Με υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συναντήθηκε ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Τζιάλλας στις Βρυξέλλες με στόχο την ανάπτυξη άμεσης συνεργασίας και την εφαρμογή των μακροπρόθεσμων πολιτικών για την τουριστική ανάπτυξη.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι δυνατότητες διάθεσης και αξιοποίησης αναπτυξιακών πόρων και εργαλείων στον τουρισμό μετά το 2020, οπότε λήγει η τρέχουσα προγραμματική περίοδος.
Στην ευρεία σύσκεψη με τον κ. ΤζΙάλλα συμμετείχαν εκπρόσωποι των δύο Γενικών Διευθύνσεων της Περιφερειακής Ανάπτυξης και της Απασχόλησης και συγκεκριμένα ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης για την Έξυπνη και Βιώσιμη Ανάπτυξη της Νοτίου Ευρώπης κ. Rudolf Niessler, και ο Υπεύθυνος για την Κύπρο και την Ελλάδα κ.Willibrordus Sluijters , ο Επικεφαλής του Τμήματος Μακροπεριφερειών και Διακρατικής/Διαπεριφερειακής Συνεργασίας κ. Jean-Pierre Halkin, οι υπεύθυνοι του προγράμματος για την Κύπρο και την Ελλάδα κ.κ. Κύπρος Κυπριανού και Γιώργος Περουλάκης, η Υπεύθυνη του προγράμματος για τις Ευρωπαϊκές Πολιτικές του τμήματος κα Ιωάννα Μουλίου και ο Υπεύθυνος του Προγράμματος της Διεύθυνσης Απασχόλησης για την Ελλάδα και την Κύπρο κ. Στέφανος Γεροντής.
Ο κ. Τζιάλλας ανέλυσε διεξοδικά τους στρατηγικούς στόχους της υλοποιούμενης εθνικής περιφερειακής τουριστικής πολιτικής με επίκεντρο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και τόνισε τη σημασία καθιέρωσης διαρκούς συνεργασίας για την υποστήριξη του αναπτυξιακού σχεδιασμού στον τομέα του τουρισμού, που αποτελεί κινητήρια δύναμη για την ελληνική οικονομία.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης σε ότι αφορά τις επενδύσεις σε υποδομές, στην τουριστική εκπαίδευση καθώς και στις δυνατότητες χρηματοδότησης από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς και τα Διακρατικά Προγράμματα.
Επιπλέον συζητήθηκαν οι δυνατότητες χρηματοδότησης της μακροπεριφερειακής στρατηγικής της ΕΕ για την περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας και του Ιονίου Πελάγους (EUSAIR) καθώς και οι δράσεις για την προώθηση του Δυτικού Δρόμου του Μεταξιού, πρωτοβουλία που προωθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού και η ΕΕ, και που το υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδας υποστηρίζει ενεργά.
Ο κος Τζιάλλας συναντήθηκε επίσης με την κα Ελένη Μαριάνου, Γενική Γραμματέα του οργανισμού Διάσκεψης Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) με την οποία ανέλυσαν:
• την περίπτωση της Ελλάδας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της ως η χώρα με τη μεγαλύτερη παράκτια ζώνη στην Ευρώπη,
• τα θέματα της νησιωτικότητας και την αλληλεπίδρασή τους με τον τουρισμό,
• και τη συνεργασία και με άλλες περιφέρειες με παρόμοια χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες, για την προώθηση ζητημάτων με έμφαση στην προσβασιμότητα, την οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή με γνώμονα την «γαλάζια ανάπτυξη» και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.