Νομοσχέδιο για την παροχή μεγαλύτερης προστασίας στους τουρίστες σε περίπτωση που μια ταξιδιωτική εταιρεία προχωρήσει σε πτώχευση έχει συζητηθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων της Μεγάλης Βρετανίας.
Ειδικότερα, η βρετανική κυβέρνηση υπόσχεται ότι από το επόμενο έτος, θα παρέχεται στους παραθεριστές που κάνουν κράτηση online νέα προστασία, ώστε να μην παραμείνουν στο εξωτερικό «κρεμασμένοι» ή να χάσουν χρήματα σε περίπτωση πτώχευσης του ταξιδιωτικού πρακτορείου.
Ο πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε: “Η τεχνολογία έχει μετατρέψει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι κάνουν διακοπές, και αυτό το νομοσχέδιο θα σημαίνει ότι το σήμα της ATOL (Air Travel Organiser’s Licence) μπορεί να λειτουργεί τόσο τώρα όσο και στο μέλλον.
Η Τερέζα Μέι ανέφερε ότι οι διακοπές θα προστατεύονται όταν οι καταναλωτές κάνουν κράτηση για μια πτήση και στη συνέχεια κατευθύνονται από την αεροπορική εταιρεία σε μια ξεχωριστή εταιρεία για να κλείσουν καταλύματα μέσα σε 24 ώρες.
Η κυβέρνηση σε δήλωσή της ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα διευκολύνει επίσης τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου να πωλούν αεροπορικές διακοπές σε όλη την ΕΕ, καθώς θα μπορούν να προσφέρουν στους καταναλωτές στην Ευρώπη την ίδια προστασία που προσφέρουν στους καταναλωτές του Ηνωμένου Βασίλειου.
Η νέα νομοθεσία επεκτείνει την προστασία ATOL στους επιβάτες που κρατούν κρατήσεις σε πτήσεις, ξενοδοχεία ή ενοικιάσεις αυτοκινήτων που δεν πωλούνται ως συνολικά πακέτα διακοπών. Ωστόσο δεν είναι γνωστές όλες οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου ακόμη.
Η κυβέρνηση ανέφερε μάλιστα στοιχεία από την έκθεση της ABTA Holiday Habits Report 2016, η οποία διαπίστωσε ότι πάνω από το 75% των βρετανών καταναλωτών πραγματοποίησαν κράτηση online.
Τέλος, ο υπουργός Μεταφορών John Hayes δήλωσε: “Αυτή η αλλαγή θα κάνει τον νόμο κατάλληλο και σύμφωνο με τη σύγχρονη εποχή – και θα είναι σε θέση να προσαρμοστεί καλύτερα σε κάθε μελλοντική πρόοδο που αφορά στην τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να κάνουν κράτηση για την απόδρασή τους”.