Αμπελοφιλοσοφίες

– Πικραμένοι ή μη από την εξέλιξη του χρεωκοπημένου κατά τα άλλα πολιτικού μας συστήματος, βλέπουμε ότι ο τουρισμός δεν είναι απλά γυμνός, αλλά για πρώτη φορά μετά το Κυπριακό σε πρωτοφανές κλίμα αβεβαιότητας και αποσύνθεσης. Το «Τσιπριακό» κινδυνεύει να τινάξει τα πάντα στον αέρα και η καταστροφή, που παραδοσιακά προσιδιάζει με τον Έλληνα, δεν ορωδεί προ ουδενός, αφού ως γνωστόν οι ηλίθιοι είναι ανίκητοι.

Αφού υπάρχει τόση μαλακία σε τούτη τη χώρα γιατί δεν φτιάχνουμε μια αλυσίδα από Τράπεζες Σπέρματος, προϊόν εξαγωγικό και με σταθερή ζήτηση; Κάποιοι σίγουρα το έχουν σκεφθεί αλλά αναμφίλεκτα άλλαξαν γνώμη, αφού σοφά αναρωτήθηκαν ποιος θα ψωνίσει ελληνικό DNA;

Πόροι 31,2 εκατ. ευρώ του ΠΕΠ Αττικής στην Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών

– Αρμοδιότητες και πόροι ύψους 31,2 εκατ. ευρώ εκχωρήθηκαν από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής στην Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του Δήμου Αθηναίων. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση κατά του αρμόδιου υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας του Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού ο οποίος, με δηλώσεις του, έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα:

«-Πώς δημιουργείται ξαφνικά ένας φορέας διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος, χωρίς να έχει προηγηθεί η διερεύνηση των δυνατοτήτων του – θεσμικά και πρακτικά – να διαχειριστεί πόρους υπό την έννοια του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου του ΕΣΠΑ;

-Είναι συμβατή και δεοντολογική η εκχώρηση πόρων σε ένα φορέα ενός μόνο Δήμου για την ένταξη έργων που αφορούν μόνο στο συγκεκριμένο Δήμο; Πώς εφαρμόζεται η Αρχή της μη διάκρισης μεταξύ δυνητικών τελικών δικαιούχων με αυτόν τον τρόπο;

Αν το υπουργείο Ανάπτυξης δεν αντιλαμβάνεται ότι με αυτόν τον τρόπο θολώνει την εικόνα της διαχείρισης και υλοποίησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος και δυσχεραίνει την απόδοση απολογισμού και λογαριασμού σε σχέση με αυτό, τότε έχει ήδη χάσει το μεγάλο στοίχημα για την ανάπτυξη και τη δημιουργία έργων υποδομής για τη χώρα μας».

Καλά όλα αυτά για φούμαρα, αλλά κε Σγουρέ μπορείτε να μου πείτε τι έχετε κάνει με τα 7 εκατ. ευρώ που έχουν ανατεθεί μέσω διαγωνισμού στην Mccann για την προβολή της Αττικής. Και αυτό διότι δεν έχουμε δει καμία τάση για προβολή από την περιφέρεια τα τελευταία χρόνια.

Κρήτη

– Ναυαρχίδα το ελληνικού τουρισμού είναι η Κρήτη, με μοναδικές προοπτικές ανέλιξης του προορισμού, οι οποίες παραμένουν ανεκμετάλλευτες. Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που επεξεργάστηκε η εταιρεία Quantos την τελευταία 7ετία το 20% περίπου των τουριστικών δαπανών που πραγματοποιήθηκαν από αλλοδαπούς τουρίστες στην Ελλάδα, αφορούσε την Κρήτη. Επίσης το 18% των αλλοδαπών τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα «προσγειώθηκε» στην Κρήτη δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών προσεγγίζει τη Μεγαλόνησο αεροπορικώς. Παράλληλα το 16,5% -17,5% των διανυκτερεύσεων αλλοδαπών τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκαν στην Κρήτη. Κορυφαίος τουριστικός παράγοντας της Κρήτης αναφέρει ότι η Μαγιόρκα μολονότι είναι μισή σε έκταση με την Κρήτη συγκεντρώνει 3 φορές τον τουρισμό του μεγαλύτερου νησιού της Ελλάδος.

