Σύνταξη: tourismtoday.gr

Σημαντική αύξηση σε διεθνείς τουρίστες το 2023 στην Ρωσία δείχνουν τα στοιχεία της συνοριακής υπηρεσίας FSB σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ιδιαίτερα για τους Κινέζους ταξιδιώτες.

Ο αριθμός των Κινέζων επισκεπτών στη Ρωσία πέρυσι αυξήθηκε στο εκπληκτικό 23.000% σε σύγκριση με το 2022, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί στη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών COVID-19 και στις δύο χώρες.

  • Πέρυσι, η Ρωσία δέχτηκε 15,4 εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες, εκ των οποίων μόνο 670.700 ήταν τουρίστες.
  • Ωστόσο, ο αριθμός των τουριστών έχει αυξηθεί σημαντικά από 200.000 το 2022, κυρίως λόγω των Κινέζων επισκεπτών.
  • Οι ταξιδιώτες από την Κίνα διπλασιάστηκαν φτάνοντας τις 199.800.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά ήταν σχετικά χαμηλά, επειδή πολλοί Κινέζοι επισκέπτες προτίμησαν να μείνουν στη χώρα λόγω πολύπλοκων και δαπανηρών διαδικασιών καραντίνας κατά την επιστροφή τους.

Το 2019, η Ρωσία είχε πάνω από 5 εκατομμύρια τουρίστες, με 1,5 εκατομμύριο από την Κίνα να αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% όλων των επισκέψεων. Τα στατιστικά στοιχεία παραμένουν παρόμοια, με την Κίνα να είναι η χώρα με τις περισσότερες επισκέψεις.
Η Γερμανία, η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Τουρκμενιστάν και το Ιράν αντικατέστησαν τις χώρες της Ευρώπης, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, καθώς η ροή των τουριστών τους έχει μειωθεί.

Το μερίδιο των Κινέζων τουριστών αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, ξεπερνώντας το σημερινό 30%. Λόγω όμως της δεδομένης της τρέχουσας αστάθειας της διεθνούς κατάστασης, δεν είναι βέβαιο αν θα κινηθεί θετικά με τον ίδιο ρυθμό όπως πριν από την πανδημία.

Παρ’ όλα αυτά, οι Κινέζοι τουρίστες αναμένεται να διαδραματίζουν ολοένα και πιο ζωτικό ρόλο στη ρωσική τουριστική βιομηχανία.