Περίπου 250.000 άτομα από 177 χώρες λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη ετησίως στη Γερμανία, ενώ 100 χιλ. ξένοι ασθενείς γίνονται δεκτοί στα γερμανικά νοσοκομεία. Εκτιμάται ότι μεταξύ 40 και 45% των ξένων ασθενών φτάνουν στη Γερμανία ειδικά για ιατρική περίθαλψη, αποφέροντας στη χώρα περισσότερα από 1,2 εκατ. ευρώ ετησίως ως εισόδημα από τον ιατρικό τουρισμό.

Με αυτά τα νούμερα, τα νοσοκομεία απασχολούν περισσότερο προσωπικό, αγοράζουν εξοπλισμό και πολλά άλλα, τα οποία στη συνέχεια διατίθενται σε όλους τους ασθενείς, τοπικούς και διεθνείς.

Οι περισσότεροι ασθενείς προέρχονται από γειτονικές χώρες όπως η Πολωνία, οι Κάτω Χώρες ή η Γαλλία. Υπάρχουν επίσης πολλοί ασθενείς από τη Ρωσία, την Κοινότητα Ανεξάρτητων Κρατών ή από τις αραβικές χώρες του Κόλπου. Πάνω από όλους τους ασθενείς από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι ασθενείς από τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ έρχονται στη Γερμανία.

Ωστόσο, η ζήτηση ιατρικού τουρισμού από ξένους ασθενείς είναι κάπως μεταβλητή. Πριν από δέκα χρόνια, οι αραβικές χώρες κυριάρχησαν στην αγορά, αλλά με τις οικονομικές και πολιτικές αλλαγές το ενδιαφέρον τους έχει μειωθεί. Η Ρωσία ήταν επίσης μία από τις κυριότερες αγορές του περασμένου έτους. Αλλά αυτό έχει αλλάξει από την αρχή της σύγκρουσης της Ουκρανίας. Μάλιστα οι κυρώσεις από την ΕΕ είχαν μεγάλη επίδραση στη ζήτηση. Παράγοντες όπως η πτώση του ρωσικού ρουβλίου ή οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου διαδραμάτισαν επίσης το ρόλο τους.

Ο ιατρικός τουρισμός στη Γερμανία ευνοεί ιδιαίτερα τις πανεπιστημιακές κλινικές ή τις μεγάλες κοινοτικές κλινικές. Για παράδειγμα, η πανεπιστημιακή κλινική του Freiburg ή οι Vivantes στο Βερολίνο. Αυτές είναι οι σημαντικότερες τοποθεσίες για ξένους ασθενείς. Ωστόσο, οι ιδιωτικές κλινικές συμμετέχουν επίσης στην επιχείρηση, ειδικά εκείνες που προσφέρουν θεραπείες αποκατάστασης. Οι πιο δημοφιλείς πόλεις μεταξύ των ασθενών είναι πόλεις με πανεπιστημιακές κλινικές όπως το Μόναχο, το Ντίσελντορφ ή το Βερολίνο.

Εν τω μεταξύ, οι πιο περιζήτητες ειδικότητες είναι η ορθοπεδική, η γενική ιατρική, η καρδιολογία και οι χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ πολλοί άλλοι ασθενείς έρχονται στη Γερμανία λόγω καρκινικών όγκων.

Στις χώρες του Κόλπου, λόγω διατροφικών συνηθειών και μικρής μετακίνησης, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για θεραπεία μεταβολικών ασθενειών, καθώς και καρδιακών παθήσεων, οφθαλμικών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης κλπ. Επιπλέον, αυτοί οι ασθενείς ζητούν θεραπεία που δεν προσφέρονται στις χώρες καταγωγής τους. Για παράδειγμα, η παιδιατρική νευρολογία ή η αποκατάσταση.