Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί της πανδημίας του Χονγκ Κονγκ δεν έχουν σταματήσει αποτελεσματικά την εξάπλωση του COVID-19 και η πόλη παλεύει τώρα για να αποκαταστήσει την τουριστική της βιομηχανία.

Παρά τη φήμη της πόλης ως φιλόξενου τόπου για διεθνείς επισκέπτες, το Χονγκ Κονγκ παρέμεινε κυρίως εκτός ορίων για τουρίστες από έξω από τη χώρα για το μεγαλύτερο μέρος των τριών ετών.

Καθώς οι περιορισμοί της πανδημίας του COVID εξακολουθούσαν να υφίστανται χρόνο με το χρόνο, αναγκάστηκαν να είναι ευέλικτοι και να προσαρμόζουν συνεχώς την εστίασή τους.

Ενώ το Χονγκ Κονγκ κατάφερε να μείνει ζωντανό, δεν έχει ανθίσει. Καθώς οι περιορισμοί της πανδημίας του COVID συνεχίζονταν χρόνο με τον χρόνο, αναγκάστηκαν να είναι ευέλικτοι και να προσαρμόζουν συνεχώς την εστίασή τους.

Ως αποτέλεσμα, παρόλο που η καραντίνα του ξενοδοχείου έχει αρθεί, οι διεθνείς επισκέπτες εξακολουθούν να μένουν μακριά. Ως αποτέλεσμα, η αναζωογόνηση της τουριστικής βιομηχανίας θα ήταν απίθανη.

Μέχρι τις αρχές του 2020, το Χονγκ Κονγκ έχει ήδη υποστηρίξει την απαγόρευση κυκλοφορίας, τις άδειες εμβολιασμού και την απαγόρευση των ομαδικών συναντήσεων.

Η πόλη υιοθέτησε τη στρατηγική του Πεκίνου “μηδενικού COVID” για την ασθένεια, αλλά έκτοτε την εγκατέλειψε για τα επτά εκατομμύρια κατοίκους της.

Η υποχρεωτική απαίτηση τριήμερης καραντίνας για όλες τις διεθνείς αφίξεις στο Χονγκ Κονγκ καταργήθηκε τον Σεπτέμβριο και αντικαταστάθηκε με το τρέχον πρόγραμμα «0+3».

Οι τουρίστες δεν επιτρέπονται σε κανένα δημόσιο χώρο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Μετά από αυτό, οι επισκέπτες στο Χονγκ Κονγκ επιτρέπεται να περιπλανηθούν στην πόλη. Ωστόσο, απαιτείται να φορούν προστατευτικές μάσκες ανά πάσα στιγμή.

Ο αριθμός των κρουσμάτων COVID στο Χονγκ Κονγκ έφτασε πρόσφατα τα 9.218, το υψηλότερο ημερήσιο σύνολο σε διάστημα δύο μηνών.

Οι εξαιρετικά μεταδοτικές υποπαραλλαγές του όμικρον BA.4 και BA.5 έχουν θεωρηθεί υπεύθυνες για την αύξηση των λοιμώξεων από κορωνοϊό που προκαλούν COVID-19, αλλά οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι η τάση έχει ήδη αντιστραφεί.

Σε μια ανακοίνωση που έγινε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι θα επιτραπεί σε τουριστικές ομάδες να επισκεφθούν σημαντικά αξιοθέατα κατά τη διάρκεια των τριών ημερών παρακολούθησης της υγείας.

Ωστόσο, μια πηγή ειδήσεων ισχυρίζεται ότι τα ταξιδιωτικά γραφεία στο Χονγκ Κονγκ λένε ότι οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί της πανδημίας της πόλης εξακολουθούν να αναστέλλουν τους τουρίστες στο εξωτερικό.

Στις περιπτώσεις της Ταϊλάνδης και της Ιαπωνίας, για παράδειγμα, ο τουρισμός επιστρέφει μόνο όταν οι ίδιες οι χώρες δείχνουν σημάδια εμπιστοσύνης για την επαναλειτουργία.

Υπήρχαν μόλις 249.699 τουρίστες στο Χονγκ Κονγκ τον Σεπτέμβριο, αριθμός που είναι σημαντικά χαμηλότερος από το 1,1 εκατομμύριο που έφτασαν τον Ιανουάριο, πριν από την πανδημία.

Περισσότεροι από 65 εκατομμύρια επισκέπτες συνέρρευσαν στην πόλη το 2018.

Δέκα εκατομμύρια λιγότεροι τουρίστες έφτασαν στη χώρα το 2019 λόγω των μαζικών διαδηλώσεων κατά της διοίκησης και των επακόλουθων συγκρούσεων με την αστυνομία.

Το 78% των επισκεπτών του Χονγκ Κονγκ προέρχονταν από την ηπειρωτική Κίνα το 2018, το άνοιγμα των συνόρων με την Κίνα είναι απαραίτητο για την οικονομία της πόλης.

Το [Συμβούλιο Τουρισμού του Χονγκ Κονγκ] θα επικεντρωθεί στη Νότια Κορέα και τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένων της Σιγκαπούρης, της Μαλαισίας και των Φιλιππίνων, το 2023, καθώς και στην Ιαπωνία και την Ταϊβάν, δύο από τις 10 κορυφαίες τουριστικές αγορές της που άνοιξαν ξανά πρόσφατα.

Την ίδια στιγμή, τον Οκτώβριο, το Συμβούλιο Τουρισμού του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι, μόλις αρθεί η απαγόρευση, θα δώσει μισό εκατομμύριο δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια.

Η τουριστική βιομηχανία στο Χονγκ Κονγκ έχει δυσκολευτεί και αρκετοί ειδικοί αναρωτήθηκαν εάν αυτή είναι η απάντηση.