Σύνταξη: tourismtoday.gr

Την επιθυμία να καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για ταξίδια χωρίς βίζα το συντομότερο δυνατό, εξέφρασε για άλλη μια φορά η Τουρκία.

Είπε επίσης πως δεν θα εγκαταλείψει τον στόχο να ενταχθεί στην Κεντρική Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι ορισμένες χώρες μπλοκάρουν τη διαδικασία. Οι ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας ξεκίνησαν το 2005, αλλά η διαδικασία έχει σταματήσει από το 2016.

Στην Άγκυρα βρέθηκε αυτές τις ημέρες ο Όλιβερ Βαρχελί, Επίτροπος της ΕΕ για τις Διαπραγματεύσεις Γειτονίας και Διεύρυνσης, όπου είχε συνομιλίες με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών, τόνισε σε κοινή συνέντευξη Τύπου ότι η χώρα έχει δεσμευτεί να συσφίξει τις σχέσεις της με την ΕΕ.
Όπως υπογράμμισε εκτός από την απαίτηση από την ΕΕ να επιτρέψει στους υπηκόους της να εισέλθουν στον χώρο Σένγκεν χωρίς να χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για βίζα Σένγκεν,  η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει το ιστορικό της ταξίδι να γίνει χώρα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές κεκλεισμένων των θυρών, ο Χακάν Φιντάν ζήτησε από τον Όλιβερ Βαρχελί να λάβει η ΕΕ περαιτέρω βήματα για τη διευκόλυνση στα ταξίδια προς το μπλοκ για τους κατόχους τουρκικών διαβατηρίων.

Πάνω από 1 εκατ. αιτήσεις για βίζα Σένγκεν το 2023 από Τούρκους

Οι Τούρκοι υπήκοοι υπέβαλαν συνολικά 1.055.885 αιτήσεις για βίζα Σένγκεν το 2023, κατατάσσοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα αιτούντων.

Ωστόσο, δεν έλαβαν όλοι έγκριση βίζας. Τα κράτη μέλη Σένγκεν απέρριψαν το 16%, δηλαδή απέρριψαν βίζα για 169.500 αιτούντες.
Τα ποσοστά απόρριψης για τους Τούρκους αιτούντες βίζα αυξάνονται σταθερά από το 2015. Το ποσοστό μη έκδοσης το 2015 ήταν 3,9%, ενώ το 2023, το ποσοστό αυτό ήταν 16,1%.

Το 2023, τα κράτη μέλη εξέδωσαν συνολικά 867.646 βίζες Σένγκεν σε Τούρκους υπηκόους. Από αυτές οι 612.841 από αυτές ήταν θεωρήσεις πολλαπλής εισόδου.