Σύνταξη: tourismtoday.gr
Μια πολύ μικρή βελτίωση τόσο στις διεθνείς όσο και στις εσωτερικές αγορές αεροπορικών ταξιδιών, δείχνει η ζήτηση επιβατών για τον Ιούνιο του 2021.
Αυτό αποκαλύπτουν στοιχεία από την Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA). Η ζήτηση παραμένει σημαντικά κάτω από τα επίπεδα πριν από τον COVID-19 λόγω των διεθνών ταξιδιωτικών περιορισμών.
«Αυτό δεν είναι ανάκαμψη, είναι μια συνεχιζόμενη κρίση που προκαλείται από την αδράνεια των κυβερνήσεων», είπε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας τα στοιχεία ο Γουίλιαμ Γουόλς, Γενικός Διευθυντής της IATA.
- Η συνολική ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια τον Ιούνιο του 2021 (μετρημένη σε χιλιόμετρα επιβατών ή RPK) μειώθηκε κατά 60,1% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019.
Αυτό ήταν μια μικρή βελτίωση σε σχέση με τη μείωση του 62,9% που καταγράφηκε τον Μάιο του 2021 έναντι του Μαΐου 2019. - Η διεθνής ζήτηση επιβατών τον Ιούνιο ήταν 80,9% κάτω από τον Ιούνιο του 2019. Μια βελτίωση από την πτώση του 85,4% που καταγράφηκε τον Μάιο του 2021 σε σύγκριση με πριν από δύο χρόνια.
Όλες οι περιοχές με εξαίρεση την Ασία-Ειρηνικό συνέβαλαν στη ελαφρώς υψηλότερη ζήτηση. - Η συνολική εγχώρια ζήτηση μειώθηκε κατά 22,4% σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την κρίση (Ιούνιος 2019). Σημειώνοντας ελαφρά αύξηση έναντι της πτώσης 23,7% που καταγράφηκε τον Μάιο του 2021 έναντι της περιόδου του 2019.
Οι επιδόσεις στις βασικές εγχώριες αγορές ήταν ανάμεικτες με τη Ρωσία να αναφέρει ισχυρή επέκταση, ενώ η Κίνα επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος.
Συνεχιζόμενη κρίση
«Βλέπουμε κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, ιδίως σε ορισμένες βασικές εγχώριες αγορές, δήλωσε ο Γουίλιαμ Γουόλς.
Αλλά η κατάσταση για τα διεθνή ταξίδια δεν είναι πουθενά κοντά στο σημείο που πρέπει να είμαστε.
Ο Ιούνιος θα πρέπει να είναι η αρχή της σεζόν αιχμής, αλλά οι αεροπορικές εταιρείες μετέφεραν μόλις το 20% των επιπέδων του 2019.
Αυτό δεν είναι ανάκαμψη, είναι μια συνεχιζόμενη κρίση που προκαλείται από την αδράνεια των κυβερνήσεων».
Τι δείχνουν τα στοιχεία της IATA στην Ευρώπη
Οι αερομεταφορείς στην Ευρώπη σημείωσαν πτώση της διεθνούς κίνησης τον Ιούνιο 77,4% έναντι του Ιουνίου 2019. Κέρδος από τη μείωση κατά 85,5% το Μάιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019.
Η χωρητικότητα μειώθηκε 67,3% και ο συντελεστής φόρτωσης μειώθηκε 27,1 εκατοστιαίες μονάδες σε 60,7%.