Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η κακοκαιρία Daniel σφυροκοπά την Μαγνησία, όπου οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια.
Για δύο νεκρούς κτηνοτρόφους κάνει λόγο ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος στην περιοχή, μιλώντας στον Alpha.

Η καταστροφή είναι ασύλληπτη στο μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας, ενώ η κυκλοφορία έχει απαγορευτεί από νωρίς σε Βόλο, Πήλιο και Σκίαθο.

Ο δήμαρχος της Σκιάθου ζητά να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στο νησί πλημμύρισαν δρόμοι και λόγω της έντονης βροχόπτωσης και του μεγάλου όγκου νερού διεκόπη προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο της Σκιάθου.

Στο Βόλο, ο χείμαρρος Κραυσίδωνας έχει ξεχειλίσει και τα νερά πλημμυρίζουν δρόμους, καταστήματα και ισόγεια κατοικιών στη Χιλιαδού, το Οινόπνευμα, στους Αγίους Αναργύρους, την Νεάπολη και τα Παλαιά.
Τοιχία κατέρρευσαν τη στιγμή που περνούσε τουριστικό λεωφορείο από το σημείο, το οποίο εξαφανίστηκε.

Πολίτες απεγκλωβίστηκαν με βάρκες ενώ πλημμύρισε και το νοσοκομείο της πόλης, με αποτέλεσμα να αναβληθούν οι προγραμματισμένες για σήμερα χημειοθεραπείες.

Ώρες αγωνίας και για περίπου 30 άτομα που εγκλωβισμένοι σε ξενοδοχείο της περιοχής του Αγίου Ιωάννη Πηλίου.

Οι εικόνες από το παραθαλάσσιο μέτωπο του Πηλίου και συγκεκριμένα στο παραλιακό χωριό του Αγίου Ιωάννη, συγκλονίζουν. Η ορμή νερού παρέσυρε στη θάλασσα οχήματα.

Στο πάρκινγκ της Μακρυνίτσας τα νερά παρέσυραν ΙΧ αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα σε κεντρικό πάρκινγκ της περιοχής.

Δύσκολες ώρες περνούν οι κάτοικοι και στα παράλια της Αγιάς Λάρισας. Η φονική κακοκαιρία Daniel έχει σαρώσει ότι βρήκε στο πέρασμα της, ενώ τα φαινόμενα ακόμη δεν έχουν καταλαγιάσει. Στη Λάρισα πλημμύρισαν δρόμοι και εκκενώθηκαν κατασκηνώσεις.

Ρεκόρ βροχόπτωσης στο Πήλιο

Ξεπέρασε τα 700 mm το ύψος βροχής στο Πήλιο την Τρίτη 05/09, ενώ και στην υπόλοιπη Θεσσαλία σημειώθηκαν πολύ μεγάλα ύψη βροχής από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel.

Συγκεκριμένα, ο μετεωρολογικός σταθμός της Ζαγοράς από την αρχή (00:00) έως το μεσημέρι (15:00) της Τρίτης 05/09, κατέγραψε 780 mm βροχής, στην Πορταριά 545 mm, στον Βόλο 279 mm, στην Αιγά της Λάρισας 196 mm και στην Πεζούλα 188 mm.

Τι αποφασίστηκε στην σύσκεψη με την Πολιτική Προστασία

Στο “κόκκινο” παραμένουν Θεσσαλία, Μαγνησία, Πιερία, Σποράδες, Εύβοια και Φθιώτιδα.

Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη για την εξέλιξη της κακοκαιρίας Daniel που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια με τη συμμετοχή επιχειρησιακών και υπηρεσιακών φορέων.

Παράλληλα θα σταλούν κι άλλα προειδοποιητικά μηνύματα μέσω του 112. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπογραμμίστηκε η ανάγκη να τηρηθούν οι οδηγίες των μηνυμάτων του 112 όσο διαρκούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και να ακολουθούνται πιστά οι υποδείξεις των αρχών.