Ο Dealer Κεντ

– Πάντα ήταν λάτρης του consolidation (συνένωση δραστηριοτήτων) ο Γιάννης Κέντ, σήμερα είναι επικεφαλής της ξενοδοχειακής αλυσίδας Aquis Hotels and Resorts και ιδρυτής της youtravel.com που έχει μεν έδρα το Λονδίνο, αλλά ισχυρή παρουσία και στην Ελλάδα. Η εξαγορά του youtravel.com από τον FTI και η απόκτηση του μεριδίου του Άραβα συνεταίρου του στην Aquis, εταιρεία που απομείωνε τη δυναμική της στην Ελλάδα, τον επανέφερε στο προσκήνιο.

Ο κ. Κεντ ξεκίνησε την πορεία του στον τουρισμό από ένα μικρό τουριστικό γραφείο, στο Ίπσουιτς, που ήταν συνέταιρος, το Greek Flight Club. Έκτοτε, σε 6 εταιρείες στις οποίες δραστηριοποιήθηκε, ως ιδιοκτήτης ή διευθυντικό στέλεχος, πέτυχε σε μικρό χρονικό διάστημα να δημιουργήσει υπεραξία, με αποτέλεσμα κάποιες να εξαγοραστούν και άλλες να μπουν στο χρηματιστήριο.

Σταθμός στην καριέρα του ήταν η ίδρυση της Medhotels.com, η εκτόξευση του τζίρου της οποίας προκάλεσε το ενδιαφέρον της Barclays που αποφάσισε να επενδύσει σε αυτήν. Τρεις μήνες μετά την είσοδο της Barclays, γίνεται κρούση εξαγοράς της Medhotels.com από την lastminute.com, γεγονός που τον έφερε στο επίκεντρο της διεθνούς τουριστικής δημοσιότητας.

Η είδηση στις αρχές της εβδομάδας της συμφωνίας μεταξύ του γερμανικού tour operator FTI και της, youtravel.com που ανήκει στον Γιάννη Κέντ τάραξε τα «ύδατα» στην άνευρη ευρωπαϊκή τουριστική αγορά. Η συμφωνία, μόλις εγκριθεί και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Γερμανίας, αναμένεται να προκαλέσει ενδιαφέρουσες ανακατατάξεις και επιχειρηματικές ζυμώσεις, τόσο στη γερμανική όσο και στη βρετανική τουριστική αγορά, αλλά και μεταξύ των on line τουριστικών οργανισμών. Σύμφωνα με πληροφορίες η γερμανική εταιρεία απέκτησε της πλειοψηφία των μετοχών της κερδοφόρου youtravel.com με τζίρο 110 εκατ. ευρώ το 2011 και περίπου 120 εκατ. ευρώ το 2010. Ουσιαστικά, όπως λέει ο κ. Kεντ, η youtravel.com είναι ένας on line tour operator, συνάπτοντας συμβόλαια με τα ξενοδοχεία όπως οι λοιποί τουριστικοί οργανισμοί. Ο FTI 4ος Τ.Ο στη Γερμανία είναι πολύ ισχυρός σε προορισμούς όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία, αγορές στόχοι και του youtravel.com αλλά αυξάνει διαρκώς το μερίδιό του και στην Ελλάδα, όπου προφανώς θα δώσει και μεγαλύτερη βαρύτητα το επόμενο διάστημα.

