Η ολλανδική εταιρεία Smit International αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγο καιρό την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου της Costa Cruises, Costa Concordia στη θαλάσσια περιοχή του νησιού Τζίλιο.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται διεθνώς στην ανέλκυση αντικειμένων και πλοίων από τη θάλασσα, καθώς και στη γρήγορη εκκαθάριση θαλάσσιων περιοχών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ, μηχανικοί αλλά και εκπρόσωποι της Smit, αναμένουν το πράσινο φως από την πλοιοκτήτρια εταιρεία και βρίσκονται ήδη στην περιοχή όπου και μελετούν προσεχτικά όλο το θαλάσσιο χώρο προκειμένου να προχωρήσουν στην ανέλκυσή του και τη μεταφορά του σε ναυπηγείο.

Αυτό που φοβίζει προς το παρόν τους μηχανικούς της ολλανδικής εταιρείας, είναι το γεγονός το πλοίο να μη «γλιστρήσει» λόγω του έντονου κυματισμού από μία ξαφνική κακοκαιρία ή της υψηλής παλίρροιας, πιο βαθιά στη θαλάσσια περιοχή, με αποτέλεσμα να προκληθεί μια πιθανή διαρροή καυσίμων η λαδιών.

Μέχρι στιγμής καμία από τις 17 δεξαμενές καυσίμων του κρουαζιερόπλοιου δεν έχει διαρροή.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το έργο αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον τρείς μήνες, ενώ επιταχύνονται οι προετοιμασίες για την άντληση των καυσίμων από τις δεξαμενές του κρουαζιερόπλοιου.

Να σημειώσουμε  ότι το Concordia είναι δύο φορές βαρύτερο από τον Τιτανικό, φθάνει τους 114.500 τόνους, έχει μήκος 290 μέτρα και ύψος 61.

Ελπινίκη Τζουάνου