Σύνταξη tourismtoday.gr

Από χθες το βράδυ, ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επικρατώντας της αντιπάλου του, Έφης Αχτσιόγλου στο β’ γύρο της εσωκομματικής αναμέτρησης.

Ο δεύτερος πρόεδρος του κόμματος -μετά από 15χρονη θητεία του Αλέξη Τσίπρα- εξελέγη με ποσοστό 56,69% έναντι 43,31%, σύμφωνα με την καταμέτρηση του 75% των εκλογικών τμημάτων.
Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σήμερα από την Κουμουνδούρου και την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.

Παράδοση-παραλαβή από Α. Τσίπρα στη Βουλή

Ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας θα παραδώσει τη «σκυτάλη» στον διάδοχο του, σε συνάντηση που θα έχουν σήμερα στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στη Βουλή στις 12 το μεσημέρι.

Ήδη ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε χθες το βράδυ με τον Στέφανο Κασσελάκη και τον συνεχάρη. Ομοίως επικοινώνησε και με την Έφη Αχτσιόγλου.

«Στους συντρόφους ο πρώτος είναι πρώτος και ο δεύτερος είναι πρώτος. Από αύριο αρχίσει η σκληρή δουλειά, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κασσελάκης. Σήμερα το φως κέρδισε, η ελπίδα γίνεται το μέλλον μας.»
Ευχαρίστησε τον Νίκο Παππά αλλά και όλους τους εθελοντές της καμπάνιας του, υπογραμμίζοντας πώς «δεν θα ήμασταν εδώ απόψε, χωρίς αυτούς».

Ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνωστοποίησε πως το πρώτο του ταξίδι τις επόμενες ημέρες θα γίνει στην Κύπρο.

Η Έφη Αχτσιόγλου τηλεφώνησε στον Στέφανο Κασσελάκη και τον συνεχάρη για τη νίκη του.
«Ολοκληρώθηκε σήμερα μια κορυφαία δημοκρατική διαδικασία για τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε. Η κοινωνία κοιτάζει προς τα εμάς. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι ήρθαν στην κάλπη.
Αύριο ξεκινά ένας μεγάλος αγώνας για να δώσουμε προοπτική και ελπίδα στον κόσμο».

Στην χθεσινή ψηφοφορία προσήλθαν 135.000 μέλη, δηλαδή 13.821 λιγότεροι από τον πρώτο γύρο όπου προσήλθαν 148.821 ψηφοφόροι.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία περίπου 15.000 με 20.000 μέλη από εκείνα που ψήφισαν την προηγούμενη Κυριακή δεν επέστρεψαν στις κάλπες για την επαναληπτική εκλογή.
Αυτό σημαίνει ότι ψήφισαν τουλάχιστον 5.000-10.000 από τα παλαιά μέλη που απείχαν στην πρώτη ψηφοφορία των πέντε.

Ποιος είναι ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο Στέφανος Κασσελάκης γεννήθηκε στο Μαρούσι, στις 29 Μαρτίου 1988, μεγάλωσε στην Εκάλη και η καταγωγή του είναι από τα Χανιά.
Ο πατέρας του, Θεόδωρος Κασσελάκης, δραστηριοποιούνταν επιχειρηματικά στον επιχρωματισμό πλοίων ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας CASCO ΑΒΕΕ.

Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών. Έχοντας κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο στον διαγωνισμό «Αρχιμήδη» της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, εκπροσώπησε τη χώρα μας στην μαθηματική Βαλκανιάδα νέων. Χάρη στη διάκριση του, έλαβε πλήρη υποτροφία από το λύκειο Phillips Academy στο Andover της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ, όπου και μετανάστευσε από την ηλικία των 14 ετών μαζί με την μητέρα του.

Φοίτησε στο πρόγραμμα Huntsman του University of Pennsylvania με υποτροφία του Ανδρέα Δρακόπουλου και έλαβε δύο πτυχία: B.Sc. στα χρηματοοικονομικά από το Wharton School of Business και Β.Α. στις διεθνείς επιστήμες από το College of Arts & Sciences.

Παράλληλα με τις σπουδές του, εργάστηκε εθελοντικά στο επιτελείο του τότε Γερουσιαστή Joe Biden για τις Προεδρικές Εκλογές του 2008. Εργάστηκε επίσης και στο think tank εξωτερικής πολιτικής `Center for Strategic and International Studies` στη Washington, DC.

Επί σειρά ετών αρθρογραφούσε στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, αρχικά με τη ”Στήλη του Φοιτητή” και αργότερα με το ”Χρώμα της Αγοράς”. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ίδρυσε τη μη κερδοσκοπική διαδικτυακή πλατφόρμα ”CVfromGreece”, μέσω της οποίας βοήθησε νέους να βελτιώσουν τα βιογραφικά τους για αιτήσεις εργασίας ή σπουδών στο εξωτερικό.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έμενε στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, με τον σύντροφο του Τάιλερ ΜακΜπεθ με τον οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.

Μιλά άπταιστα Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά και Ισπανικά. Είναι ιδιαίτερα φιλόζωος και ευαισθητοποιημένος σε θέματα ισότητας και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ήταν υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, ως εκπρόσωπος των Ελλήνων του εξωτερικού, με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2023 στην ένατη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας.
Στις 29 Αυγούστου 2023 ανήγγειλε την υποψηφιότητά του για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.