Σημαντικές συμφωνίες σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια, επενδύσεις, αλλά και η διμερής συνεργασία Αθήνας και Ριάντ θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον πρίγκιπα-διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, που έρχεται προκειμένου να επιβεβαιώσει τις στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών.

Συνοδευόμενος από πολυπληθή επιχειρηματική αποστολή, ενδεικτικό του ενδιαφέροντος της Σαουδικής Αραβίας για επενδύσεις στην Ελλάδα, ο πρίγκιπας-διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας φτάνει σήμερα στην ελληνική πρωτεύουσα και θα έχει το δεύτερο μέσα σε δέκα μήνες τετ α τετ με τον κ. Μητσοτάκη, μετά την πρωθυπουργική επίσκεψη στο Ριάντ τον Οκτώβριο του 2021.

Ενδεικτικό, δε, όπως σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη, της σημασίας που αποδίδει το Ριάντ στις σχέσεις του με την Αθήνα και της αναγνώρισης της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μία κρίσιμη περιοχή του παγκόσμιου χάρτη, είναι ότι η επίσκεψη του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είναι η πρώτη του διαδόχου του θρόνου σε ευρωπαϊκό έδαφος από τον Απρίλιο του 2018.

Παράλληλα, ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων έχει επισφραγιστεί και από τη συμβολή της Ελλάδας στην άμυνα της Σαουδικής Αραβίας, με την αποστολή μίας συστοιχίας Patriot.

Κίνηση, που έχει εκτιμηθεί από το Ριάντ, όπως διαμηνύθηκε κατά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη, στη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε και η θεσμοθέτηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

-Πολυμελής αντιπροσωπεία.

Ο πρίγκιπας-διάδοχος του θρόνου θα συνοδεύεται από μεγάλη κυβερνητική αντιπροσωπεία, η οποία θα αποτελείται, μεταξύ άλλων, από τους υπουργούς Επενδύσεων, Εμπορίου, Επικοινωνιών και Τεχνολογιών και τον επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού Fund. Και η εδώ παρουσία τους θα συνδυαστεί με τις υπογραφές και τις ανταλλαγές συμφωνιών με τους Έλληνες ομολόγους τους. Ειδικότερα, ανάμεσα στις συμφωνίες που θα υπογραφούν βρίσκονται:

-Η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας.

-Η συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, καθώς η Ελλάδα γίνεται κόμβος μεταφοράς ενέργειας προς την Ευρώπη και μπορεί να είναι γέφυρα με τη Μέση Ανατολή.

-Οι συμφωνίες στην επιστήμη, την τεχνολογία και τον πολιτισμό.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες, ιδιαίτερη σημασία έχει η συμφωνία που θα υπογραφεί από τις τέσσερις επιχειρήσεις που ηγούνται του έργου EMC. Της υποθαλάσσιας και επίγειας καλωδιακής διασύνδεσης για τη μεταφορά δεδομένων ανάμεσα στην Ασία και την Ευρώπη μέσω της Σαουδικής Αραβίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, που αναμένεται ότι θα μπει στις… ράγες της υλοποίησης από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Πρόκειται για ένα project που αναβαθμίζει ουσιαστικά τη θέση της χώρας μας, η οποία θα μετατραπεί σε κόμβο για την αποθήκευση και διανομή data στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αποφέροντας απτά οικονομικά και γεωστρατηγικά οφέλη.

“Στόχος μας είναι οι άμεσες επενδύσεις από την Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα, η συνεργασία και σε νέους τομείς, καθώς και η ισχυρότερη παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στη Σαουδική Αραβία.

Οι επιχειρηματικές επαφές, άλλωστε, έρχονται σε συνέχεια και της δραστηριοποίησης του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας και της περαιτέρω ενίσχυσης και εμβάθυνσης των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων μας”, αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης.