της Εύας Οικονομάκη

Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάληψη κοινών δράσεων με στόχο την προβολή της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού πολιτιστικών εμπειριών διεθνώς υπέγραψαν σήμερα η πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), Άντζελα Γκερέκου, ο πρόεδρος του Εθνικού Θεάτρου, Βασίλης Πουλαντζάς και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης.

Και οι τρεις αναφέρθηκαν στην ανάγκη μιας «πανδημίας πολιτισμού» και της αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων των δύο φορέων με στόχο τόσο την προβολή της χώρας μας παγκοσμίως, ιδιαίτερα στον χώρο του θεάτρου, όσο και τη συντονισμένη διεθνή προώθηση του ελληνικού τουρισμού και ειδικότερα των προσφερόμενων στην Ελλάδα μοναδικών εμπειριών πολιτιστικού περιεχομένου.

Στην ιδιαίτερη σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό αναφέρθηκε η πρόεδρος του ΕΟΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι το πιο δυνατό μας στοιχείο».

«Ποιος καταλληλότερος θεσμός για να κάνουμε αυτή τη σύνδεση που θα γίνει πόλος έλξης πολύ δυνατός για την Ελλάδα, και μάλιστα σε αυτή την εποχή, έτσι ώστε να προκαλέσουμε μεγάλο ενδιαφέρον μέσα από τις δυνατότητες που θα μας δώσει αυτή η συνεργασία. Η συνεργασία μας είναι σε πολλαπλά επίπεδα, γιατί ήδη υπάρχει μια σειρά παραστάσεων, δράσεων και ενεργειών από το Εθνικό Θέατρο, που θα συνεργαστούμε μαζί, έτσι ώστε να έχουμε μια προβολή της Ελλάδας πολύ υψηλής ποιότητας. Θα είναι ένας πόλος έλξης και μία αφορμή για τους δυνάμει επισκέπτες μας να έρθουν στην Ελλάδα, την ασφαλή Ελλάδα την επόμενη ημέρα της πανδημίας. Το θέατρό μας, ο πολιτισμός μας, οι τέχνες μας είναι εδώ, περιμένουν τους επισκέπτες μας, και τους Έλληνες, και δεν θα μας καταβάλει κανένας ιός», τόνισε η Άντζελα Γκερέκου.

 

«Σήμερα ξεκινάμε μια εξαιρετική συνεργασία που θα έχει μέλλον, θα έχει διάρκεια. Η σύναψη ενός τέτοιου μνημονίου γίνεται για πρώτη φορά και θα του δώσουμε όλοι μαζί περιεχόμενο για να μπορέσουμε να προβάλουμε την Ελλάδα διεθνώς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», συμπλήρωσε η πρόεδρος του ΕΟΤ και τόνισε ότι στα τουριστικά πακέτα μελλοντικά θα μπορούσαν να ενταχθούν και κάποιες θεατρικές παραστάσεις.

Επεσήμανε δε ότι ο βιωματικός τουρισμός είναι ο βασικός άξονας γύρω από τον οποίο θα αναπτυχθεί η στρατηγική του ΕΟΤ στο μέλλον. «Τι τουρισμό θέλουμε για την Ελλάδα; Ο πολιτιστικός τουρισμός θα είναι ο πυρήνας του βιωματικού τουρισμού που θέλουμε να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

«Πιστεύω ότι το θέμα του τουρισμού δεν είναι απλώς θέμα των επισκεπτών που έρχονται μόνο να δουν κάποιες πέτρες και κάποια νησιά ή να φάνε μια χωριάτικη σαλάτα μόνο. Ο τουρισμός μπορεί να γίνει ένας πολιορκητικός κλοιός εκπαιδευτικός», επεσήμανε ο Δημήτρης Λιγνάδης.

«Χαίρομαι που συνάψαμε αυτό το μνημόνιο συνεργασίας, γιατί από τις πρώτες μου δεδηλωμένες επιθυμίες δεν είναι μόνο η ψυχαγωγική λειτουργία του Εθνικού Θεάτρου, αλλά και η εκπαιδευτική. Και σε αυτό έχουμε προσανατολιστεί εδώ και καιρό», συμπλήρωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο μεταδοτικό από το θέατρο και την τέχνη. «Θα ήθελα να γίνει μια πανδημία τέχνης», κατέληξε, με την Άντζελα Γκερέκου να τονίζει από την πλευρά της: “Πιστεύω στην πανδημία του θεάτρου και της τέχνης. Ταυτίζομαι μαζί σας”.

Με βάση το μνημόνιο, η συνεργασία των δύο φορέων θα έχει ως κύριους άξονες:

  • την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ τους, καθώς και με τρίτους φορείς, για την προβολή και διανομή σχετικού έντυπου, οπτικοακουστικού και διαδικτυακού υλικού στην Ελλάδα και το εξωτερικό,
  • τη δυνατότητα παρουσίας του ΕΟΤ σε δράσεις και συμμετοχές του Εθνικού Θεάτρου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, που μπορούν να αποδειχθούν επωφελείς για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς και παρακολούθησης παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου από προσκεκλημένους του ΕΟΤ στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του και ιδίως αναφορικά με ταξίδια εξοικείωσης (fam trips) και άλλες δράσεις του Υπηρεσιών του στο εξωτερικό.
  • την προβολή των βίντεο και άλλου διαφημιστικού υλικού του ΕΟΤ σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και αντίστοιχα του προωθητικού υλικού του Εθνικού Θεάτρου στις εκθέσεις όπου συμμετέχει ο ΕΟΤ,
  • τον σχεδιασμό και υλοποίηση κοινών δράσεων διεθνούς εμβέλειας για την προβολή της ιστορίας, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και την ενίσχυση της εικόνας της χώρας ως πολιτιστικού προορισμού, καθώς και
  • την κατά περίπτωση υποστήριξη του ΕΟΤ σε θεατρικές παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, στην αγγλική ή άλλες γλώσσες, καθώς και σε θεατρικές ξεναγήσεις σε επιλεγμένους τόπους ιστορικής σημασίας και αναφοράς.