Το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ (DOT), ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να επαναπροσδιορίσει τους κανονισμούς για το τι είναι – και δεν είναι – ζώο υπηρεσίας για συνοδεία σε αεροπλάνα.

Συγκεκριμένα, ο οργανισμός προτείνει να θεωρούνται ζώα υπηρεσίας μόνο εκπαιδευμένα σκυλιά. Τόνισε επίσης, ότι δεν θα θεωρεί πλέον τα ζώα συναισθηματικής υποστήριξης ως ζώα υπηρεσίας.

Ορισμένοι επιβάτες έχουν φέρει πόνι, πάπιες, παγώνια, ακόμη και χοίρους εντός της καμπίνας του αεροπλάνου, ως ζώα συναισθηματικής υποστήριξης.

Επιπλέον, η DOT θα ζητήσει τη συμπλήρωση νέων εντύπων προτού επιτρέψει σε ένα ζώο, να θεωρηθεί ως ζώο υπηρεσίας. Οποιαδήποτε ψευδή τεκμηρίωση εντός των εντύπων, υπόκειται σε ομοσπονδιακό έγκλημα. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι η πιστοποίηση για την ύπαρξη ενός ζώου συναισθηματικής υποστήριξης μπορεί να αγοραστεί στο διαδίκτυο.

Το ερώτημα για το αν τα ζώα υπηρεσίας και συναισθηματικής υποστήριξης θα πρέπει να επιτρέπονται στο αεροπλάνο, τίθεται επί τάπητος εδώ και πολύ καιρό.

“Σύμφωνα με την υπάρχουσα δομή, ο ορισμός του τι είναι ένα ζώο υπηρεσίας είναι ιδιαίτερα ευρύς”, δήλωσε αξιωματούχος της DOT. “Υπό το πρίσμα της πρότασης μας, αλλάζουμε τον ορισμό.”

Οι προτάσεις του Υπουργείου Μεταφορών της ΗΠΑ

  • Ως ζώο υπηρεσίας να καθορίζεται ένας σκύλος που έχει εκπαιδευτεί συγκεκριμένα για να εργάζεται ή να εκτελεί καθήκοντα προς όφελος ατόμου με αναπηρία.
  •  Τα ζώα συναισθηματικής στήριξης να μην θεωρούνται πλέον ως ζώο υπηρεσίας.
  •  Να εξεταστεί το ενδεχόμενο ένα ζώο ψυχιατρικής υπηρεσίας να είναι ζώο υπηρεσίας και να απαιτεί την ίδια εκπαίδευση και χειρισμό όπως τα άλλα υπηρεσιακά ζώα.
  •  Οι αεροπορικές εταιρείες να ζητούν υποχρεωτικά τα έντυπα που εκπονούνται από την DOT. Αυτά θα πιστοποιούν την καλή συμπεριφορά των ζώων εξυπηρέτησης και την καλή κατάσταση υγείας τους. Επίσης, εάν συνοδεύουν κάποιον σε πτήση μεγάλης διάρκειας (περισσότερες από οκτώ ώρες), τα έντυπα να βεβαιώνουν ότι τα μπορούν είτε να μην “ανακουφιστούν”, είτε να το κάνουν ακολουθώντας τους κανόνες υγιεινής.
  • Οι αεροπορικές εταιρείες να ζητούν υποχρεωτικά από τους επιβάτες με αναπηρία που ταξιδεύουν με υπηρεσιακό ζώο, να κάνουν check in στο αεροδρόμιο μία ώρα πριν από το χρόνο που απαιτείται για τους υπόλοιπους επιβάτες. Αυτό θα εξασφαλίσει επαρκή χρόνο για τον έλεγχο των σχετικών εγγράφων και την παρακολούθηση του ζώου.
  •  Οι αεροπορικές εταιρείες να πραγματοποιούν έγκαιρα check-in στους επιβάτες με ζώα υπηρεσίας, που υπόκεινται σε προηγμένη διαδικασία ελέγχου εισιτηρίων.
  •  Οι αεροπορικές εταιρείες να περιορίσουν τον αριθμό των υπηρεσιακών ζώων που ταξιδεύουν ανά επιβάτη με αναπηρία, σε δύο υπηρεσιακά ζώα.
  •  Να είναι προαπαιτούμενο από τις αεροπορικές εταιρείες, τα ζώα υπηρεσίας να χωράνε στο χώρο μπροστά στο κάθισμα του επιβάτη που συνοδεύουν.