xatzidakis-raixenbachΜε τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) για την Ελλάδα Horst Reichenbach συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Reichenbach δήλωσε ότι βελτιώνεται η δυνατότητα του “επιχειρείν” εντός της Ελλάδας, ιδίως όσον αφορά στις εξαγωγές και τη διευκόλυνση της εξαγωγικής δραστηριότητας, για την οποία έχει ήδη ετοιμαστεί ένας οδικός χάρτης που αποτελεί την απόρροια μιας κοινής προσπάθειας με θετική έκβαση την οποία κατέβαλαν η Ελλάδα, η Task Force αλλά και άλλοι εμπλεκόμενοι.

Την ίδια ώρα, ο κ. Reichenbach ανακοίνωσε ότι για την εφαρμογή του οδικού χάρτη θα συσταθεί επιτροπή παρακολούθησης διότι είναι πολλά τα εμπλεκόμενα υπουργεία στην εφαρμογή αυτής της προσπάθειας. Όσον αφορά την προώθηση των εξαγωγών, ο επικεφαλής της Task Force επισήμανε ότι προκειμένου να βελτιωθεί η εξαγωγική δραστηριότητα της Ελλάδας έχει ιδιαίτερη αξία η βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό και προς την κατεύθυνση αυτή γίνονται κινήσεις.

Επιπλέον, μια κοινή εκδήλωσε του υπουργείου Ανάπτυξης με τον ΟΟΣΑ πρόκειται να λάβει χώρα στις αρχές Δεκεμβρίου, που θα τονίσει την βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης που επιχειρεί η Ελλάδα σε μια σειρα από τομείς, συμπράττοντας με τον ΟΟΣΑ, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα έρχεται να προσφέρει τη δική της εμπειρογνωμοσύνη στο “επιχειρείν” και ιδίως σε θέματα αδειοδοτήσεων.

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα συνεχίζει το μαραθώνιό της με σε ρυθμό κούρσας ταχύτητας , καθώς είναι κομβικής σημασίας η βελτίωση του επιχειρματικού περιβάλλοντος της χώρας. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Ανάπτυξης παρουσίασε πρόσφατα τα μέτρα για τις εξαγωγές, ενώ προωθεί και νόμο για την απλούστευση της αδειοδότησης, της προώθησης των επενδύσεων, δημιουργώντας μεταξύ των άλλων και κεντρική αδειοδοτική αρχή.

Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι αύριο κιόλας είναι σε θέση να παρουσιάσει ένα σχέδιο νόμου, το οποίο θα αφορά στις ηλεκτρονικές προμήθειες. Το σχέδιο νόμου αυτό εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης για εξυγίανση του συστήματος προμηθειών, μέσω ενός διαφανούς συστήματος προς όφελος των φορολογουμένων. “Η στήριξη από την Task Force σε διάφορους τομείς με την τεχνική βοήθεια που παρέχεται είναι χρήσιμη και η συνεργασία μας θα συνεχιστεί, χωρίς αμφιβολία, και στο μέλλον», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Όσον αφορά την απορρόφηση των κονδυλίων από την Ελλάδα ο κ. Reichenbach, σε ερώτηση δημοσιογράφου εξέφρασε την ικανοποίησή του, σημειώνοντας ότι έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος τους τελευταίους μήνες.

Τέλος, σχετικά με τις περαιτέρω κινήσεις στις εργασιακές σχέσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ο κ. Reichenbach δήλωσε ότι δεν έχει να σχολιάσει κάτι επί του παρόντος.