Σύνταξη: tourismtoday.gr

Σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν είναι ικανοποιημένοι με τα μέτρα της ΕΕ ως απάντηση στην πανδημία COVID-19, αποκάλυψε νέα έρευνα.

  • Το 49% ήταν δυσαρεστημένο με τα μέτρα που έλαβε το μπλοκ.
  • Το 43% ήταν ικανοποιημένο.
  • Το 8% αναποφάσιστο.

Το μεγαλύτερο ποσοστό δυσαρέσκειας βρέθηκε στην Ελλάδα, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου.

 

Η ικανοποίηση μειώθηκε από το καλοκαίρι

Τα ευρήματα, τα οποία προκύπτουν από μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 12 Φεβρουαρίου και 11 Μαρτίου στις 27 χώρες της ΕΕ και 12 άλλες χώρες εκτός της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, έδειξαν δυσαρέσκεια με την ΕΕ πέντε ποσοστιαίες μονάδες από το περασμένο καλοκαίρι.

Τα υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης

Στην ΕΕ, 13 κράτη μέλη είδαν την πλειοψηφία των κατοίκων να εκφράζουν την ικανοποίηση τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας από το μπλοκ, από 19 κράτη μέλη το καλοκαίρι. Τα υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης βρέθηκαν σε:

  • Δανία (68%).
  • Λιθουανία (67%).
  • Πορτογαλία (66%).

Σε Ελλάδα το υψηλότερο ποσοστό δυσαρεστημένων

Εν τω μεταξύ, 12 κράτη μέλη είχαν την πλειοψηφία των δυσαρεστημένων.

  • Με την Ελλάδα να προηγείται στο 68%.
  • Ακολουθούμενη από το Λουξεμβούργο (63%) και το Βέλγιο (61%).

Στην Ισπανία και τις Κάτω Χώρες, η κοινή γνώμη διαιρέθηκε ομοιόμορφα. Το 44% να είναι ικανοποιημένο και το 44% να μην είναι ικανοποιημένο.

 

Οι Ευρωπαίοι απογοητεύθηκαν περισσότερο από τις κυβερνήσεις τους

Ενώ πολλοί Ευρωπαίοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για την απάντηση της ΕΕ στην πανδημία, ακόμη περισσότεροι άνθρωποι δήλωσαν ότι «δεν ήταν ικανοποιημένοι» με τα μέτρα που έλαβαν οι δικές τους εθνικές κυβερνήσεις.

Η σαφής πλειοψηφία του 56% δήλωσε ότι δεν εντυπωσιάστηκαν από τα μέτρα που έλαβαν οι κυβερνήσεις τους. Αντιπροσωπεύοντας αύξηση 19 ποσοστιαίων μονάδων από το περασμένο καλοκαίρι.

Εν τω μεταξύ, το 43% είπε ότι ήταν ικανοποιημένοι, με τον ίδιο αριθμό εκατοστιαίων μονάδων, ενώ μόλις το 1% είπε ότι δεν ήξεραν πώς ένιωθαν.

«Η ικανοποίηση έχει επιδεινωθεί θεαματικά από το καλοκαίρι του 2020, όταν η κατάσταση ήταν το αντίθετο. Με το 62% «ικανοποιημένο» έναντι 37% που «δεν είναι ικανοποιημένο», αναφέρει το Ευρωβαρόμετρο.

Οι κάτοικοι της Λετονίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβακίας φάνηκαν να είναι οι λιγότερο εντυπωσιασμένοι με την ανταπόκριση COVID-19 των κυβερνήσεων τους στο 79%, 76% και 75% αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ, η ικανοποίηση εμφανίστηκε υψηλότερα στη Δανία, στο Λουξεμβούργο και στις Κάτω Χώρες στο 79%, 73% και 71% αντίστοιχα.

Η εμπιστοσύνη στην ΕΕ για «λήψη σωστών αποφάσεων» στο μέλλον είναι ακόμη υψηλή

Ενώ η ικανοποίηση με τα μέτρα που εφαρμόστηκαν από την ΕΕ και από μεμονωμένες κυβερνήσεις έχει μειωθεί από το καλοκαίρι, φαίνεται ότι η γενική εμπιστοσύνη στην ΕΕ είναι ισχυρότερη από ό,τι σε περισσότερο από μια δεκαετία.

Σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δήλωσαν ότι εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Ένωση (49%) στην έρευνα. Σημειώνοντας μια απότομη αύξηση 6 μονάδων από το καλοκαίρι του 2020.

Τα ευρήματα αντιπροσωπεύουν επίσης το υψηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης που καταγράφηκε από την άνοιξη του 2008.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, η εμπιστοσύνη στις εθνικές κυβερνήσεις ήταν στο 36%, τέσσερις εκατοστιαίες μονάδες κάτω από το καλοκαίρι.

Εν τω μεταξύ, η εμπιστοσύνη στην ικανότητα της ΕΕ να λαμβάνει τις «σωστές αποφάσεις στο μέλλον» όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ήταν επίσης σχετικά υψηλή.

«Όταν σκεφτόμαστε την αντίδραση της ΕΕ στην πανδημία, περίπου έξι στους δέκα Ευρωπαίους εμπιστεύονται την ΕΕ να λαμβάνει τις σωστές αποφάσεις στο μέλλον», ανέφεραν οι ερευνητές.

Το 59% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι εμπιστεύονται το μπλοκ για να κάνει το σωστό στο μέλλον. Αυξημένο κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από το καλοκαίρι.

Λιγότερο από τέσσερις στους δέκα δήλωσαν ότι δεν εμπιστεύονταν την ΕΕ ότι μπορεί να κάνει τις σωστές επιλογές.

Το 2% είπε ότι δεν ήξεραν πώς ένιωθαν για το θέμα. Ποσοστό με ίδια αναλογία από το περσινό καλοκαίρι.