Εκατοντάδες παραθεριστές που ταξίδευαν με πλοίο της P&O Cruises έχουν αρρωστήσει, ενώ συνεγαρμός έχει σημάνει λόγω υποψίας νοροϊού.

Υποφέροντας από αυτό που αναφέρεται ως «μικρόβιο εμετού», οι αναφορές αναφέρουν ότι πάνω από 150 επισκέπτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε απομόνωση στο πλοίο MV Ventura, το οποίο αναχώρησε από το Σαουθάμπτον της Αγγλίας στις 11 Μαΐου για ένα ταξίδι 14 διανυκτερεύσεων γύρω από τα Κανάρια Νησιά, με στάσεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή μόνο τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, έχουν εμφανιστεί περίπου 250 ύποπτα κρούσματα της ασθένειας.

Εκπρόσωπος της P&O επιβεβαίωσε ότι πολλοί επιβάτες ανέφεραν «γαστρεντερικά συμπτώματα» στο πλοίο, χωρίς να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «κατά την επιβίβαση, όλοι οι επισκέπτες έλαβαν συμβουλευτική ανακοίνωση με προληπτικά μέτρα υγείας για το πλοίο και την ξηρά».

Όσον αφορά την τρέχουσα επιδημία, η P&O δήλωσε στη Mirror ότι είχε ενεργοποιήσει μια σταδιακή και αποδεδειγμένη προσέγγιση που είναι «κατάλληλη για το συγκεκριμένο σενάριο». Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η εταιρεία κρουαζιέρας «εφάρμοσε αποδεδειγμένα και ενισχυμένα πρωτόκολλα απολύμανσης» και ότι «περαιτέρω εκτεταμένη και ενισχυμένη απολύμανση έλαβε χώρα στην Τενερίφη» ενώ το πλοίο ήταν ελλιμενισμένο.

Αν και ο νοροϊός δεν έχει επιβεβαιωθεί ως η αιτία της μόλυνσης, το πιθανότερο είναι να ευθύνεται για την εξάπλωση τέτοιων συμπτωμάτων στο κρουαζιερόπλοια. Αποκαλείται «μικρόβιο του εμετού» και είναι ένας ιδιαίτερα μεταδοτικός ιός που προκαλεί εμετό και διάρροια, ο οποίος μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής επαφής με μολυσμένο άτομο, αγγίζοντας το στόμα σας μετά από επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή καταναλώνοντας μολυσμένα τρόφιμα.

Σε στενούς χώρους, όπως αυτοί που βρίσκονται σε ένα κρουαζιερόπλοιο, ο νοροϊός μπορεί να εξαπλωθεί ιδιαίτερα γρήγορα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο παρατηρήθηκε έξαρση της δραστηριότητας του νοροϊού τον περασμένο μήνα.
Έτσι, ο ιός θα μπορούσε εύκολα να έχει περάσει στο Ventura τις τελευταίες εβδομάδες, περιστατικό που δεν είναι το μοναδικό το τελευταίο διάστημα.

Ήδη από τον Φεβρουάριο, περισσότεροι από 120 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Queen Victoria της Cunard παρουσίασαν παρόμοια συμπτώματα, η αιτία των οποίων, όπως επιβεβαιώθηκε αργότερα, ήταν ο νοροϊός.

Και, τον Ιανουάριο, 100 επιβάτες και το πλήρωμα προσβλήθηκαν επίσης από νοροϊό στο πλοίο της Celebrity Cruises, καθώς ταξίδευε μετ’ επιστροφής από την Τάμπα στη Νέα Ορλεάνη και στη Δυτική Καραϊβική.

Συνολικά, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) έχουν καταγράψει έξι ξεχωριστά κρούσματα γαστρεντερικών ασθενειών σε κρουαζιερόπλοια, πέντε από τα οποία αποδόθηκαν σε νοροϊό, ενώ ένα αναφέρθηκε ότι προκλήθηκε από E. coli.

Αυτό υπογραμμίζει την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες κρουαζιέρας στην πρόληψη και διαχείριση τέτοιων λοιμώξεων, παρά τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα υγιεινής που εφαρμόζουν.