Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 14.01.2017, ημέρα Σάββατο, στις εγκαταστάσεις της Αερολέσχης Αθηνών, συνάντηση της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ) με τους φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Γενικής Αεροπορίας στην Ελλάδα, η οποία διοργανώθηκε από κοινού με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Αεραθλητικής Ομοσπονδίας (ΕΛΑΟ) και με την ενεργή συμμετοχή του Κέντρου Ασφάλειας Πτήσεων και Εδάφους (ΚΕΑΠΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας.

Κατά τη συνάντηση παρουσιάστηκε ο ρόλος και το έργο της ΕΔΑΑΠ καθώς επίσης και οι δραστηριότητες της Επιτροπής Γενικής Αεροπορίας της ΕΛΑΟ.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε ιστορική ανάλυση των ατυχημάτων Γενικής Αεροπορίας στην Ελλάδα από το 1910 μέχρι σήμερα.  Έγινε παρουσίαση περιστατικών ασφαλείας πτήσεων της Γενικής Αεροπορίας με εμπλοκή της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και αντίστοιχων περιστατικών στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Παρουσιάστηκαν θέματα αναφορικά με το Σύστημα Διαχείρισης της Ασφάλειας (SMS) στη Γενική Αεροπορία, την Αερο-ιατρική, την κρίση των χειριστών κατά τις πτήσεις καθώς και προτάσεις για την ενδυνάμωση της πρόληψης ατυχημάτων και συμβάντων.

Συμπληρωματικά, συζητήθηκαν και αναλύθηκαν :

  • Θέματα ασφάλειας πτήσεων σχετιζόμενα με τη Γενική Αεροπορία.
  • Θέματα που αφορούν την νοοτροπία ασφάλειας (safety culture) και τον ανθρώπινο παράγοντα (human factors).
  • Προβλήματα και ιδιαιτερότητες του χώρου της Γενικής Αεροπορίας.

Όλα τα μέρη συμφώνησαν για την αναγκαιότητα διατήρησης του υψηλότερου δυνατού επιπέδου ασφάλειας πτήσεων στη χώρα μας και για την αντίστοιχη μείωση των ατυχημάτων και σοβαρών συμβάντων στην Γενική Αεροπορία.  Προς την κατεύθυνση αυτή, πέραν των άλλων, υιοθετήθηκε τέτοιου είδους συναντήσεις ή αντίστοιχες θεματικές, να πραγματοποιούνται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο σε κεντρικό επίπεδο και να καταβληθεί προσπάθεια διοργάνωσης αντίστοιχων συναντήσεων σε περιφερειακό επίπεδο. Στην κατεύθυνση αυτή ορίστηκε η επόμενη περιφερειακή συνάντηση να γίνει την άνοιξη του 2017 στην Θεσσαλονίκη.