santorini3Συνέδριο με θέμα “Τουρισμός και Γαστρονομία: Το Επόμενο Βήμα” θα πραγματοποιηθεί στις 17-18 Οκτωβρίου στη Σαντορίνη.

Μετά από οκτώ επιτυχημένες διοργανώσεις στην Αθήνα, το IMIC πραγματοποιείται για πρώτη χρονιά στην περιφέρεια με την ευκαιρία της πρωτοβουλίας του Δήμου Θήρας να ανακηρύξει το 2013 «Έτος Γαστρονομίας Σαντορίνης» και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Θήρας και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Έχει ενταχθεί επίσης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της πρωτοβουλίας Θεσμοφόρια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο γαστρονομικός τουρισμός μιας περιοχής δεν είναι υπόθεση μόνο των εστιατορίων και τυχόν εξειδικευμένων τουριστικών γραφείων αλλά αφορά στο σύνολο των τουριστικών δραστηριοτήτων και στο σύνολο του κλάδου τροφίμων, ποτών και των άλλων συναφών υπηρεσιών. Είναι βέβαια και υπόθεση των κατοίκων της περιοχής που θα πρέπει να στηρίξουν την προσπάθεια και να κατανοήσουν ότι το όφελος που προκύπτει αφορά συνολικά στον προορισμό.

Προϋπόθεση της επιτυχίας είναι η κατανόηση των αναγκών και η εξακρίβωση των προσδοκιών του επισκέπτη που επιλέγει έναν προορισμό με κριτήριο τη γαστρονομική του απόλαυση και κυρίως τη σε βάθος γνώση των ιδιαιτεροτήτων αυτής της εκλεκτής πελατείας.

Στα δύο τελευταία IMIC (2011, 2012), κύριο αντικείμενο του συνεδρίου ήταν τα θεωρητικά ζητήματα που αφορούν στη σχέση Τουρισμού και Γαστρονομίας και φιλοξένησαν πολλές και πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και πρακτικές εφαρμογές από πετυχημένες επιχειρηματικές προσπάθειες.

Στο IMIC 2013 θα προσδιορισθεί και θα συζητηθεί το απαραίτητο “επόμενο βήμα”. Η εμπειρία που αποκτήθηκε από την επιτυχημένη πορεία της πρωτοβουλίας “2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη” θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.

Μεγάλη επιτυχία ήδη στην πορεία της διοργάνωσης είναι η συμμετοχή ως κεντρικού ομιλητή του Αμερικανού Erik Wolf, Executive Director του World Food Travel Association, πρόσωπο που θεωρείται αυθεντία διεθνώς σε θέματα γαστρονομικού τουρισμού.

Στο πλαίσιο του IMIC 2013 θα πραγματοποιηθεί επίσης ένα εντατικό σεμινάριο για την ανάπτυξη του Γαστρονομικού Τουρισμού με τίτλο «Culinary Tourism Bootcamp». Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα παρουσιαστούν πρακτικοί τρόποι για να εδραιωθεί μια περιοχή ως δημοφιλής γαστρονομικός προορισμός και να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες χάρη στην καλή κουζίνα και το καλό κρασί. Το σεμινάριο θα διενεργήσει ο Δρ. Δημήτρης Κούτουλας, ένας πολύπειρος επαγγελματίας του τουριστικού μάρκετινγκ και πανεπιστημιακός.