Την επίσκεψη του βουλευτή Δωδεκανήσου Μάνου Κόνσολα δέχθηκε την Δευτέρα το πρωί στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με σκοπό να προωθηθούν από κοινού, ζητήματα ιδιαίτερης σημασίας για τη Ρόδο, όπως η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης για την Μεσαιωνική Πόλη, καθώς και το θέμα της τουριστικής εκπαίδευσης, μετά και τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις, όσον αφορά την δημιουργία Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού και την ίδρυση Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών στη Ρόδο.
Ειδικότερα, για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, ο κ. Μάνος Κόνσολας ενημέρωσε τον κ. Χατζημάρκο για την Επίκαιρη Ερώτηση που έχει καταθέσει προς τον Υπουργό Πολιτισμού, για την σύναψη μιας νέας τριμερούς Προγραμματικής Σύμβασης, ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο της Ρόδου, από την συζήτηση της οποίας στη Βουλή, διεφάνη κατ’ αρχήν η θετική προδιάθεση για την υλοποίησή της.
Ο Περιφερειάρχης συμφώνησε ότι η Προγραμματική Σύμβαση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την διάσωση, συντήρηση, προστασία και ανάδειξη του μοναδικού μνημείου της Μεσαιωνικής Πόλης, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει μελέτες και παρεμβάσεις, με την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την χρηματοδότησή τους και επανέλαβε στον κ. Κόνσολα αυτό που και γραπτώς έχει δηλώσει, ότι δηλαδή ο ίδιος προσωπικά και η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου θα συμμετάσχει σε μια τέτοια Προγραμματική ευχάριστα και με διάθεση να συμβάλει τα μέγιστα στην υλοποίηση της.
Ο κ. Χατζημάρκος έκανε γνωστό πως στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα επιδιώξει επαφές στο Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σύναψης της Προγραμματικής Σύμβασης.
Όσον αφορά τα θέματα τουριστικής εκπαίδευσης, ο κ. Κόνσολας ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη για τον παραγκωνισμό της Ρόδου ως προς την δημιουργία Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού, έδρα του οποίου, με απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ανακηρύσσεται η Χίος. Όπως ανέφερε ο βουλευτής, η εν λόγω απόφαση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με προηγούμενη ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το 2014, για την ίδρυση Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο, όπως, επίσης, και με την ίδρυση αγγλόφωνων τμημάτων τουριστικών σπουδών, που θα απευθυνόταν σε αλλοδαπούς φοιτητές με δίδακτρα.
Όσον αφορά το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών με έδρα τη Ρόδο, είχε θεσμοθετηθεί από το 2014, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυσή του.
Και για τα δύο θέματα, συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία, προκείμενου η Ρόδος , ως ηγέτιδα τουριστική δύναμη, να αποκτήσει την θέση που δικαιωματικά της ανήκει, στο χάρτη της ανώτατης τουριστικής εκπαίδευσης.
Στην διάρκεια της συνάντησης, συζήτηση έγινε και για το μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της πλέον υποστελεχωμένης Περιφέρειας της χώρας, όπου ο κ. Χατζημάρκος ενημέρωσε τον βουλευτή Δωδεκανήσου για την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, να κλείσουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας στις 15 Νοεμβρίου, αν μέχρι τότε η κυβέρνηση δεν έχει δώσει τις λύσεις που υποσχέθηκε.
Ο κ. Κόνσολας συμφώνησε πως ή έλλειψη αναγκαίου προσωπικού σε κρίσιμες υπηρεσίες και διοικητικές δομές, δημιουργεί πολλά προβλήματα σε μια πολυνησιωτική Περιφέρεια, όπως είναι το Νότιο Αιγαίο.
Τόνισε πως η στελέχωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τις οριζόντιες διατάξεις που ισχύουν και για τις άλλες περιφέρειες της χώρας και πως μια σημαντική παρέμβαση που θα έδινε λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης και έλλειψης προσωπικού είναι η εξαίρεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από το καθεστώς της απαγόρευσης και του περιορισμού προσλήψεων.