Το Airports Council International (ACI) World και η Civil Air Navigation Services Organization (CANSO) ανακοίνωσαν την ανάπτυξη του προγράμματος Airport System Capacity Enhancement (ASCE) με στόχο την άρση των φραγμών στο ξεκλείδωμα της χωρητικότητας των αεροδρομίων και τη στήριξη της βιώσιμης αύξησης της ζήτησης αεροπορικών ταξιδιών.

Το πρόγραμμα ASCE είναι ένας από τους βασικούς τομείς συνεργασίας που προκύπτουν από ένα νέο Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) που υπεγράφη σήμερα στο Airspace World από τους Γενικούς Διευθυντές της ACI World και της CANSO, που εκπροσωπούν φορείς εκμετάλλευσης αεροδρομίων και παρόχους υπηρεσιών αεροναυτιλίας (ANSPs) αντίστοιχα.

Το Μνημόνιο Συνεννόησης θα δει στενότερα επίπεδα συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών για την προώθηση της ασφαλούς, αποτελεσματικής και βιώσιμης ανάπτυξης της πολιτικής αεροπορίας.

Προκλήσεις για την ανάπτυξη των αεροπορικών ταξιδιών

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ACI World Airport Traffic Forecasts 2022–2041, η συνολική επιβατική κίνηση παγκοσμίως προβλέπεται να αυξηθεί με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 7,5% από το 2021–2041, φτάνοντας τα 19,3 δισεκατομμύρια επιβάτες.

Αυτό περιλαμβάνει μια απότομη κλίση ανάκαμψης που παρατηρήθηκε τα πρώτα πέντε χρόνια (CAGR για το 2021–2026) στο 19,0%.

Επιπλέον, η αεροπορική βιομηχανία έχει δεσμευτεί στον φιλόδοξο μακροπρόθεσμο περιβαλλοντικό στόχο της επίτευξης καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050, σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού.

Η αντιμετώπιση της αύξησης της ζήτησης αεροπορικών ταξιδιών αποτελεί εδώ και καιρό πρόκληση για το αεροπορικό σύστημα και οι μελλοντικές προβλέψεις απαιτούν τη συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερομένων για να εξασφαλιστεί ένα ασφαλές, αποτελεσματικό και βιώσιμο σύστημα αεροπορικών μεταφορών για τους επιβάτες.

Οφέλη του Προγράμματος Ενίσχυσης Χωρητικότητας Συστήματος Αεροδρομίου

Το πρόγραμμα ASCE εστιάζει σε ολόκληρο το σύστημα του αεροδρομίου και τον περιβάλλοντα εναέριο χώρο, καθώς αυτές οι περιοχές μπορεί συχνά να αποτελούν τις πιο σημαντικές προκλήσεις χωρητικότητας. Το ξεκλείδωμα της ικανότητας μέσω βελτιωμένου συντονισμού, αλλαγών στις διαδικασίες και στρατηγικών επενδύσεων σε τεχνολογία και υποδομές, μπορεί να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα.

Οι βελτιώσεις στη χρήση χωρητικότητας μπορούν να μειώσουν τις καθυστερήσεις και τις αναποτελεσματικές λειτουργίες που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόσθετο κόστος για τα αεροδρόμια, τους ANSP και τους φορείς εκμετάλλευσης αεροσκαφών, καθώς και διακοπές για τους επιβάτες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να γίνουν βελτιώσεις που επιτρέπουν την αναβολή δαπανηρών επενδύσεων σε υποδομές ή συστήματα και συμβάλλουν στους στόχους μείωσης των εκπομπών της αεροπορίας.

Πώς λειτουργεί το Πρόγραμμα Ενίσχυσης Χωρητικότητας Συστήματος Αεροδρομίου

Το πρόγραμμα ASCE παρέχει μια ολοκληρωμένη επιτόπια ανασκόπηση με επικεφαλής συναδέλφους και ειδικούς του κλάδου για τη βελτιστοποίηση της χρήσης της χωρητικότητας του συστήματος αεροδρομίων, τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος. Τα αεροδρόμια και οι ANSP που εξετάζονται επωφελούνται από αξιολόγηση προσαρμοσμένη στις μοναδικές τους ανάγκες και λαμβάνουν τεχνογνωσία, πρακτικές συστάσεις και στοχευμένες λύσεις που συμβάλλουν στη μακροπρόθεσμη χρήση της χωρητικότητάς τους και στη λειτουργική τους αποτελεσματικότητα.

Η ACI World και η CANSO θα συνεργαστούν σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για να βελτιώσουν και να επικυρώσουν μεθοδολογίες. Ένα πιλοτικό πρόγραμμα ASCE σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Jorge Chávez, στη Λίμα του Περού, με άλλο ένα να προορίζεται τους επόμενους μήνες. Τα ενδιαφερόμενα μέρη που επιθυμούν να αποκομίσουν τα οφέλη του προγράμματος καλούνται να συμπληρώσουν τη φόρμα ACI World-CANSO ASCE.

Ο Γενικός Διευθυντής της ACI, Luis Felipe de Oliveira, δήλωσε:

«Η αξιοποίηση όλης της διαθέσιμης χωρητικότητας στο σύστημα των αεροδρομίων είναι ένας από τους βασικούς τρόπους με τους οποίους τα αεροδρόμια και οι πάροχοι υπηρεσιών αεροναυτιλίας μπορούν να υποστηρίξουν την αύξηση της ζήτησης αεροπορικών ταξιδιών και τη βιωσιμότητα του παγκόσμιου αεροπορικού οικοσυστήματος. Αυτό περιλαμβάνει τη δυνατότητα επίτευξης των φιλόδοξων στόχων μείωσης των εκπομπών του κλάδου, διατηρώντας παράλληλα την οικονομική ισορροπία αναβάλλοντας ή μειώνοντας την ανάγκη για ακριβές επενδύσεις CAPEX. Για αυτούς τους λόγους, η ACI World είναι περήφανη που ενισχύει τη σχέση της με την CANSO μέσω του Μνημονίου Συνεννόησης και της έναρξης του Προγράμματος Ενίσχυσης Χωρητικότητας Συστήματος Αεροδρομίου (ASCE) — αφιερωμένο στη βελτιστοποίηση της χωρητικότητας για τους σημερινούς και τους αυριανούς επιβάτες».

Ο Γενικός Διευθυντής του CANSO Simon Hocquard πρόσθεσε:

«Η ACI και η CANSO έχουν πολλές κοινές προτεραιότητες και είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας στο αεροδρόμιο σε αυτό το πρόγραμμα. Πιστεύω ότι η εστίαση στο ξεκλείδωμα της χωρητικότητας του συστήματος στο περιβάλλον του αεροδρομίου και του τερματικού εναέριου χώρου μπορεί να αποφέρει πραγματικά οφέλη για το σύστημα. Χρειαζόμαστε νέες προοπτικές για τη διαχείριση της συμφόρησης και να αναζητούμε νέους τρόπους για να αξιοποιήσουμε τους υπάρχοντες πόρους υποδομής, εάν θέλουμε να ανταποκριθούμε στις μελλοντικές απαιτήσεις».