Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) και η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας των Κάτω Χωρών (ILT) υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας (ΜΣ) για τη βελτίωση της ασφάλειας των αερομεταφορών. Το μνημόνιο εστιάζει στη χρήση του ελέγχου επιχειρησιακής ασφάλειας IATA ( IOSA ) για να συμπληρώσει την κανονιστική εποπτεία ασφάλειας στη χώρα.

Το IOSA αναπτύχθηκε το 2003 και η επιτυχή ολοκλήρωση του ελέγχου ήταν υποχρεωτική για όλα τα μέλη της IATA για περισσότερο από μια δεκαετία. Με την πάροδο του χρόνου, η αξία του IOSA έχει αποδειχθεί τόσο πολύ που περίπου 140 από 439 αεροπορικές εταιρείες στο μητρώο IOSA δεν είναι μέλη της IATA. Το ποσοστό όλων των ατυχημάτων για τους αερομεταφορείς IOSA είναι μεταξύ δύο και τριών φορές καλύτερο από τους αερομεταφορείς εκτός IOSA.

Το μνημόνιο που υπογράφηκε εξ αποστάσεως λόγω των πραγματικών περιστατικών πανδημίας, καθιερώνει από κοινού συμφωνημένους όρους, μηχανισμούς και διαδικασίες απαραίτητες για την αποτελεσματική ενσωμάτωση του IOSA στις διαδικασίες εποπτείας της ασφάλειας. Θα συσταθεί ομάδα συντονισμού με τα μέλη της IATA και της ILT, και το πεδίο της συνεργασίας περιλαμβάνει την ανταλλαγή εκθέσεων IOSA με την CAA σύμφωνα με τους κανόνες του προγράμματος.

«Η αεροπορία είναι η ασφαλέστερη μορφή μεταφοράς και οι αεροπορικές εταιρείες θέτουν πάντα την ασφάλεια ως προτεραιότητα. Η IOSA έχει αναμφίβολα συμβάλει στην αύξηση των προτύπων ασφαλείας για τις αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο και αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο από τις ρυθμιστικές αρχές ως μέρος των καθεστώτων εποπτείας τους. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες πρέπει να χρησιμοποιηθούν με αποτελεσματικό τρόπο και βιομηχανικά προγράμματα όπως το IOSA είναι σε καλή θέση για να συμβάλουν στην επανέναρξη των λειτουργιών. Ευχαριστούμε την CAA των Κάτω Χωρών για την εμπιστοσύνη που δόθηκε στην πρωτοβουλία IOSA και για τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν μαζί μας για ένα ολοένα και πιο ασφαλές δίκτυο αεροπορικών μεταφορών », δήλωσε ο Rafael Schvartzman, Αντιπρόεδρος της IATA για την Ευρώπη.