Κατά ριπάς…

– Δεν θέλουμε να ευλογούμε τα γένια μας αλλά εμείς σας είπαμε πρώτοι για την έλευση του Τάσου Λιάσκου στη γενική γραμματεία Τουρισμού. Ο άνθρωπος ξέρει τη δουλειά και θα βοηθήσει τη βασίλισσα Όλγα στο έργο της. Χαρά η Χριστίνα…

– Ενοχλημένη φαίνεται να είναι η ελπιδοφόρος υπουργός Τουρισμού για το νομοσχέδιο με το οποίο ιδρύθηκε η εταιρεία marketing, νομοθέτημα το οποίο κατά γενική ομολογία πέρασε νύχτα. Πιο πολύ όμως φαίνεται να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος απειλεί και ακονίζει τα μαχαίρια του πως αν περάσει ως έχει αλίμονο στην κυβέρνηση, γεγονός που το έχει πάρει χαμπάρι η νέα υπουργός.

– Λουκέτο και διεύθυνση στο υπουργείο μαθαίνω οσονούπω ο ΟΤΕΚ. Σωστή πρωτοβουλία ενώ λέγεται ότι θα εξοικονομηθούν περί τα 5 εκατ. ευρώ.

– Ελπίζω να περνάτε καλά στη Χαλκιδική αγόρια και κορίτσια καλοί μου συνάδελφοι…

– Μετά το deal του Giannis Holms με τη NOVA για την προβολή των κολοσσιαίων ταινιών του τις μεταμεσονύχτιες ώρες, μου είπαν ότι και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο ετοιμάζει deal με το συνδρομητικό κανάλι. Πληροφορίες λένε ότι το ΞΕΕ υιοθέτησε αίτημα δεκάδων χιλιάδων αλλοδαπών κορασίδων και μη, να απολαμβάνουν το βράδυ τον Έλληνα θεό, request που θα μπορούσε να αυξήσει από μόνο του σημαντικά τις κρατήσεις. Τώρα για τις μη κορασίδες έχουμε το Σφακιανό κρι κρι που δεν αφήνει σε χλωρό κλαρί σιτεμένη αίγα, προσφέροντας ψυχολογική υποστήριξη στις Golden Age Ladies.

– Εκσυγχρονίζεται και ενδυναμώνεται ο ρόλος του ΕΟΤ από τη βασίλισσα Όλγα. Ίδωμεν πως τούτο θα επιτευχθεί, ενώ φέρεται αποφασισμένη να πάει σε κατάργηση κοινών αρμοδιοτήτων σε υπουργείο και Οργανισμό για τον οποίο είπε χθες στο Δ.Σ. του ΞΕΕ ότι θα πραγματοποιεί το marketing του ελληνικού τουρισμού και η εταιρεία θα συνεπικουρεί. Μάλιστα αυτές τις ημέρες που βρίσκεται στο Λονδίνο και δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση έχοντας επαφές με εταιρείες δημοσίων σχέσεων για crisis management.

– Μόνο πρωτόκολλα βρήκε στο υπουργείο η Όλγα Κεφαλογιάννη. Όλα τα Σχέδια Νόμου για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού εξαφανίσθηκαν από το τεκνό με τη χωρίστρα.

– Σωστή πληροφόρηση από το Tourism lobby που είπε ότι η τιμή κεντρικού και ιστορικού ξενοδοχείου της Αθήνας (Hilton) έπεσε στα 200 εκατ. ευρώ.

Προχωρά του Μακεδονία Παλλάς

Το σχήμα των εταιρειών «Ευρωσύμβουλοι ΑΕ Συμβούλων Ανάπτυξης και Τεχνολογίας» και «Αttica Bank Properties ΑΕ Διαχείρισης Ακινήτων», με έδρα τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα αντιστοίχως, επέλεξε η διοίκηση του ΙΚΑ για να προχωρήσει τις διαδικασίες ανεύρεσης επενδυτή για την εκμίσθωση του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς». Η ανάδοχος ένωση εταιρειών θα μετέχει και στην επιτροπή παραλαβής του κτιρίου από τη σημερινή μισθώτρια εταιρεία, καθώς και στη διαδικασία τεχνικής αποτύπωσης του κτιρίου και των εγκαταστάσεών του, αναλαμβάνοντας παράλληλα την προετοιμασία και σύνταξη των απαραίτητων τευχών για την προκήρυξη διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, με σκοπό την μακροχρόνια εκμίσθωση του ξενοδοχείου.

