνονται μέσω του τουρισμού.