«Θεωρούμε ότι ξεχείλισε το ποτήρι.Για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, η κυβέρνηση προωθεί επίσημα την παιδική εργασία για τα ανήλικα παιδιά, που έχει το κράτος υπό τη φροντίδα του σε κλειστές δομές ανηλίκων, ενισχύοντας με αυτήν την απαράδεκτη επιλογή και τη φθηνή εργασία στον τουριστικό κλάδο » αναφέρει μεταξύ άλλων  κοινή δήλωση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχη Εργασίας της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, της Θεανώς Φωτίου, αναπλ. Τομεάρχη για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και της Κατερίνας Νοτοπούλου, Τομεάρχη Τουρισμού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ανακοινώθηκε πρόσφατα η συνεργασία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, που αφορά:

Απασχόληση παιδιών σε ξενοδοχειακές μονάδες, μεγαλύτερα από 16 ετών, που διαβούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων.

Απασχόληση ατόμων με αναπηρία σε ξενοδοχειακές μονάδες, με κάλυψη του κόστους εργασίας τους από τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Θεωρούμε ότι ξεχείλισε το ποτήρι. Μετά τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη που νομιμοποιεί τα απλήρωτα 10ωρα και το νόμο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, η κυβέρνηση προωθεί επίσημα την παιδική εργασία για τα ανήλικα παιδιά, που έχει το κράτος υπό τη φροντίδα του σε κλειστές δομές ανηλίκων, ενισχύοντας με αυτήν την απαράδεκτη επιλογή και τη φθηνή εργασία στον τουριστικό κλάδο.

Τα ανήλικα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο γι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει ότι η υποχρεωτική εκπαίδευση πρέπει να περιλαμβάνει και το λύκειο. Ταυτόχρονα αδήριτη ανάγκη είναι η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης και η βελτίωση των θέσεων εργασίας.

Ήδη με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στα σχέδια της κυβέρνησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Δεν θα αφήσουμε να γεμίσουν οι λάντζες των ξενοδοχείων με ανήλικα παιδιά».

Μετά από δύο και πλέον χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν γίνει σαφείς οι στοχεύσεις της πολιτικής της που οξύνει τις ανισότητες, στη βάση της εκφρασμένης άποψης του Πρωθυπουργού ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι ούτε ίσοι και ούτε πρόκειται να γίνουμε ποτέ».

Και όπως εκείνος αυθόρμητα θεωρεί ότι σε ένα παιδί από το Περιστέρι ταιριάζει μια δουλειά ψυκτικού ενώ σε έναν γόνο της τάξης του μια θέση σε καλό πανεπιστήμιο της αλλοδαπής ή έστω σε καλοπληρωμένο κολλέγιο της ημεδαπής, η κ. Μιχαηλίδου προορίζει τα παιδιά που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων για «απασχόληση» σε ξενοδοχειακές μονάδες, από την ηλικία των 16 ετών.