Τι μεταδίδουν τα διεθνή Μέσα ενημέρωσης

“Οι καταρρακτώδεις βροχές έχουν πλημμυρίσει σπίτια και δρόμους στην Ελλάδα, ενώ ένας άνδρας έχασε τη ζωή του μετά την κατάρρευση τοίχου λόγω της κακοκαιρίας, ανακοίνωσε την Τρίτη η πυροσβεστική, έγραψε το πρακτορείο Reuters για την κακοκαιρία Daniel.

Η καταιγίδα Daniel πλήττει τη δυτική και κεντρική Ελλάδα, προκαλώντας εκατοντάδες κλήσεις σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης για την άντληση νερού λίγες μέρες μετά τη φονική πυρκαγιά που έκαιγε για περισσότερες από δύο εβδομάδες και τέθηκε υπό έλεγχο στο βόρειο τμήμα της χώρας.”

Το Αssociated Press για την κακοκαιρία Daniel, τόνισε ότι “η ελληνική αστυνομία διέταξε την έξοδο οχημάτων από τους δρόμους της κεντρικής πόλης του Βόλου και της γειτονικής περιοχής του Πηλίου την Τρίτη, καθώς σφοδρή καταιγίδα έπληξε την περιοχή, μετατρέποντας τους δρόμους σε πλημμυρισμένους χειμάρρους.

Η πυροσβεστική ανέφερε ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε στον Βόλο όταν ένας τοίχος κατέρρευσε και έπεσε πάνω του, ενώ ένας άλλος άνδρας δηλώθηκε αγνοούμενος. Πιστεύεται ότι παρασύρθηκε από τα νερά της πλημμύρας.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα σημειώνονται μετά τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες, με κάποιες να καίγονται για περισσότερες από δύο εβδομάδες και να καταστρέφουν τεράστιες εκτάσεις δασών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Περισσότεροι από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις πυρκαγιές.”

Σοκαρισμένος Γάλλος μετεωρολόγος από την πρόβλεψη για τη Θεσσαλία

Ο Nahel Belgherze Γάλλος μετεωρολόγος που ειδικεύεται, όπως αναφέρει στην προσωπική του ιστοσελίδα, σε ακραία καιρικά φαινόμενα, δήλωσε εχθές (4/9) σοκαρισμένος από την πρόβλεψη για τη βροχή στη Θεσσαλία λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

Συγκεκριμένα από χθες το μεσημέρι έχει κάνει ποστ με την πρόβλεψη από ελβετικά μοντέλα ακραίων καιρικών φαινομένων αναφέροντας πως αν επαληθευθούν για την ποσότητα νερού που εκτιμούν οι Ελβετοί, θα πρόκειται για κάτι που «δεν θυμάται να έχει ξαναγίνει στην Ευρώπη».

Πού αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα το βράδυ

Έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονται το βράδυ σε Μεσσηνία και Λακωνία, ενώ αύριο σε ανατολική Πελοπόννησο, Αργολίδα και Δυτική Κρήτη.

Αναφορικά με την περαιτέρω εξέλιξη της κακοκαιρίας, στην σύσκεψη επισημάνθηκε ότι ισχυρές βροχοπτώσεις θα σημειωθούν σε Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο, χωρίς ωστόσο να φαίνεται ότι θα δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα.

Η κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει αύριο το πρωί την Αττική χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται ότι θα δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα.

Σύμφωνα με τα έως τώρα μετεωρολογικά δεδομένα η κακοκαιρία αύριο θα επηρεάσει κυρίως τα νότια προάστια και πιθανόν να δημιουργηθούν προβλήματα από Πειραιά έως Σούνιο, στη Σαλαμίνα και την Αίγινα.

Συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες για την κακοκαιρία Daniel

Εκ νέου συστάσεις απηύθυνε η ΓΓΠΠ προς τους πολίτες προκειμένου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).