Τα ζώα μου αργά

Βραδυφλεγής βόμβα έχει όπως φαίνεται στα σπλάχνα της η κυβέρνηση που καίγεται να υλοποιηθούν γρήγορα οι εξαγγελθείσες αποκρατικοποιήσεις. Είναι γνωστό ότι κομβικό ρόλο στις επιχειρούμενες αποκρατικοποιήσεις της κυβέρνησης έχει το ΥΠΕΚΑ. Όμως σύμφωνα με πληροφορίες ο εκλεκτός του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, υπουργός ΠΕΚΑ Ευάγγελος Λιβιεράτος έχει αρνηθεί λόγω φόρτου εργασίας 4 φορές (!) σε διάστημα 2,5 εβδομάδων συνάντηση με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, το οποίο «καίγεται» να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, της ΔΕΗ που ζητά έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης, της Ελληνικό Α.Ε. που ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη, της Λάρκο, ακόμη και των Αποθηκών Φυσικού Αερίου στην Καβάλα. Πρόκειται για χαρτοφυλάκια που έχουν σαφείς εκκρεμότητες με το ΥΠΕΚΑ και οι εν λόγω επιχειρούμενες αποκρατικοποιήσεις σε ιδιαίτερα δυσμενές οικονομικό κλίμα δεν αντέχουν άλλες καθυστερήσεις λένε αυτοί που ξέρουν. Για την ιστορία σε άλλα υπουργεία που απευθύνθηκε το Ταμείο για να λυθούν εκκρεμότητες άλλων περιουσιακών στοιχείων που τροχοδρομούν προς ιδιωτικοποίηση, τα ραντεβού κλείστηκαν κατά μ.ο. εντός 40΄, από την υποβολή του σχετικού αιτήματος.

Επενδυτικά σχέδια ύψους 4 δισ. ευρώ στο Αιγαίο

Επενδυτικά σχέδια, ύψους 4 δισ. ευρώ, σε διάφορους τομείς, υπάρχουν για τα νησιά του Αιγαίου. Αυτό ανέφερε ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης σε συνέντευξη Τύπου στους τοπικούς δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια θα στηρίξει κάθε επενδυτική δραστηριότητα. Ο κ. Μαχαιρίδης συναντήθηκε με εκπροσώπους της Royal Carribean, που θέλουν να επενδύσουν σε λιμενικές υποδομές στη Ρόδο για κρουαζιέρες, όπως και με τον ομογενή επιχειρηματία κ. Στέλιο Κανάρη που προτίθεται να κατασκευάσει το άγαλμα του Κολοσσού. Ο κ. Κανάρης δεν θέλησε να αναφέρει στους δημοσιογράφους περισσότερα για τη συγκεκριμένη επένδυση και εάν θα έχει σχέση με την ιδέα, που προωθούν τοπικοί παράγοντες, η αναβίωση του αρχαίου θαύματος του «Κολοσσού της Ρόδου» να γίνει μέσα από την κατασκευή ενός σύγχρονου δημιουργήματος με καλλιτεχνική έκφραση και διαστάσεις τεχνικού επιτεύγματος οπτικής και εκδοχής 21ου αιώνα, που θα αποτελέσει σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού και θα εμπλουτισθεί με ένα οικουμενικό ιδεολογικό περιεχόμενο.

Διεθνή Διπλώματα οδήγησης

Ένα ακόμη σημείο κοντόφθαλμης αντιμετώπισης απλών πραγμάτων από την πολιτεία που δεν εκσυγχρονίζει το νομοθετικό της πλαίσιο. Ως γνωστόν τουρίστες που έρχονται από χώρες εκτός ΕΕ για να οδηγήσουν πρέπει να έχουν διεθνές δίπλωμα. Όμως εξ αιτίας έλλειψης ειδικού νόμου οι ελληνικές εταιρείες Rent-a Car αναγκάζονται να διώχνουν Αμερικανούς, Καναδούς, Αυστραλούς, Ρώσους και άλλους τουρίστες που έχουν μόνο το εθνικό τους δίπλωμα.

