Το θέμα της απαξίωσης των σχολών ξεναγών φέρνουν στην Βουλή με ερώτησή τους η τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου, ο αναπληρωτής τομεάρχης και βουλευτής Κέρκυρας Αλέξανδρος Αυλωνίτης και ο τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και βουλευτής Δωδεκανήσου Νεκτάριος Σαντορινιός.
Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η Δημόσια Τουριστική Εκπαίδευση, όπως και οι Σχολές Ξεναγών, αποτελούν το κύριο εργαλείο για την ενίσχυση και ανάπτυξη του εγχώριου τουριστικού κλάδου και συντελούν στην αναβάθμιση του brand name της χώρας μας.
Για την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η στήριξη της Τουριστικής Εκπαίδευσης, στο σύνολό της, αποτέλεσε προτεραιότητα, δίνοντας μια απάντηση στις παρελθοντικές πολιτικές, και της ΝΔ, όταν για χρόνια οι Σχολές υποβαθμίζονταν, απαξιώνονταν, έκλειναν με λουκέτα(π.χ. ο Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης έκλεισε αιφνίδια το 2013) ή λειτουργούσαν με κομβικές ελλείψεις και πλείστα προβλήματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, άνοιξε τις Σχολές Ξεναγών το 2017 και μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, με ισχυρή πολιτική βούληση, εξασφάλισε τους απαραίτητους πόρους ώστε να αποκτήσουν πάλι το κύρος και την εμβέλεια που τους αναλογεί.
Με ευθύνη του Υπουργείου Τουρισμού, παρατηρούνται σημαντικές αρρυθμίες και ολιγωρίες στη λειτουργία των Σχολών Ξεναγών, ιδιαίτερα σε αυτή της Αθήνας και κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με το πρόγραμμα σπουδών των δευτεροετών φοιτητών, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ολοκλήρωση των σπουδών τους και με κίνδυνο τα όποια προβλήματα να επηρεάσουν σημαντικά το επαγγελματικό μέλλον τους.
Ο Υπουργός Τουρισμού ερωτάται:
1. Ποιοι είναι οι ακριβείς λόγοι για τους οποίους αδυνατούν σήμερα οι σπουδαστές του β’ έτους της Σχολής Ξεναγών της Αθήνας να πραγματοποιήσουν τις ώρες πρακτικής διδασκαλίας;
2. Τι εγγυήσεις δίνονται από το Υπουργείο, στους δεκάδες φοιτητές, που αισθάνονται όμηροι της διαμορφούμενης κατάστασης, ότι υπάρχει η πρόθεση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών εκδρομών; Θα δοθεί άμεσα και χωρίς άλλες βασανιστικές καθυστερήσεις σαφές χρονοδιάγραμμα που να αφορά στις εκδρομές, τις εξετάσεις, τις επαναληπτικές εξετάσεις και τις εξετάσεις πιστοποίησης και το οποίο δε θα ξεπερνά το προβλεπόμενο διάστημα ολοκλήρωσης των Σπουδών;
3. Πώς συμβαδίζει η θέση της Κυβέρνησης ότι η χώρα αποτελεί ασφαλή τουριστικό προορισμό, με τη στάση του Υπουργείου στα ζητήματα της Σχολής, όταν διαδίδει πως δρομολογεί την ουσιαστική παύση λειτουργίας της για τον Αύγουστο και την ενδεχόμενη υλοποίηση των εκπαιδευτικών εκδρομών τον προσεχή Σεπτέμβριο ή πιθανότερα τον Οκτώβριο, προσβλέποντας σε καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα;
4. Τι σκοπεύετε να πράξετε για την ποιοτική υποβάθμιση των παρεχόμενων γνώσεων και σπουδών που σημειώνεται στη Σχολή;