Σύμφωνο συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των αγροτικών προϊόντων και θαλάσσιων θεμάτων, υπέγραψαν στο Ηράκλειο η Περιφέρεια Κρήτης και η επαρχία της νησιωτικής περιοχής Χαϊνάν της Κίνας.

 

Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης, Γιώργος Αλεξάκης, προσδοκάται ευρύτερη συνεργασία με μια περιοχή που συγκεντρώνει ετησίως 60.000.000 τουρίστες, ειδικά μετά τη δρομολόγηση της απευθείας πτήσης Αθήνας -Πεκίνου τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Ο Κινέζος Αντιπεριφερειάρχης, LI Xiansheng χαρακτήρισε την Ελλάδα έναν από τους πλέον διάσημους προορισμούς στην Μεσόγειο θάλασσα και αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας στο τομέα της κρουαζιέρας.

Μάλιστα για τον λόγο αυτό μετά τη συνάντηση στην Περιφέρεια υπήρξε δεύτερη συνάντηση στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου με τη συμμετοχή του κ. Αλεξάκη, της κινεζικής αντιπροσωπείας όπου συζητήθηκε με τον πρόεδρο του ΟΛΗ Απόλλωνα Φιλιππή η δυνατότητα σύνδεσης του Λιμένος Ηρακλείου με λιμάνια της Επαρχίας Χαϊνάν της Κίνας.

Ο κ.Xiansheng  απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Αλεξάκη να επισκεφτεί την Χαϊνάν τον Νοέμβριο που θα φιλοξενήσει το διεθνές φεστιβάλ τουρισμού, γεγονός που θα ισχυροποιήσει τις σχέσεις των δύο περιοχών όπως είπε χαρακτηριστικά.