Οι τιμές των δωματίων σε ξενοδοχεία στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αυξάνονται και ενδέχεται να γίνουν ακόμη πιο ακριβές καθώς η προσφορά δεν κατάφερε να συμβαδίσει με τη ζήτηση, δήλωσαν στελέχη του κλάδου.

Η προσφορά ξενοδοχειακών δωματίων στις ΗΠΑ αυξάνεται καθώς τα αυστηρότερα πρότυπα δανεισμού από τις περιφερειακές τράπεζες δυσκολεύουν τους προγραμματιστές να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, παρόλο που η ζήτηση για ταξίδια έχει αυξηθεί μετά την πανδημία COVID-19.

Αυτό βοηθά στη διατήρηση υψηλότερων τιμών που τα στελέχη λένε ότι θα έπρεπε να είχαν επιτευχθεί πριν από χρόνια.

«Είχαμε ισχυρή αύξηση της προσφοράς για παρατεταμένη χρονική περίοδο, η οποία διατήρησε τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της IHG Hotels and Resorts, Keith Barr, στο Διεθνές Επενδυτικό Συνέδριο του NYU Hospitality Industry.

Ο αριθμός των δωματίων ξενοδοχείων στις ΗΠΑ αυξήθηκε περίπου 3% τον Απρίλιο του 2023 σε σχέση με το 2019. Περίπου 153.000 δωμάτια ξενοδοχείων ήταν υπό κατασκευή τον Απρίλιο, από το ανώτατο όριο των 220.000 τον ίδιο μήνα το 2020, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης ξενοδοχείων STR.

Οι τιμές των ξενοδοχείων στις ΗΠΑ τον Μάιο ήταν κατά μέσο όρο 157,45 δολάρια τη βραδιά, αυξημένες κατά 17% από το 2019.

Οι τιμές μειώθηκαν στα 73,25 δολάρια τον Απρίλιο του 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας και δεν ξεπέρασαν τα 100 δολάρια ξανά μέχρι τον Μάρτιο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του STR.

«Σε σχέση με τη μαζική ύφεση και το κλείσιμο του κλάδου το 2020, όλα αυτά τα ποσοστά φαίνονται τρελά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Hyatt Hotels, Mark Hoplamazian.

Τα δωμάτια μεσαίας κλίμακας και οικονομίας κοστίζουν τώρα 15% έως 20% περισσότερο από ό,τι πριν από την πανδημία, και οι αυξήσεις παραμένουν, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Accor, Σεμπαστιέν Μπαζίν, στο συνέδριο.