Αφιέρωμα στη Λευκάδα στην αυστριακή «Κουρίρ»

Μεγάλο αφιέρωμα στη Λευκάδα, με πρωτοσέλιδη φωτογραφία του νησιού, δημοσίευσε -στο ειδικό ένθετό της «Ταξίδι»- η μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ». Στο αφιέρωμα παρουσιάζεται η «ονειρώδης ακτή» στο Πόρτο Κατσίκι και οι γραφικοί κόλποι της Λευκάδας, επισημαίνονται οι εξαιρετικές δυνατότητες που προσφέρονται στους φίλους του «σέρφινγκ» και της ιστιοπλοΐας, γίνονται αναφορές στον Άγιο Νικήτα και τα μονοπάτια του όπως και στα ήσυχα ορεινά χωριά, για όσους αναζητούν την ηρεμία, ενώ υπογραμμίζονται οι δυνατότητες για εκδρομές για όσους φθάνουν στο αεροδρόμιο της Πρέβεζας. Η συντάκτρια του αφιερώματος «απαντά» και στους πιθανούς φόβους κάποιων Αυστριακών για όσα διαβάζουν κατά καιρούς για τη χώρα μας, τονίζοντας ότι στη διάρκεια της παραμονής της στη Λευκάδα, στα τέλη Ιουνίου, δεν συνάντησε ίχνος κρίσης, ενώ υπήρχαν σε επάρκεια, βενζίνη, τρόφιμα και ηλεκτρικό ρεύμα.

Διπλάσιοι Τούρκοι τουρίστες εφέτος στη Χίο

Ίσως και διπλάσιους Τούρκους τουρίστες από πέρυσι, όταν το νησί είχε 18.000 αφίξεις από τη γειτονική χώρα, περιμένει εφέτος η Χίος, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Επιμελητηρίου Χίου κ. Γιώργου Γεωργούλη. Στην αύξηση της τουριστικής κίνησης από την Τουρκία συμβάλλει και η αδελφοποίηση του Επιμελητηρίου, μαζί με το Σύλλογο ενοικιαζομένων δωματίων της Χίου, με το Επιμελητήριο του Τσεσμέ, μέσω της οποίας προσφέρονται σημαντικές εκπτώσεις έως και 50% στους Τούρκους τουρίστες.

Επί του παρόντος, όπως τονίζει ο κ. Γεωργούλης, οι Τούρκοι πραγματοποιούν στο νησί μια έως δυο διανυκτερεύσεις, καθώς το πιλοτικό πρόγραμμα για έως 15 ημέρες διακοπών στη Χίο (και σε άλλα 4 νησιά του Αιγαίου) με επιτόπια έκδοση βίζας δεν έχει ακόμη «δουλέψει». Με δεδομένο ότι για την έκδοση βίζας απαιτούνται 15 έως 20 λεπτά, σκεφτείτε πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να διεκπεραιωθεί αυτή η διαδικασία για ένα καράβι που φέρνει 100-150 τουρίστες, τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου. Γι αυτές τις περιπτώσεις, ο μόνος γρήγορος δρόμος είναι η ανάληψη της χορήγησης βίζας στα μέλη των γκρουπ, εκ των προτέρων, από κάποιο τουριστικό γραφείο, κάτι που αναμένεται να συμβεί με την εμπειρία εφαρμογής αυτού του πιλοτικού προγράμματος.

Τέλος, ο κ. Γεωργούλης διαφωνεί με τις απόψεις ορισμένων ότι οι Τούρκοι τουρίστες στα νησιά του Αιγαίου πληρώνουν «τιμές πόρτας», αναφέροντας χαρακτηριστικά τη συμφωνία της Χίου για παροχή εκπτώσεων. «Τους θέλουμε και τους προσέχουμε τους Τούρκους τουρίστες», λέει χαρακτηριστικά, «και δεν υπάρχει καμιά διάθεση να τους ”εκμεταλλευθούμε” ή να τους ”πιάσουμε κορόιδα” στο ζήτημα της τιμής»..