Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια, επικρίνουν τις οδηγίες της ΕΕ για τις αφίξεις από την Κίνα.

Το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων (ACI World) καλεί τις κυβερνήσεις παγκοσμίως να υιοθετήσουν μια συντονισμένη και βασισμένη στον κίνδυνο προσέγγιση στη διαχείριση για τις αφίξεις από Κίνα, μετά την εφαρμογή ταξιδιωτικών περιορισμών από πολλές χώρες.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι αντιδράσεις από τις Αεροπορικές Εταιρείες της Ευρώπης (A4E), την Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) και το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe).

Σε κοινή ανακοίνωση δήλωσαν ότι η σύσταση ήταν «σε αντίθεση» με την αξιολόγηση που δημοσιεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Προστασίας και Ελέγχου Νοσημάτων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η οποία «επιβεβαιώνει ότι η τρέχουσα αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στην Η Κίνα δεν αναμένεται να επηρεάσει την επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ/ΕΟΧ».

Συντονισμένη προσέγγιση βάσει κινδύνου ζητά το ACI World στις αφίξεις από Κίνα

«Δεν μπορούμε να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Luis Felipe de Oliveira.

Συνεργαζόμαστε με τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) και άλλους διεθνείς οργανισμούς για την προστασία της συνδεσιμότητας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την πλήρη αποκατάσταση των ταξιδιών, του εμπορίου και του τουρισμού που παρέχουν οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στις κοινότητες σε όλο τον κόσμο».

Ο Luis Felipe de Oliveira χαιρετίζει το σχέδιο της κυβέρνησης της Κίνας για άρση των απαιτήσεων καραντίνας COVID-19 για διεθνείς αφίξεις.

Ορόσημα για τα ταξίδια το άνοιγμα της Κίνας

Χαρακτηρίζει το άνοιγμα ξανά των συνόρων της χώρας -της τελευταία μεγάλης οικονομίας στον κόσμο που προχώρησε σε άρση των περιορισμών- ως «ένα βασικό ορόσημο για την ανάκαμψη των αεροπορικών ταξιδιών».
Παράλληλα καλεί την Κίνα «να προχωρήσει παραπέρα και να επαναξιολογήσει και τις απαιτήσεις δοκιμών τους.»

Όπως υπογραμμίζει «προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή ανάκαμψη της εναέριας κυκλοφορίας και τα οφέλη που αυτό αποφέρει, η συνεργασία και η θέσπιση προτύπων μέσω του ICAO, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και άλλων που εναρμονίζουν τις διαδικασίες για τα διεθνή ταξίδια μεταξύ των χωρών είναι ζωτικής σημασίας.

Αρκετά κράτη επανεισάγουν πλέον αντιδραστικά τεστ για τον COVID-19 και άλλα μέτρα υγείας για ταξιδιώτες από την Κίνα.

Το ACI World επαναλαμβάνει σθεναρά ότι εάν κριθούν απαραίτητα ταξιδιωτικά μέτρα που σχετίζονται με την υγεία, πρέπει να βασίζονται σε κινδύνους και στοιχεία».

Εναρμονισμένη απάντηση από τις κυβερνήσεις

Ο επικεφαλής του ACI World τονίζει πώς «είναι επιτακτική ανάγκη για τις κυβερνήσεις να έχουν μια εναρμονισμένη απάντηση και να συντονίζουν αυτήν την απάντηση με άλλες χώρες και φορείς της αεροπορίας.

Ας μην κάνουμε δύο βήματα προς τα πίσω, αλλά ας συνεχίσουμε να προχωράμε με τα πολύτιμα διδάγματα από το παρελθόν».