Η Delta Airlines έχει συνάψει εμπορική συνεργασία με την Joby, μια εταιρεία ανάπτυξης ηλεκτρικών αεροσκαφών που απογειώνονται και προσγειώνονται κάθετα (αεροταξί) με έδρα την Καλιφόρνια. Η Delta θα χρησιμοποιήσει τα αεροσκάφη για μεταφορά από το σπίτι στο αεροδρόμιο.

Η συνεργασία αρχικά θα λειτουργήσει στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες. Ως μέρος της συμφωνίας, η Delta έχει επενδύσει 60 εκατ. δολάρια στην Joby, το οποίο ελπίζει να αρχίσει να πετάει το εμπορικό της αεροσκάφος τεσσάρων επιβατών έως το 2024. Το αεροσκάφος έχει σχεδιαστεί για να πετάει έως και 200 ​​mph με αυτονομία 150 μιλίων.

“Αυτή είναι μια πρωτοποριακή ευκαιρία για τη Delta να προσφέρει μια εξοικονόμηση χρόνου, μοναδικά προνόμια και λύσεις μετακίνησης από το σπίτι στο αεροδρόμιο για πελάτες σε βασικές αγορές στις οποίες επενδύουμε και καινοτομούμε εδώ και πολλά χρόνια”, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Delta, Ed Bastian.

Η Delta σκοπεύει να επιτρέψει στους πελάτες της στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες να κάνουν κράτηση θέσης σε πτήση Joby όταν κάνουν κράτηση του αεροπορικού τους εισιτηρίου.

Η συνεργασία θα είναι αποκλειστική και για τις δύο εταιρείες στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο για τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά την εμπορική κυκλοφορία. Η Delta έχει διατηρήσει την ευκαιρία να επεκτείνει την επένδυσή της στη Joby έως και 200 ​​εκατ. δολάρια, καθώς επιτυγχάνονται ορόσημα προς την προτεινόμενη υπηρεσία εντός της πόλης.

Η Joby έχει ήδη πραγματοποιήσει περισσότερες από 1.000 δοκιμαστικές πτήσεις του αεροσκάφους της. Τον Μάιο, η εταιρεία έλαβε την πιστοποίηση αερομεταφορέα Part 135 από την FAA, μία από τις τρεις πιστοποιήσεις που θα χρειαστεί πριν ξεκινήσει τις εμπορικές της δραστηριότητες.

Με την εν λόγω συμφωνία η Delta γίνεται ο τελευταίος από τους 3 μεγάλους αερομεταφορείς των ΗΠΑ που κάνει ένα σημαντικό στοίχημα σε ηλεκτρικά αεροσκάφη.

Τον περασμένο μήνα, η United συνήψε συμφωνία αγοράς υπό όρους για 200 τετραθέσια αεροσκάφη υπό ανάπτυξη από το spinoff Embraer Eve Air. Ο αερομεταφορέας έκανε επίσης συμφωνία το 2021 για την αγορά έως και 200 ​​αεροσκαφών από την υπό ανάπτυξη startup Archer Aviation.

Επίσης πέρυσι, η American Airlines συμφώνησε να προπαραγγείλει έως και 250 αεροσκάφη κάθετης απογείωσης/προσγείωσης από την Vertical Aerospace με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.