Την επιβολή φορολογίας σε οικοδεσπότες Airbnb και άλλων διαδικτυακών πλατφόρμων κρατήσεων εξετάζει η Κύπρος και πριν από το τέλος του μήνα ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ) συγκαλεί για το θέμα σύσκεψη με την παρουσία τουριστικών φορέων.

Ο ΚΟΤ μελέτησε τις πρακτικές άλλων χωρών και μετά από απόφαση του ΔΣ αποφασίστηκε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση από το κράτος ως ένα ζήτημα επιβολής φορολογίας.

«Σε αυτή την περίπτωση λόγω της φοροδιαφυγής που παρατηρείται δικαιολογείται η υποχρεωτική εγγραφή των παρόχων διαμονής βραχυπρόθεσμης διάρκειας σε ειδικό μητρώο», επισημαίνεται.

Οσον αφορά στην τουριστική κίνηση ο ΚΟΤ παρουσιάζεται καθησυχαστικός για τις αφίξεις τουριστών στο νησί την καλοκαιρινή περίοδο.

Τονίζει ότι παρά τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν παρουσιάστηκε οποιοδήποτε ζήτημα για το τουριστικό προϊόν της Κύπρου.

Ο ΚΟΤ, σε σημείωμα του προς τη Βουλή, επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει διαφανεί κάποιο πρόβλημα, ούτε έγινε αναφορά από τους συνεργάτες του Οργανισμού κατά τις επαφές του σε μεγάλες εκθέσεις Λονδίνου, Βερολίνου και Μόσχας.

«Πέραν των σχετικών εσωτερικών διαδικασιών, ο Οργανισμός συμβουλεύεται δεόντως και από έμπειρους οίκους δημοσίων σχέσεων, σε ενδεχόμενες περιπτώσεις κρίσεων» επισημαίνει στο σημείωμα.

Παράλληλα, όπως αναφέρει, υπάρχει μηχανισμός συνεργασίας και αλληλοενημέρωσης με το υπουργείο Εξωτερικών και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και τους τουριστικούς εταίρους, για την αντιμετώπιση και διαχείριση κρίσεων και περιστατικών που αφορούν στον τουρισμό, όπως π.χ. πτωχεύσεις αεροπορικών εταιρειών και οργανωτών ταξιδίων.

Επίσης, ο Οργανισμός έχει συστήσει τη δική του διατμηματική ομάδα διαχείρισης κρίσεων, ενώ λειτουργεί παράλληλα εκτάκτως, όταν χρειαστεί και ομάδα (task force), αποτελούμενη από εκπροσώπους των Επαγγελματικών Συνδέσμων (ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ, ACTA) και διαχειρίστρια εταιρεία αεροδρομίου (Hermes Airports).

Στο μεταξύ, για γηρασμένο ξενοδοχειακό προϊόν, το οποίο αναβαθμίστηκε μέσα στην πενταετία κάνει λόγο ο ΚΟΤ σε άλλο σημείο του σημειώματος που απέστειλε στη Βουλή.

Όπως αναφέρει, «το Σχέδιο Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων και η παραχώρηση συντελεστή 20%, αξιοποιήθηκε επαρκώς από την ξενοδοχειακή βιομηχανία, αφού με την εφαρμογή των κινήτρων πριν από 5 χρόνια, το γηρασμένο ξενοδοχειακό προϊόν της Κύπρου εκσυγχρονίστηκε, με σημαντική ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του».

Εξάλλου, σύμφωνα με το σημείωμα του ΚΟΤ, από τα €27.5 εκατ. του προϋπολογισμού του, τα €15 εκατ. προορίζονται για συνεργασίες με αεροπορικές εταιρείες και οργανωτές ταξιδιών. Επιπρόσθετα, σχεδόν €3 εκατ. αναλογούν για διαφήμιση, €1.8 εκατ. για συμμετοχές σε εκθέσεις, €1,8 εκατ. για σχέδια δράσης γραφείων για ενέργειες δημοσίων σχέσεων και €3.5 εκατ. αντιστοιχούν σε ΦΠΑ για ενέργειες διαφήμισης και συνεργασιών.

 

Τέλος, στον προϋπολογισμό του ΚΟΤ περιλαμβάνεται πρόνοια για αγορά οχήματος για τον Γενικό Διευθυντή. Ο ΚΟΤ σημειώνει ότι «το όχημα για το Γενικό Διευθυντή χρήζει επιδιόρθωσης κόστους €3.500 και βάσει της μελέτης που έγινε από την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, το κόστος επιδιόρθωσης είναι περίπου ίσο με την τρέχουσα αξία του οχήματος.

Ως εκ τούτου η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία συμβούλευσε τον Οργανισμό όπως διευθετηθεί η εκποίηση του. Περαιτέρω η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία έχει δώσει οδηγίες όπως προχωρήσει ο Οργανισμός στις απαιτούμενες διαδικασίες για διαγραφή του οχήματος».

Πηγή : Φιλελεύθερος