Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO), ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ενίσχυση του αειφόρου τουρισμού, ως εργαλείου για την επίτευξη ανάπτυξης.

Ο Πρόεδρος της EBRD, Suma Chakrabarti και ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili, υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας.

Τα δύο θεσμικά όργανα δεσμεύονται να συνεργαστούν για την προώθηση του τουρισμού, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους της Ατζέντας 2030 και τους 17 στόχους αειφόρου ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών .

Το μνημόνιο συμφωνίας είναι επίσης ευθυγραμμισμένο με τη νέα στρατηγική για την ιδιοκτησία και τον τουρισμό που δημοσίευσε χθες η ΕBRD.

Ειδικότερα, η EBRD και η UNWTO αναζητούν τρόπους ενίσχυσης του ρόλου του τουριστικού τομέα για την κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική ανάπτυξη, ώστε να επιτευχθεί περιφερειακή ολοκλήρωση και οικονομική διαφοροποίηση.

Σημασία στην εκπαίδευση

Η προώθηση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης στον τομέα του τουρισμού για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την κοινωνικοοικονομική ένταξη αποτελεί βασική προτεραιότητα τόσο για την ΕBRD όσο και για την UNWTO.

Θεσμικές αλλαγές

Τα δύο θεσμικά όργανα θα επιδιώξουν επίσης:

  1. Να ενισχύσουν τη διακυβέρνηση και τους θεσμούς στον τομέα του τουρισμού
  2. Να προωθήσουν τον πολιτικό διαλόγου σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος
  3. Να διευκολύνουν τις επενδύσεις
  4. Να υποστηρίξουν την αύξηση των ροών της επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας στον τουριστικό τομέα

Συνεργασία “προς όφελος όλων”.

“Ο τουρισμός έχει καταστεί κεντρικό μέρος της παγκόσμιας ατζέντας βιώσιμης ανάπτυξης. Η ενίσχυση της εταιρικής μας σχέσης με την ΕBRD θα μας βοηθήσει να προωθήσουμε τον κλάδο, να επιτύχουμε αλλαγές στο τουριστικό κλίμα και στην ψηφιακή οικονομία και να συμβάλουμε στην ανάπτυξη του τουρισμού με υπεύθυνο και χωρίς αποκλεισμούς τρόπο προς όφελος όλων “, σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili.

“Είμαι πολύ χαρούμενος που συνεργάζομαι με την UNWTO για την προώθηση του αειφόρου και περιεκτικού τουρισμού στις περιοχές της ΕBRD. Το ταξίδι και ο τουρισμός αντιπροσωπεύουν ένα ζωτικής σημασίας και ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα της παγκόσμιας οικονομίας και μπορούν να ωφελήσουν φτωχότερες και απομακρυσμένες περιφέρειες, ανοίγοντας ευκαιρίες απασχόλησης, προωθώντας την οικονομική ένταξη για όλους και διευκολύνοντας τη μεταφορά πολύτιμων δεξιοτήτων “, δήλωσε με τη σειρά του ο Πρόεδρος της ΕBRD, Suma Chakrabarti.