Η Ένωση Διεθνών και Γερμανικών Αεροπορικών Εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία (BARIG), παρατηρεί με μεγάλη ανησυχία ότι ενόψει της πανδημίας Covid-19, μεμονωμένες χώρες (εντός της ΕΕ και παγκοσμίως) εισάγουν όλο και περισσότερο ατομικούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Αυτά τα μη συντονισμένα μέτρα οδηγούν σε δυσκολία στη διαχείριση. Και το συνονθύλευμα κανονισμών, προκαλεί τεράστια αβεβαιότητα μεταξύ των ταξιδιωτών.

Σύμφωνα με την BARIG είναι επείγουσα απαραίτητη μία διεθνής λύση “εντοπισμού και παρακολούθησης” που δημιουργεί συμβατότητα μεταξύ των μεμονωμένων εφαρμογών κατάστασης και επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων.

Η διαχείριση της πανδημίας πρέπει να είναι συντονισμένη, διαφανής και στο υψηλότερο επίπεδο, προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών και να βοηθήσει τη βαριά φορτωμένη διεθνή οικονομία να σηκωθεί ξανά, υπογραμμίζει η Ένωση.

“Οι χώρες που έχουν υιοθετήσει μη συντονισμένους ατομικούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και κανονισμούς πρέπει να επανεξετάσουν επειγόντως τις ενέργειές τους, δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας της BARIG Michael Hoppe.

Η κοινή, συντονισμένη δράση της διεθνούς κοινότητας, η οποία πρέπει επίσης να βασίζεται στις συστάσεις των εμπειρογνωμόνων του ICAO, του EASA και του ECDC, είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων οικονομικών συνεπειών της πανδημίας”.

Τι προτείνει η BARIG

  • Κοινή αξιολόγηση της κατάστασης Covid-19 εντός της ΕΕ και παγκοσμίως από τα αρμόδια κρατικά υπουργεία και τα ανώτατα όργανα όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μία συντονισμένη διαδικασία.
  • Συντονισμένη εφαρμογή του πρωτοκόλλου “Υγεία ασφάλειας της απογείωσης” που αναπτύχθηκε από τους ICAO, EASA και ECDC.
  • Συμβατότητα των εφαρμογών ανίχνευσης που δημοσιεύονται από τις πολιτείες.
  • Σαφείς πληροφορίες για τους ταξιδιώτες σχετικά με πιθανά μέτρα πάντα σε συντονισμό με τον ταξιδιωτικό κλάδο.