Πριν προλάβει να πέσει ο θόρυβος που προκαλεί στην ευρωπαϊκή τουριστική αγορά η συμφωνία FTI και youtravel.com, ο Γιάννης Κεντ προχωρά σύμφωνα με πληροφορίες και στην εξαγορά του μεριδίου του μέχρι πρότινος συνεταίρου του, σεΐχη Al Nahayan στην Aquis Hotels and Resorts, μέσω διαδικασιών μεταβίβασης και ανταλλαγής μετοχών, διατηρώντας το σύνολο του επιχειρησιακού τμήματος του ομίλου στην Ελλάδα. Άλλωστε ο συγκεκριμένος συνεταιρισμός ήταν η αιτία ο Γιάννης Κέντ να αποκαλείται από του φίλους του και «Εμίρης Κέντ» αλλά πλέον το πιο σωστό είναι Dealer Kεντ.

Προμηθευτής «βγάζει στο σφυρί» ξενοδοχείο της Ρόδου

– Στο σφυρί «βγαίνει» στις 30 Μαΐου ξενοδοχείο της Ρόδου, μετά από προσφυγή προμηθευτή διαφόρων ειδών του εν λόγω ξενοδοχείου, ο οποίος είναι απλήρωτος από την περυσινή τουριστική σεζόν. Το ξενοδοχείο, Α΄ κατηγορίας, ανήκει σε οικογένεια που είναι από τους πρωτοπόρους του ροδιακού τουρισμού και βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Η αξία του εκτιμήθηκε στα 18 εκατ. ευρώ (μαζί με το οικόπεδο) και ο πλειστηριασμός θα γίνει με τιμή εκκίνησης τα 12 εκατ. ευρώ.

Ανάλογα προβλήματα πληρωμών, πάντως, έχουν σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, λόγω του κλεισίματος της στρόφιγγας χορήγησης κεφαλαίων κίνησης από τις τράπεζες και, εφόσον, δεν βρεθεί λύση σύντομα είναι βέβαιο ότι και άλλες ξενοδοχειακές μονάδες θα αντιμετωπίσουν την απειλή πλειστηριασμού. Μέχρι τώρα, πολλοί ξενοδόχοι επέλεγαν να εξυπηρετούν τις δανειακές υποχρεώσεις προς τις τράπεζες για να μην καταστούν ληξιπρόθεσμες και δεν πλήρωναν τους προμηθευτές τους, με αποτέλεσμα πλέον η κατάσταση να είναι εκρηκτική με αυτές τις οφειλές.

Απόσπασμα από την ανακοίνωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου για την αβεβαιότητα των ημερών που την θεωρώ εξόχως σοβαρή:

– «Το διακύβευμα για τη χώρα μπορεί να είναι ύψιστης σημασίας, όπως και η ψήφος των Ελλήνων πολιτών, αλλά αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνδεθεί με τους δυνητικούς ή τους υποψήφιους τουρίστες που θα επισκεφθούν τη χώρα μας. Δεν είναι δυνατόν να τίθεται θέμα ασφάλειας των τουριστών και να εκπέμπουμε ή να ενισχύουμε εικόνα διάλυσης της χώρας. Ο τουρισμός, ως η πιο σημαντική πλουτοπαραγωγική δραστηριότητα της Ελλάδας, οφείλει να κινείται ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών, όπως εξάλλου συμβαίνει σε όλες τις δημοκρατικές χώρες.

Το Ξ.Ε.Ε. καλεί πρωτίστως την υπηρεσιακή κυβέρνηση, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και δευτερευόντως τους φορείς που αρθρώνουν δημόσιο λόγο, να διακρίνουν ανάμεσα στην πολιτική ρητορική και στην καλή τους πρόθεση να συγκινήσουν τον Έλληνα ψηφοφόρο, με το καθήκον απέναντι στη χώρα, που επιτάσσει να αφήσουν έξω από το πολιτικό παιχνίδι τον αλλοδαπό τουρίστα, παρέχοντάς του την πλήρη διασφάλιση ότι θα περάσει ανέφελα τις διακοπές του σε όλους τους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς».