Στις πολιτικο -οικονομικές συνθήκες, τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τις πληθωριστικές πιέσεις, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, που επηρεάζουν πολυεπίπεδα την ασφαλιστική βιομηχανία και το ρόλο της, αναφέρθηκε ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ).  Aπό το βήμα του 24ου Insurance & Reinsurance Meeting, επισήμανε ότι το “χάσμα” προστασίας στις φυσικές καταστροφές, την υγεία και τις συντάξεις είναι μεγάλο και απαιτούνται κυβερνητικές ενέργειες για να γεφυρωθεί.

Ο κ. Σαρρηγεωργίου άνοιξε την 24η διεθνή συνάντηση ασφαλιστών και αντασφαλιστών στην Ύδρα, που ξεκίνησε την Τετάρτη 22 Μαίου και θα ολοκληρωθεί σήμερα Παρασκευή 24 Μαίου, θέτοντας τέσσερα καίρια ζητήματα.

  • Το θέμα της γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ ασφαλισμένων και ανασφάλιστων ζημιών από φυσικές καταστροφές, ζητώντας από την κυβέρνηση να κατεβάσει τον πήχυ της υποχρεωτικής ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών για τις επιχειρήσεις στο 1 εκατομμύρια ευρώ τζίρο από 2 εκατομμύρια που έχει ανακοινώσει.
  • Το θέμα της μείωσης της φορολογίας 15% επί των ασφαλίστρων υγείας / περιουσίας
  • Το θέμα της συνεργασίας ΕΑΕΕ με την κυβέρνηση για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχήματα
  • Το θέμα της ασφάλισης υγείας και σύνταξης συγκρίνοντας μεταξύ άλλων το επίπεδο επάρκεια των Ελλήνων με αυτό των Ευρωπαίων.

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο κ. Σαρρηγεωργίου η ένωση υποστηρίζει την θέσπιση ενός πλαισίου που θα προβλέπει την ασφάλιση όλων των κατοικιών, ακόμη και των παλαιών, υπό ειδικό ασφαλιστικό σχήμα, καθώς ο κλάδος διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια, ώστε να καλύψει τον σχετικό κίνδυνο.

Σε ό,τι αφορά το κόστος της ασφάλισης και το πως αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί καλύτερα από νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, ο πρόεδρος σημείωσε πως, «για τα πάντα υπάρχουν λύσεις, το κρίσιμο είναι η κυβέρνηση να αποφασίσει να στηρίξει ένα τέτοιο μέτρο».

Παράλληλα ξήρε την σημασία της διοργάνωση και της θεσμικής της παρουσίας στην διεθνή αγορά. Ο σημαντικός αριθμός των συμμετεχόντων 370 άτομα από Ελλάδα και 17 άλλες χώρες επιβεβαιώνουν και την δυναμική της εκδήλωσης.

Η Συνάντηση έχει γίνει ένα θεσμικό γεγονός για τον ασφαλιστικό κλάδο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης διακεκριμένοι ομιλητές καλούνται να μοιραστούν τις απόψεις τους για παγκόσμια ασφαλιστικά θέματα.

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  Δ. Μιχαηλίδου

Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, τοποθετούμενη στο διεθνές ασφαλιστικό και αντασφαλιστικό συνέδριο της ΕΑΕΕ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί στρατηγική συνεργείων με την ασφαλιστική αγορά προς όφελος όλων τόσο του Δημοσίου όσο και του πολίτη.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, το διάστημα αυτό υλοποιούνται μία σειρά από προσαρμογές καθώς και από μεταρρυθμίσεις με σκοπό τη στήριξη του κλάδου, ενώ δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα συνδράμει τα μέγιστα ώστε να μειωθεί στην Ελλάδα το πραγματικά μεγάλο ασφαλιστικό κενό.

«Έχουμε την πρόθεση να ενημερώσουμε τους πολίτες για τα θετικά των προϊόντων σας και να σας στηρίξουμε για τη μεγαλύτερη διείσδυση του κλάδου στην κοινωνία», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, η υπουργός, ενώ νωρίτερα αναφέρθηκε σε μία σειρά που προκλήσεις τις οποίες επιχειρεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, όπως και η ασφαλιστική αγορά.