gastronomia-seteΓια πρώτη φορά οργανώνεται στην Κύπρο, από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή, το ενδέκατο συνέδριο «Slow Island 2013» ( «Αργονήσια 2013») του διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Slow Food». Θέμα του συνεδρίου είναι «ο αειφόρος/εναλλακτικός τουρισμός με επίκεντρο τη γαστρονομία». Το συνέδριο αποτελεί μέρος του έργου με την ονομασία «Θάλασσες Πολιτισμού», το οποίο χρηματοδοτείται από το «Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα- Κύπρος 2007-13» και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Οι εργασίες του συνεδρίου, στο οποίο θα μιλήσουν επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία, θα φιλοξενηθούν στο ανακαινισμένο κτίριο του παλιού Γυμνασίου Πεδουλά. Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει, επίσης, περιβαλλοντική εκπαίδευση σε θέματα οικολογίας, γαστρονομική εκδήλωση, παρουσίαση κυπριακών χορών, εκδρομή στην περιοχή του Τροόδους και γευσιγνωσία κρασιού σε οινοποιείο.

Το «Slow Food» ιδρύθηκε το 1989 στην Ιταλία, με στόχο να αντισταθμίσει την εξάπλωση της ταχυφαγίας και της ομοιομορφίας της τροφής. Βασίζεται στην ιδέα της οικολογικής γαστρονομίας, στην οποία η διατροφή διατηρεί τον τοπικό πολιτιστικό χαρακτήρα της και παράγεται με βιώσιμες μεθόδους και σεβασμό στον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον. Αποτελείται από 150.000 μέλη σε 160 χώρες.